Fúziós atomreaktort készített házilagosan
Címlap / Kütyü és tudomány / Fúziós atomreaktort készített házilagosan

Fúziós atomreaktort készített házilagosan

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Egy amerikai web designer hobbiból összetákolt egy kísérleti fúziós reaktort egy brooklyni raktár harmadik emeletén. 

A 32 éves Mark Suppes, aki főállásban a jó nevű Gucci cégnek dolgozik, már a 38. amatőr fizikus a világon, akinek sikerült beindítani a fúziót a saját "sufni reaktorában".

A BBC tudósítása hangsúlyozza, hogy egyre több megszállott amatőr keresi az energia termelés "szent grálját", a megoldást a jól működő fúziós reaktorra.


Az eddigi amatőr kísérletekkel ugyanaz a baj, mint a nagy profi kísérletekkel: ezek a reaktorok még több energiát igényelnek a magfúzióhoz szükséges körülmények fenntartásához, mint amennyit termelnek.

A fúziós atomreaktorok egyébként valóban egycsapásra megoldhatnák a világ energia gondjait: a hagyományos reaktorokkal szemben nyersanyaguk a hidrogén, vagy más hasonló ártalmatlan anyag, nincs szükségük urániumra, plutóniumra, vagy más veszélyes, rádióaktív anyagokra. Teljesen tiszták, környezetbarátok. Nem az atommag hasadásából, hanem kisebb atommagok nagyobbá történő egyesüléséből, fúziójából nyerik az energiát.

Egy fúziós atomreaktor elméleti szinten egy megszelídített csillag, vagy hidrogénbomba: rengeteg energiát termelhet, ha a fúzió fenntartható és ellenőrizhető módon igazán beindul.

Bár az ilyen amatőr fizikusok a frászt hozzák a szomszédokra, az Egyesült Államokban teljesen legális a házilagos atomreaktorok működtetése. A szakértők szerint ezek a kísérletek nem veszélyesek.



 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5821 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x