A tollas dinók ügyes siklórepülők voltak
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / A tollas dinók ügyes siklórepülők voltak

A tollas dinók ügyes siklórepülők voltak

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-19

Az egyik legkorábbi tollasdinoszaurusz-faj egyedei ügyes siklórepülők voltak - derült ki amerikai és kínai kutatóknak hála, akik vizsgálataikról az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Science) legújabb számában számolnak be. 


Rendezvénynaptár
A legkorábbi tollas dinoszauruszok 120 millió évvel ezelőtt jelentek meg a Földön. A kutatók meggyőződése szerint a modernkori madarak e dinoszauruszok leszármazottjai.

A Kansasi Egyetem és a kínai Észak-keleti Egyetem kutatói, hogy kiderítsék ezeknek az állatoknak a repülési képességeit, elkészítették, majd "röptették" a korai dinoszaurusz, a Microraptor gui modelljét. A kutatások révén többet remélnek megtudni arról, hogy miként kezdődött a madarak "égi pályafutása".


A "négyszárnyú" dinoszaurusz fosszíliáit 2000-ben fedezték fel Kína észak-keleti részén, Liaoning tartományban. Mint kiderült, a kora krétakorban élt dinoszaurusz összes végtagját valódi tollak borították. Mivel a modernkori madarak lábai híján vannak a repülésre alkalmas tollaknak, a kutatók nem tudták biztosan, hogy a Microraptor gui repülés közben milyen "lábtartást" alkalmazott.


A modellállat hátsó lábait három különféle lehetséges pozícióba lehetett állítani. "Régóta folyik a vita, hogy ki tudták-e terjeszteni a tollas donoszauruszok hátsó szárnyaikat a siklórepüléshez vagy sem. Nos, nekünk sikerült beilleszteni a csontokat a csípőizületbe, és ezzel bizonyítanunk, hogy tudtak repülni" - hangsúlyozta David Burnham, a Kansasi Egyetem kutatója.

A repülési teszteket a Kansasi Egyetemen végezték.
 


 
 
[ 2512 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x