Fordítva forgó bolygó
Címlap / Kütyü és tudomány / Fordítva forgó bolygó

Fordítva forgó bolygó

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A Naprendszerben a Vénusz kivételével minden bolygó egy irányban forog a tengelye körül. Vajon mi ennek az oka?  

A Naprendszerben a Vénusz kivételével minden bolygó egy irányban forog a tengelye körül. Vajon mi ennek az oka?


A csillagászok feltételezik, hogy a Vénusz kezdetben ugyanolyan irányban forgott, mint a Naprendszer többi bolygója. Ezért a forgási iránynak meg kellett változnia.  Egy régi elképzelés szerint a Vénusz sok milliárd évvel ezelőtt egy nagy tárggyal ütközött, és emiatt "fejre állt". Az elmélet igaz lehet ugyan, de az újabb kutatások arra utalnak, hogy kevésbé erős hatások is megfordíthatták a Vénusz forgási irányát.


A Nap olyasmi kitüremkedéseket hoz létre a Vénusz sűrűatmoszférájában, mint a Föld tengereinek dagályai. Ezek a nagynyomású kitüremkedések a keringés közben enyhe csavaró erőt fejtenek ki, ami a Vénuszt addig dönthette meg apránként, amíg meg nem fordult és a mostani irányban nem kezdett el forogni. De ez csak akkor következhetett be, ha a Vénusz kezdetben már csaknem az oldalára volt dőlve.


Nemrégiben két kutató, Alexandre Correia és Jacques Laskar más magyarázatot is talált (Nature, 411. kötet, 767. oldal). Az ő elméletükben az atmoszféra kitüremkedései mellett azok a kis "ráncigálások" is szerepet játszanak, amelyeket a többi bolygó gravitációja fejt ki a Vénuszra a bolygómozgás során. Az atmoszféra és a többi bolygó rángatásának bonyolult kombinációja a rendszert kaotikussá teszi: a Vénuszra ható erők megjósolhatatlan módon adódnak össze. A modellek szerint ezek az erők megfordíthatják a tengelyt. Vagy – ha a Vénusz sohasem forgott gyorsan – az erők lelassíthatták a forgást, és a másik irányban indíthatták el.


Mivel a Vénusz a Naphoz közel kering és sűrű az atmoszférája, az összes többi bolygónál nagyobb eséllyel változtathatja meg forgási irányát.


Stephen Battersby, a New Scientist szerkesztője

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1799 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x