Öt Szaturnusz-holdat kapott egyszerre lencsevégre a Cassini...
Címlap / Kütyü és tudomány / Öt Szaturnusz-holdat kapott egyszerre lencsevégre a Cassini űrszonda

Öt Szaturnusz-holdat kapott egyszerre lencsevégre a Cassini űrszonda

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A Szaturnusz hatvankét ismert holdjából egyszerre ötöt kapott lencsevégre a Cassini űrszonda; a felvételeken ezek mind a bolygó gyűrűi mentén helyezkednek el. 

Balról jobbra a Janus, a Pandora, az Enceladus, a Mimas, valamint a Rhea sorakozik. Ekkor a Rhea 1,1 millió kilométerre volt az űrszondától, az Enceladus pedig 1,8 millió kilométerre - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.


A Cassini két kamerája közül a keskeny látószögűvel (Narrow Angle Camera, NAC) készítette a felvételeket július 29-én a látható fény tartományában, zöld szűrő segítségével. A felvételek léptéke a Rhea esetében 7 kilométer pixelenként, az Enceladusnál pedig 11 kilométer pixelenként.

A Cassini-Huygens az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által 17 ország, köztük Magyarország részvételével szervezett űrprogram szondája. 1997. október 15-én indult el Cape Canaveralról, a vállalkozás célja a Szaturnusz környezetének, gyűrűinek vizsgálata és egy leszállóegység, a Huygens eljuttatása a Titán hold felszínére. A nagyméretű űrszonda a Vénusz, majd a Föld és a Jupiter gravitációs lendítését kihasználva jutott el a Szaturnusz közelébe 2004 júniusában.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1665 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x