Rekordokat döntött a sztratoszférából ugró bázisugró...
Címlap / Kütyü és tudomány / Rekordokat döntött a sztratoszférából ugró bázisugró

Rekordokat döntött a sztratoszférából ugró bázisugró

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Felix Baumgartner sikeresen földet ért, miután harminckilenc kilométeres magasságból ugrott le.  

Az osztrák bázisugró különleges űrruhában hajtotta végre a több rekordot is megdöntő ugrást. Felszerelését az a cég szállította, amely a NASA-nak is dolgozik.


A földet érés helyszíne az új-mexikói Roswell volt, mert ezen a ritkán lakott területen megvan a szükséges infrastruktúra és általában az időjárás is kedvező. Ennek ellenére az erős szél miatt kellett a napokban többször is elhalasztani az ugrást.

Végül magyar idő szerint ma délután fél hatkor elindult a sztratoszféra felé a ballonjával, pontosabban az ahhoz csatlakoztatott kabinjában. Pár perccel nyolc óra után ugrott ki a kabinból.


Felix Baumgartner most három rekordot is megdöntött 4 perc 22 másodpercig tartó ugrásával: ez a legmagasabbról végrehajtott ugrás (a korábbi magassági rekord 31 333 méter volt), emellett hőlégballonnal ilyen magasra még nem jutott ember, és ő az első, aki szabadesés közben átlépte a hangsebességet.


A rekordkísérletnek tudmányos jelentősége is van, mert az űrjárművekből való menekülés lehetőségeit vizsgálta.

A 43 éves osztrák bázisugró számos rekordot tartott már eddig is, érdekes, hogy a másik véglet, a világ legalacsonyabb bázisugrásának rekordja is az övé: a Rio de Janeiro-i Krisztus szobor tetejéről  mindössze 29 métert zuhant.




 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2980 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x