A felhős idő miatt is sok a vörös hajú Skóciában?
Címlap / Kütyü és tudomány / A felhős idő miatt is sok a vörös hajú Skóciában?

A felhős idő miatt is sok a vörös hajú Skóciában?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-22

Megpróbálják az eddigieknél jóval pontosabban meghatározni a vörös hajúak számát Skóciában, mert ott összpontosulnak a leginkább az egész világon. A hajszín skót gyakoriságának magyarázatai között felmerült a felhős időjárás is. 

 

A válasz megleléséhez nagyszabású DNS-vizsgálatba kezdtek Nagy-Britanniában - és nem csupán Skóciára kiterjedőn. Nemcsak azt kutatják, hogy miért szokatlanul gyakori a hajszín a szigetországban, és hogy hány vörös akad, hanem arról is szeretnének számot kapni, hogy hány nem vörös skót, ír és angol hordozhatja magában a hajszín-hajlamosító génvariánsokat, amelyekből három típus van: az R151C, az R160W és a D294H. A válasz leghamarabb januárra várható. 
 
Az eddigi statisztikai becslések szerint az emberiség 1-2 százalékának vörös a haja (természetes módon, azaz nem festés révén), Északnyugat-Európát tekintve viszont 2-6 százalékos a hányad. Angliában 6, Írországban 10, Skóciában pedig 13 százalékos a vörös ráta, azaz rendkívül magas. 
 
A brit "vöröshaj-projekt" genetikusai 4 ezer ember DNS-molekuláját vizsgálgatják, aminek eredményeként meg tudják mondani, hogy valaki hordozza-e a vörös haj génvariációját, vagy sem. A hordozók 50 százalékban adják tovább a gént gyermekeiknek, akkor is ha párjuk nem hordozza a variációt. Így nemzedékeken keresztül is "alvó" lehet a gén, hogy azután két rejtett hordozó gyermekének hajszínében meghökkentőn megmutatkozzon jelenléte. Mindazonáltal még két ilyen szülő esetén is csak 25 százalék a valószínűsége annak, hogy gyerekük vörös hajú lesz.
 
Alistair Moffat, a skóciai St. Andrews Egyetem rektora megjegyzi, hogy a vörös hajúaknak általában nagyon fehér és napsütésre érzékeny a bőrük, ami azért alakulhatott így, hogy a kevés napsütésből minél többet "beengedjen" a szervezetbe kellő mennyiségű D-vitamin képződése végett. Azt hihetnénk, hogy Európa legészakibb sávjában kellene a vörös hajúak hányadának a legmagasabbnak lennie, ám nem így van - mutatott rá Moffat megjegyezve, hogy Svédországban például több a napfény - napi átlagban 5,4 órát süt a nap -, mint Skóciában, ahol az óceáni éghajlat miatt csak 3,1-et. 
 
"Legkevesebb 1,6 millió skót hordozza magában a vörös haj génvariánsait, és legtöbbjük nem tud erről. Ugyanakkor nem Skóciában van a legtöbb hordozó, hanem Írországban. Ott 46 százalékos is lehet arányuk, holott a vörös hajúaké csak 10, azaz kevesebb a 13 százalékos skót rátánál. Angliáról nincsenek még becsült adatok sem a hordozók hányadáról" - idézte a The Daily Telegraph című brit lap Moffatet.

 
 
[ 2738 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x