HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-11-15
Címlap / Őrület / Versmondó Guinness-rekord

Versmondó Guinness-rekord

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-11-15

Lázban égett Magyarország. Két és fél hónap alatt több mint 4.200 költő közel 24.000 verset írt! 

 

A Rubophen Versíró Versenyre 2008. augusztus 1. óta bármilyen témában elküldhették alkotásaikat a versírók. Nevezni lehetett az interneten (www.versiroverseny.hu) vagy levélben, illetve személyesen. Az elmúlt hónapokban több megyeszékhelyen (Győr, Debrecen, Pécs, Szeged) és a fővárosban járt a Rubophen Versíró Verseny Nevezési Turnéja - a TÁP Színház közreműködésével -, ahol a résztvevőknek lehetőségük volt a helyszíni versírásra és a személyes nevezésre is.

A www.versiroverseny.hu oldalon csaknem 44.000 látogató járt. A verseny honlapján több mint 4.200 költő regisztrált, és közel 24.000 verset küldött be. Erre eddig sehol a világon nem volt példa. November 14-ig bárki nevezhetett. A verseny kiemelt témája a láz és a fájdalom. November 14. éjfélkor a nevezési határidő lejárt.

Szavazásindító beszédében Vernyik Imre, a Versíró Verseny ötletgazdája elmondta:
"Ez is csak egy egyszerű versenynek indult. A Rubophenesek csak annyit vártak tőle, hogy mindenki nevezzen rá, akinek van egy verse a fiókjában, a gépén vagy a szívében. Arra nem számítottak, hogy létrejön Magyarország legnagyobb kortárs versgyűjteménye. Pedig létrejött. Ahogy az egyik levélíró fogalmazott: "Ez már nem is egy verseny. Ez egy mozgalom!" Amikor megszületett a Versíró Verseny gondolata, a Rubophenesek és a szervezők abban reménykedtek, hogy a versenyzők legalább 500 verset küldenek majd. A merészebbek ezer, a legeslegmerészebbek 5 ezer versre tippeltek. (De őket őrültnek nézték a többiek.) Ma közel 24.000 vers olvasható a verseny weboldalán."

HarmoNet tipp: Guiness Rekord: VersFesztivál - hogy rímeljen az életed! >>

A Rubophen Versíró Verseny zsűritagjai:
Fenyő Iván, színművész
Péterfy Bori, színésznő, énekesnő
Karafiáth Orsolya, író, költő
Turczi István, író, műfordító, irodalomszervező és egyetemi doktor Bogáthy Judit, a Zentiva HU Kft. HR-vezetője

"Anyavállalatunk Csehországban évek óta partnere a kulturális eseményeknek, különböző komolyzenei fesztiválok, filmes produkciók kiemelt támogatója." - nyilatkozta Bogáthy Judit. "A magyarországi leányvállaltunknál több hónapja elindult Rubophen Versíró Verseny ötletének kidolgozásával és megvalósításával cégünk egy igen fontos szlogenje kelt életre. Ez így hangzik angolul: "Be Unique , Be Zentiva", ami azt sugallja , hogy aki a Zenitvánál, a Zenitvával dolgozik egy olyan céggel találkozik, amely megjelenésével, munkatársaival, vállalati kultúrájával és marketing kommunikációjával is különbözni kíván a többi gyógyszeripari cégtől. Ennek egyik megvalósulása számomra a Rubophen Versíró Verseny. Éppen ezért izgalmas és egyben felemelő érzés nekem - mint a vállalat HR szakemberének és mint a kultúra iránt erős vonzalmat érző embernek - részt venni a versek zsűrizésében."

"Nagyon fontos dolognak tartom, hogy olyan cégek, akik anyagilag megtehetik, támogassanak fontos és jó dolgokat." -- hangsúlyozza Péterfy Bori. "Azért vállaltam a zsűrizést, mert érdekel, hogy mi van az emberek fejében, nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit jelent ma egyáltalán az, hogy vers, és hogy találok-e a beküldött munkák között olyat, ami igazán eltalál. Számomra a jó vers: egy igazi találkozás két ember között. Az egyik, aki írta és a másik, aki olvassa. Mindegy, hány évtized választja el őket egymástól, a vers olvasásának pillanatában találkozik a lelkük valahol az univerzumban!"

"Azt mondják, nincs átjárás sem a különböző művészeti ágak, sem a különböző generációk, sem pedig az ún. profik és amatőrök között. Ebben persze van valami, de az egyetlen költészeti folyóirat alapító szerkesztője, aki lazán feltette az életét arra, hogy a fiatalokat, a pályakezdőket fórumhoz juttassa és sínre tegye, nem mondhat nemet egy ilyen típusú, mint menet közben kiderült, tömegeket megmozgató kezdeményezésre." -- teszi hozzá Turczi István. "Az már egy más kérdés, hogy irigy, tülekvő, velejéig önző világunkban milyen hírét viszik azok, akik nem elégednek meg a részvétel, a tapasztalatszerzés és az esetleg kialakuló netbarátságok apró örömeivel. De ez legyen az ő egyéni szociális problémájuk. Mi azért jól elvagyunk, és nem felejtjük el, hogy az igazi meló a pályázók számára az eredményhirdetés után kezdődik: mert a költészet nem vasárnapi autózás, nem hobbi-kertészet, vagy önkielégítés. A költészet egész embert kívánó életforma, világszemlélet, önkép."

"Rendkívül fontosnak tartom, hogy a mai rohanó világban - ahogy sok más mindet se veszünk észre - ne menjünk el a versek mellett. Éljünk velük! Ki így, ki úgy. Van, aki írja, szüli a verseket; van, aki gyógyítja magát/másokat velük; van, aki olvassa, akit szórakoztat, aki sír rajtuk, és még hosszasan sorolhatnám. A lényeg, hogy tudjuk, igenis vannak körülöttünk versek; és fontos, hogy "használjuk" is őket. A Versíró Versenyt ezért is tartom egy nagyszerű kezdeményezésnek, és megtiszteltetés számomra, hogy az egyik zsűritag lehetek, hiszen ez a program a versek szélesebb körben történő megismertetését, megszerettetését tűzte ki céljául.

Én pedig teljes mellszélességgel állok ki mellette, és adom a nevem e nemes ügyhöz, hogy segítsem a vers, e gyönyörű, tömör, lényegre törő, de mégis érzelem dús és ezerszínű kis műfaj terjesztésében. Ennek van értelme a mai világban."
-- mondta Fenyő Iván.


A Rubophen Versíró Verseny bajnokaira példátlan megbecsülés és jutalom vár. A 3 millió forint összdíjazású vetélkedő legjobbjait 2009. január 16-ig választják ki a nevezők közül. A zsűri által kiválasztott 30 versből albumformátumú antológia készül. A győztes verset 100 ezer példányban freecardon (országosan forgalomba hozott ingyenes képeslapon) terjesztik. Ezeken kívül további nagyon értékes nyereményeket osztanak ki.

A közönség 2008. november 15-től szavazhat az általa legjobbnak talált versre, a legtöbb szavazattal rendelkező vers a közönségdíjat kapja majd.

Díjak:
A Zsűri által kiválasztott 30 versből albumformátumú antológia készül, amit az Alexandra könyvhálózat fog forgalmazni 2009 tavaszától.
 
Versmondó Guinness-rekord
A Magyar Versmondók Egyesülete a Rubophen Versíró Versennyel karöltve, a Kaleidoszkóp Versfesztivál keretein belül, a budapesti Merlin Színházban 2008. október 10-én megállás nélküli versmondásba kezdett, hogy bekerüljön a Guinness-rekordok könyvébe. 100 felolvasó váltotta egymást, és olvasott fel folytonosan több mint 6.500 verset, melyek zömmel a Versíró Versenyre érkezett pályaművek közül kerültek ki. Összesen 102 órán és 38 percen keresztül zajlott a felolvasás, amely október 17-én este zárult.

 
 
[ 1030 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
/img/hirdetes/2019/csengettyu.jpg
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x