A neandervölgyi ember negyedmillió évvel ezelőtt használta...
Címlap / Kütyü és tudomány / A neandervölgyi ember negyedmillió évvel ezelőtt használta a vörös okkert

A neandervölgyi ember negyedmillió évvel ezelőtt használta a vörös okkert

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A neandervölgyi ember negyedmillió évvel ezelőtt már használta a vörös okkert, sok tízezer évvel korábban, mint eddig feltételezték - derítették ki a Leideni Egyetem kutatói, akik vizsgálataikat az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ban ismertették. 

A neandervölgyi embertől származó legkorábbi leletek a pleisztocén korban, 600 ezer és 350 ezer évvel ezelőtti időszakban jelentek meg. A Homo neanderthalensis Európában, valamint Közép- és Nyugat-Ázsia némely vidékén élt, s körülbelül harmincezer évvel ezelőtt ismeretlen okok miatt tűnt el a Föld színéről - olvasható a  PhysOrg tudományos hírportálon.


A Leideni Egyetem kutatói Maastricht környékén találtak olyan kovakő- és csonttöredékeket, amelyeken a vörös okker nyomait fedezték fel. Az okker vasoxid-tartalmú agyagföld, az ásványi eredetű festékanyagot ősidők óta használják. A tudósok ugyan nem tudták megállapítani, hogy a festékkel színezett töredékek eredetileg mi célt szolgáltak, de a kutatócsoport gyakorlatilag biztos abban, hogy nem valamilyen "természetes" elszíneződésről van szó, vörös okker ugyanis nem található a környéken, hanem több tucat kilométerről kellett a festékanyagot a helyszínre szállítani. Lehet, hogy művészi ábrázolásokat készítettek segítségével, de lehet, hogy testfestésre szolgált.

A töredékek korát 200-250 ezer évesre becsülik, az eddigi legkorábbi, a neandervölgyi ember festékhasználatára utaló tárgyak a 60 ezer és 40 ezer évvel ezelőtti időszakból származnak.

"A neandervölgyi ember ugyanakkor kezdte használni a vörös okkert, amikor a Homo sapiens populációja Afrikában" - hangsúlyozta Wil Roebroeks, a Leideni Egyetem régészprofesszora.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2300 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x