A bioetanol-gyártás húzóágazat lehet
Címlap / Kütyü és tudomány / A bioetanol-gyártás húzóágazat lehet

A bioetanol-gyártás húzóágazat lehet

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A bioetanol alapanyagául szolgáló kukorica termesztése a mezőgazdaság húzóágazatává válhat - véli az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézete igazgatója. 

Bedő Zoltán nyilatkozatában hangsúlyozta: az akadémiai intézet jelentős eredményeket ért el ezen kukoricahibridek nemesítésében és a biogáz előállítására használt fajták fejlesztése terén is. A martonvásári intézmény fajtabemutatóján mezőgazdasági és élelmiszeripari szakemberek győződhettek meg személyesen az elért eredményekről.

- A bioetanol, valamint a biogáz alapanyagául szolgáló kukoricafajták iránt világszerte egyre nagyobb az igény, így a martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézet is nagy hangsúlyt helyez ezek kifejlesztésére - mondta az intézet igazgatója. A bioatenol-gyártásban hasznosuló kukoricafajták nemesítése során három fontos szempont érvényesül: a megfelelő beltartalmi paraméterek - főleg a nagy keményítőtartalom -, a kiváló termőképesség, valamint termésbiztonság. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a kukoricaszemek vízleadó képessége nagy, így a termés gyorsan megérik, és biztonságosan, még az ősz elején, szárítás nélkül betakarítható.


– A Mezőgazdasági Kutatóintézetben öt éve folyó kutatások során mindhárom kívánalom esetében jelentős eredményeket értünk el – tette hozzá Bedő Zoltán.  Az igazgató szerint a bioetanol-gyártás alapanyagául szolgáló kukorica termesztése középtávon a magyar mezőgazdaság húzóágazata lehet, hiszen sorra nyílnak meg Magyarországon a szerves alapanyagot használó üzemanyaggyárak. A közeljövőben például Dunaföldváron létesül egy ilyen üzem.

– Az elmúlt öt év innovációs törekvéseit jól jellemzi, hogy az Országos Mezőgazdasági Fajtaminősítő Tanács 33 új martonvásári kukoricahibridet hagyott jóvá. Ezeket több mint tíz országban termesztik – tette hozzá Bedő Zoltán. Az új fajták között nemcsak bioetanol-alapanyagok vannak, hanem egy másik, a jövő generációi számára fontos bioenergetikai fejlesztés eredményei is, vagyis biogáz-alapanyagok.  Biogáz-rendszerek egyelőre csak csekély számban léteznek, de folyamatosan terjednek. Elsősorban a mezőgazdasági üzemek mellett létesülnek, azok gázellátását biztosítják.

További részletek vilagtudomany.hu-n.

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4885 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x