Húsevő hangya az új csodafegyver a varangyok ellen
Címlap / Kütyü és tudomány / Húsevő hangya az új csodafegyver a varangyok ellen

Húsevő hangya az új csodafegyver a varangyok ellen

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-06-06

Új csodafegyvert, húsevő hangyákat vetnek be ausztrál tudósok a mérhetetlenül elszaporodott aga varangyok ellen. 

 

A hangyákat macskatáppal csalogatják azoknak a tavaknak a partjára, ahol a varangyok lerakják petéiket. Amikor a fiatal varangyok kimásznak a vízből, a hatalmas hangyák azonnal felfalják őket. Az elméletet alátámasztó vizsgálat eredményét most közölte a Journal of Applied Ecology, a brit környezetvédelmi társaság szakfolyóirata.

Az aga varangyokat (Bufo marinus) 1935-ben hurcolták be Hawaiiról abban a reményben, hogy elpusztítja az Északi terület cukornádültetvényein elszaporodott kártékony rovarokat. A kártevőket nem irtották ki, a varangyok viszont úgy megsokasodtak, hogy hamarosan ezek a kétéltűek jelentettek csapást a mezőgazdaságra és az őshonos ökoszisztémára, mert ennek a mérgező békafajnak alig van természetes ellensége.


Az állatvédők megrökönyödésére Ausztráliában azóta a legbrutálisabb eszközöktől sem riadtak vissza, hogy megoldják a varangyok okozta problémát. Ütötték már golf- és krikettütőkkel, megpróbálták befagyasztani vagy szén-dioxiddal elgázosítani a brekegő kétéltűeket, de azok vígan szaporodtak tovább.

Mérgük, amely szívinfarktust okoz a rájuk támadó ragadozónak, úgy tűnik, az ausztrál húsevő hangyáknak nem árt - állítja Rick Shine, a Sydneyi Egyetem biológus professzora. Ezek a hangyák ugyan aligha támadják meg a kifejlett varangyokat, de az ebihal állapotból éppen kinövő egyedeket annál inkább - teszi hozzá.

Shine szerint egy varangy akár 30 ezer petét is lerakhat, vagyis több tízezer fiatal állat nyüzsöghet a tó partján. Ha ezeket hangyaseregek felfalják, csökkenhet a varangyállomány. A hangyákat macskatáppal bizonyíthatóan oda lehet csalogatni a tópartra, hogy már a varangyutódok első partra szállásakor lesben álljanak.

2008 júliusa és szeptembere között a gyakorlatban is kipróbálták az új módszert egy tónál, és egy nap alatt a fiatal varangyok 80 százalékát elpusztították.

Az állatvédők egyáltalán nem lelkesednek az új eljárásért. Az ausztrál állatvédő szövetség szerint a módszer kegyetlenségét semmivel sem lehet indokolni, ráadásul hatékonyságában sem bízik. A Frogwatch ausztrál környezetvédelmi szervezet úgy véli, hogy egy valóban kiterjedt agavarangy-állománnyal még a nagyméretű húsevő hangyák sem tudnak elbánni.

 
 
[ 2568 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x