Palay-díj egy magyar agykutatónak
Címlap / Kütyü és tudomány / Palay-díj egy magyar agykutatónak

Palay-díj egy magyar agykutatónak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A magyar agykutatók azért képesek a tudomány világában tapasztalható éles versenyben helytállni, mert az egymást követő kutatógenerációk megfelelő továbblépési lehetőséget biztosítanak a legtehetségesebb fiataloknak. Ezt mondta Somogyi Péter neurobiológus professzor, az MTA levelező tagja, az Oxfordi Egyetem Anatómiai Neurofarmakológiai Intézetének igazgatója, aki San Diegoban átvehette a 2010-es Sanford L. Palay-díjat. 

A kétévente kiosztott, tudományos életműért járó elismerést az agy szerkezetének megértésében elért eredményeiért adományozta a magyar akadémikusnak az amerikai Cajal Club és a The Journal of Comparative Neurology

- Iskolateremtés és tehetségnevelés – így foglalta össze Somogyi Péter a magyar agykutatás elmúlt néhány évtizedének legfontosabb hagyományait. Az akadémikus - aki csaknem negyed százada áll az oxfordi Anatómiai Neurofarmakológiai Intézet élén - a neurológia fejlődéséről szólva úgy fogalmazott: forradalmi változásoknak vagyunk a tanúi. Somogyi Péter szerint az egyik legfontosabb kutatási irány jelenleg az agyban lezajló események és a viselkedés közti időbeni kapcsolat megértése.

- Korábban azt gondoltuk, hogy az emberi én határozza meg azt, hogy mit fogok tenni. Ezt a felfogást azonban felül kell vizsgálni, miután a kutatók bebizonyították, hogy egyes mozdulatokat az ingerek, a genetikai alap és az egyén korábbi tapasztalata alapján már akkor előkészíti az agy, amikor az ember még nem is tud róla, hogy a mozdulatot elhatározta - magyarázta Somogyi Péter. A tudós a kutatások intenzitását szemléltetve azt mondta: öt évre előre jósolni e területen szinte hazárdírozás lenne. Az akadémikus szerint a nemzetközi együttműködéssel folyó tudományos munkában a magyar szakembereknek is vezető szerep jut.

- A sejtes szintű ideghálózat-kutatásban nagyhatalomnak számít Magyarország - hangoztatta a professzor, kiemelve, hogy a világon egyedülállóan az MTA KOKI-ban jelenleg hat olyan senior kutató dolgozik, akiket Nagy-Britannia legnagyobb orvostudományi alapítványa, a Wellcome Trust támogat. - Ez nemcsak az akadémiai kutatóintézet presztízsét növeli, hanem majd’ kétmilliárd forintnyi forrást is jelent - hangsúlyozta Somogyi Péter.

További részletek a vilagtudomany.hu-n.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1569 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x