A hangyák megvédik a fákat az elefántoktól
Címlap / Kütyü és tudomány / A hangyák megvédik a fákat az elefántoktól

A hangyák megvédik a fákat az elefántoktól

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az együttélés különleges példáját fedezték fel egy kenyai kutatóközpont munkatársai: a hangyák, amelyek súlya az 5 grammot sem éri el, erősebbek a milliószor súlyosabb elefántoknál, és megvédik az otthont jelentő fákat. 

Hangyák az ormányban – ezt egyáltalán nem szeretik az elefántok. Ezért aztán a kelet-afrikai szavannákon nem is fogyasztják a furulyaakác (Acacia drepanolobium) leveleit, ugyanis a hangyák a tüskés fákon élnek, és ezzel megvédik őket az elefántoktól, állítja Todd Palmer, a kenyai Mpala kutatóközpont munkatársa a Current Biology című lapnak írott tanulmányában.

"Valódi Dávid – Góliát történetről van szó" – írja Palmer, aki szerint egyértelmű a helyzet: ha a hangyákat eltávolították az akácfákról, akkor az elefántok felfalták a leveleket, egyébként viszont nem. Lehetséges, hogy ezáltal a hangyáknak igen fontos szerepük van a szavannák megőrzésében, az egész afrikai ökoszisztéma működtetésében. Ugyanakkor a zsiráfok nem zavartatják magukat, a nyelvükkel egyszerűen lesöprik az ágakról a hangyákat, és lelegelik az ágakat...

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2450 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x