Zsírégetéssel a gázszámla ellen
Címlap / Kütyü és tudomány / Zsírégetéssel a gázszámla ellen

Zsírégetéssel a gázszámla ellen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

40 millió forintot spórolnak évente az államnak az állati zsiradékból kinyert, megújuló energiával Hódmezővásárhelyen. 

Zsírégetésről eddig leginkább csak fogyókúrás programok kapcsán hallhattunk, pedig zsírt égetni energiatermelés céljából nem csak szervezetünk számára, de ipari felhasználásra is lehet. Jó példa erre az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. hódmezővásárhelyi gyárában átadott új kazán, melyben elhullott állatok zsírjának elégetésével nyernek megújuló energiát. A száz százalékban állami tulajdonú cégnél a december 3-án átadott, Európai Uniós beruházás segítségével évente több mint 40 millió forintot spórolnak meg.

100 kiló zsír – ennyi elégetése vidáman fedezné egy havi villanyszámlánkat. Ez nem egy újabb "Norbi módszer", hanem a meglepő valóság. Ha ugyanis az ATEV hódmezővásárhelyi gyárában most átadott vegyes tüzelésű kazán technológiáját lakossági energiatermelésre is alkalmazhatnák, 100 kiló zsírral már biztosítani lehetne egy átlagos magyar háztartás villamos energia ellátását. Az állati eredetű zsiradék ilyen irányú hasznosítása persze csak ipari célkora lehetséges, de az állami tulajdonú cégnek így is több mint 40 millió forint megtakarítást eredményez az új beruházás.


A 260 millió forintos, fele részben uniós támogatással létrejött fejlesztés során új, zsír és földgáz tüzelésére alkalmas égővel felszerelt vegyes tüzelésű kazánt építettek be, a hódmezővásárhelyi gyár egyik gáz tüzelésű kazánja helyére.

A meghökkentő ötlet a cég alaptevékenysége miatt szinte adta magát. Az állati melléktermékek feldolgozása során ugyanis jelentős mennyiségű állati eredetű zsír keletkezik, aminek további értékesítése nehézkes, tárolása drága. A zsír hőértéke viszont köztudottan magas, ráadásul megújuló energiaforrásnak, azaz biomasszának számít.

Az ATEV először két fűtőolaj tüzeléssel működő üzemében, Debrecenben és Solton váltott át a környezetbarát technológiára, majd két évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy a bevált módszert - az elmúlt évek földgáz felhasználásának korlátozásait figyelembe véve – Hódmezővásárhelyen, a gyár hőigényének olcsóbb és "zöldebb" biztosítása érdekében is meghonosítják.

Az ATEV célja a projekttel elsősorban az volt, hogy a megújuló energiaforrás felhasználásával csökkentse a környezeti hatásokat, továbbá hozzájáruljon a feldolgozás energiahatékonyságának növeléséhez.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2088 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x