Kannibál algára bukkantak, amely más növényekből is képes...
Címlap / Kütyü és tudomány / Kannibál algára bukkantak, amely más növényekből is képes táplálkozni

Kannibál algára bukkantak, amely más növényekből is képes táplálkozni

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Amikor szokásos táplálékforrásaihoz nem fér hozzá, akkor más növényi anyagokat bont le és fal fel egy gyakori zöldalga - állapították meg német kutatók, akik eredményükről a Nature tudományos magazinban számoltak be. 

Ez az első eset, amikor megmutatták, hogy a növények királyságának egy tagja egy másik növény cellulózát, a növényi sejtfal erősségét adó biopolimert bontja le, és használja fel energiaforrásként.
 
A Chlamydomonas reinhardtii nevű alga normális körülmények között a napfény segítségével állít elő a fotoszintézis folyamatában szén-dioxidból és vízből egyszerű cukrot, glükózt. Amikor azonban a kutatók megvonták tőle a szén-dioxidot, akkor "kannibalizálódott", és más növényi anyagokon kezdett élni.
 
"Tanulmányunk először demonstrálta, hogy egy fotoszintézisre képes organizmus a cellulózt is képes megemészteni" - idézte Lutz Wobbe társszerzőt a LiveScience című tudományos ismeretterjesztő portál.
 
Ezt a trükkös működést a jövőben felhasználhatják bioüzemanyag gyártására is. A folyamatban cellulózból kiindulva a drága enzimek helyett algákkal állíttathatnának elő egyszerű cukrokon keresztül etanolt. A C. reinhardtii ráadásul zsírok előállítására is képes, amelyeket szintén bioüzemanyaggá lehetne konvertálni.
 
Wobbe magyarázata szerint az alga úgy bontja le a cellulózt, hogy képes a celluláz nevű enzim termelésére, amelyről eddig úgy tudták, hogy kizárólag a gombák, baktériumok és állatok képesek előállítani, a növények királyságának tagjai nem.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1430 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x