Új módszer a szűkült koszorúér gyógyítására
Címlap / Kütyü és tudomány / Új módszer a szűkült koszorúér gyógyítására

Új módszer a szűkült koszorúér gyógyítására

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A szűkült koszorúér tágítása után behelyezett apró henger, a stent először csak különleges fémhálóból készült, aztán felszíne már olyan gyógyszereket is kibocsátott, melyek gátolták az újabb szűkületek kifejlődését, de az ereket a nyitva tartó hengerecske ellenanyag-borítása várhatóan még tökéletesebb eredménnyel járhat. A jövő kardiológiájának gyógyító eszközeiről írt cikket az European Heart Journal januári száma közölte. 

A múlt század hatvanas éveiben az erek szűkületével foglalkozó szakemberek kidolgoztak olyan technikát, amellyel az alsó végtag ütőereit kitágíthatták. Andreas Grüntzig 1977-ben Zürichben ezt a módszert a koszorúereken is kipróbálta rendkívüli sikerrel.

Grüntzig a szívizmot vérrel ellátó, de erősen beszűkült koszorúeret az érbe csúsztatott katéter segítségével tágította úgy, hogy a katéter végén lévő ballont felfújta, és így a szűkült érszakasz átmérőjét jelentősen megnövelte. A rendkívüli siker miatt sok beteg jelentkezett kezelésre, de a svájci intézetben csak kevés beavatkozást lehetett elvégezni. A szívgyógyász ezért az Egyesült Államokba települt át.

Az első, ilyen eljárással kezelt emberen a tíz év múlva megismételt szívkatéterezés szinte minimális visszaszűkülést mutatott, de az esetek többségében a tágításra - gyakran rövid idő múlva - ismét szükség volt. A szakemberek viszont azt is kidolgozták, hogy az ér kitágított részébe olyan sűrű fémhálóból készült csövecskét, azaz stentet juttatnak be, mely nem engedi, hogy a koszorúér ismét beszűküljön.

Később a stent felszinét olyan gyógyszerekkel vonták be, melyek lassan, fokozatosan leoldódva gátolják a tágítással kezelt érszakaszban a véralvadást, az ismételt beszűkülést vagy elzáródást. A folyamat lényege, hogy a gyógyszerek akadályozzák azoknak a sejteknek a növekedését, melyek fokozatosan újra beszűkítik az ereket.

Michael Kutryk erre épülő újabb módszert dolgozott ki: a stent felszinére ellenanyagokat juttatva olyan folyamat indul el, amely fokozza a természetes gyógyulást és csökkenti a beavatkozás helyén a véralvadás kockázatát. Ezzel a forradalmian új technikával a stent felszínét az erek belső borításával azonos sejtek vonják be, ezért ott nem alvadhat meg a vér.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2252 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x