Több millió élősködő pete
Címlap / Kütyü és tudomány / Több millió élősködő pete

Több millió élősködő pete

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A 3 hónaposnál fiatalabb kölyökkutyák majdnem 100%-a fertőzött orsóféreggel.  

A kutyák ürüléke milliónyi olyan élősködőt (parazitát) tartalmaz, melyek az emberre is veszélyes fertőzéseket terjesztenek. Az ilyen, állatról emberre terjedő megbetegedések a parazitás zoonózisok közé tartoznak. A 3 hónaposnál fiatalabb kölyökkutyák majdnem 100%-a fertőzött orsóféreggel. Egy hazai felmérés szerint 3 kezeletlen kutyából legalább 1 ürülékében kimutathatók a féregpeték.

A kutyák emésztőcsatornájában számos féregfaj (főként fonál- és galandféreg) élősködik, melyek petéi, lárvái több ezres számban juthatnak ki a környezetbe az állatok bélsárürítése során. Bizonyos fajok petéinek a talajon érési időre (több nap) van szükség, hogy fertőzővé váljanak.

A kutya gyakoribb orsóféregfajának (Toxocara canis) az ember szervezetébe szájon keresztül jutott petéiből kikelnek a lárvák, amelyek ugyanúgy vándo-rolnak, mint az idősebb kutyákban. Leginkább a gyerekek vannak kitéve a fertôzôdés veszélyének, hiszen a kutyával érintkezve kevésbé ügyelnek a személyi higiéniára. Az 1-6 éves korú gyermekek 10-30%-ánál tapasztalható a föld-, homok-(játszótéri homokozók!!), fűevés. A lárvák nagy hányada a vándorlás során a vérárammal különféle szervekbe jut, esetenként az agyvelőbe, a szembe is, és súlyos tüneteket okozhatnak. Van olyan fonálféreg (kampósféreg) is, amely-nek a lárvái az ember bőrébe is be tudnak jutni, és a lárvák a bőr felületi rétege alatt vándorolva bőrpírt, kiütést, viszketést okozhatnak.

Szintén a kutya vékonybelében élősködőnek a lapos, néhány mm széles, esetenként 1-2 méter hosszú, ízekből álló galandférgek, melyek fejlődéséhez a kutyán (mint végleges gazdán) kívül, a parazita fertőző lárvájának kifejlődéséhez nélkülözhetetlen köztigazdákra van szükség. A legjelentősebb galandféreg állat- és közegészségügyi szempontból a kutya kisméretű (néhány mm-es), ún. háromtagú férge (Echinococcus granulosus). Hazánkban a kutyák nyersen adott húsok, elsősorban sertésmáj elfogyasztásával fertőződhetnek. Az ilyen féreg-részeket (ízeket), petéket ürítő kutyával kontaktusba kerülő ember májában, tüdejében hólyagférgek alakulhatnak ki. A galandférgek közül talán a leggyakoribb faj az ún. uborkamagképű féreg (Dipylidium caninum), amely fejlődéséhez szükséges köztigazda bolhák csaknem természetes társai a kutyáknak (macskáknak is!). A kutya bélsarával a külvilágra jutó, petéket tartalmazó féregízeket (ezek esetenként aktívan a végbél környékére is kivándorolnak, viszketést okozva =szánkázik a kutya) a bolhalárvák felveszik és bennük alakul ki a galandféreg fertőző lárvája. A kutyák bolhászkodás közben a szétrágott bolha lenyelésével fertőződnek. Az ember úgy fertôzôdhet, hogy a kutya simogatása közben a szőrzeten lévő, szétrágott, fertőzött bolhák maradványai a kézre (kézmosás elmulasztása!), onnan a szájba kerülhetnek. Elsősorban gyermekekben megtelepedve gyomor-bél panaszokat, toxikus termékek felszívódása következtében általában enyhébb idegrendszeri tüneteket okozhat ez a galandféreg.

A kutyák különféle férgei elleni kezelésre vannak megfelelő ható-anyagokat tartalmazó állatgyógyszerek, amelyek rendszeres alkal-mazásával nemcsak a kutyák fertőzöttségét csökkenthetjük, hanem az ember fertőződését is megelőzhetjük. Sajnos az említett féregfajok fejlődési alakjaival fertôzôdött emberek kezelése rendkívül nehéz, bizonyos esetekben kilátástalan. Ennek egyik oka az, hogy az emberben ezek a férgek elsősorban lárva állapotban maradnak, gyakran a különféle szövetekben tartózkodnak, vándorolnak, így a gyógyszerek nehezen érik el ezeket.

A hangsúly az állatok rendszeres kezelésén van!
Hazánkban is kaphatók megbízható, széles hatásspektrumú (többféle féregfaj elleni) készítmények, elsősorban tablettás formában az állatok kezelésére. Van köztük ízesített, amelyet a kutyák önmaguktól elfogyasztanak. Az ember a keserű ízű tablettát is legyömöszöli a torkán, de ez az állatnál igen heves ellenállást vált ki. A sok éves kísérletezés alatt kifejlesztett készítmények esetleg drágábbak, de megbízhatóbb hatékonyságúak, és a velük való kezelés is kényelmesebb.

Fontos ajánlások a kutyatartók számára
a féregtelenítéssel kapcsolatban:
1. Korai féregtelenítés már 14 napos kortól! valamint ismételt féregtelenítés nem csak a kölyökállatoknál, hanem a felnőtt állatoknál is, legalább negyedévente tanácsos.
Az orsóférgek közül a Toxocara-faj lárvái a kölyökkutya szervezetébe az ellés után kb. 20 napig a tejjel is bejuthatnak. Így ismételt (2-3 hét múlva) kezelés szükséges az újabb férgek kifejlődésének a megakadályozására. A szoptató szukák a kölykeik nyalogatása során is fertőződhetnek, így tanácsos a szoptatás ideje alatt az anyaállatot is kezelni.

2. Az alomból kikerülő kiskutyák lemosása (a szőrzetre, főleg a végbélkörnyékére tapadt féregpetéknek az eltávolítására), esetleg bolhaellenes samponnal, főleg ahol gyerekek is vannak, még mielőtt a gyerekek a kutyához nyúlnának.

3. A kutyák által a féregtelenítés után 3-4 napig ürített bélsár rendszeres eltávolítása (utcán, parkban, kertben, kenne-lekben, ill. pl. lakásban), a hely alapos felmosása, fertőtlenítése.
A kutyaürülék veszélyes hulladéknak minôsül!

4. Nem szabad adni nyersen, főleg sertés, nyúl, juh, kecske belsőséget (pl. máj, lép stb.).

5. A kutyák bolhák elleni rendszeres kezelése, ill. a lehetőségek szerinti megelőzés.

6. A kutyák távoltartása a játszóterektől és a parkok azon részétől, ahol gyerekek játszanak.

7. Rendszeres (legalább félévente egyszer) állatorvosi ellenôrzésre (esetleg bélsárvizsgálatot kérni!) vinni az állatot akkor is, ha a tulajdonos semmi rendellenességet nem talál a kutya egészségi állapotában.

A fontosabb bélféregfajok ellen hatékony féregtelenítô gyógy-szerrel végzett rendszeres kezeléssel, különös tekintettel az anyaállatok és a kölykök féregtelenítése nyújtotta megelôzéssel, a megfelelô higiéniai rendszabályok betartásával lehet a környezet szennyezôdését és az ember fertôzôdési lehetôségeit csökkenteni.

Dr. Fok Éva
állatorvos, tudományos főmunkatárs


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1038 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x