Patkányfortély: önvédelem szőrmérgezéssel
Címlap / Kütyü és tudomány / Patkányfortély: önvédelem szőrmérgezéssel

Patkányfortély: önvédelem szőrmérgezéssel

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Méreggel keni be szőrét egy afrikai rágcsálófaj, így védekezik a ragadozók ellen - fedezte fel egy nemzetközi kutatócsapat. 

A sörényes patkányról (Lophiomys imhausi) sokáig azt hitték, hogy "eleve" mérgező. Több esetet is feljegyeztek, melyek szerint kutyák elpusztultak a sörényes patkány megharapásától. Ez a hörcsögféle meglehetősen lassú mozgású, és nem fogja menekülőre, amikor sakálok, vadmacskák támadnak rá. "Pajzsa" a szőre, amelyen halálos méreg van: a nyílméreg fájának (Acokanthera schimperi) nedve, amely még egy elefánttal is végezni képes. A patkány megrágcsálja a fa kérgét, gyökerét, és bekeni bundája egy részét - mely eltérő színű - a kicsorduló nedvvel. Ha ragadozó támad rá, a patkány úgy helyezkedik, hogy támadója a mérges csíkba harapjon, illetve ne tudja azt megkerülni.


Hogy miként bír el a patkány szervezete a méreggel, azaz hogyan képes túlélni a fakéregharapással "beszerzett" mérget, arra még nem jöttek rá a tudósok. A kérdés megválaszolása rendkívül hasznos lehet a gyógyszerfejlesztésben.

A sörényes patkány méregpajzsos védekezésének felfedezése brit, kenyai és amerikai kutatóknak köszönhető.

"Az egyetlen állat, amelyről tudjuk, hogy hasonló fortélyt alkalmaz, a sün. Amikor varangyot öl, beleharap annak mirigyeibe és szétkeni a mérget a tüskéin" - idézte Jonathan Kingdont, az Oxfordi Egyetem tudósát a BBC brit sajtóorgánum.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2105 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x