Tanyavilág 2006-2008 címmel időszaki kiállítás nyílt március...
Címlap / Őrület / Tanyavilág 2006-2008 címmel időszaki kiállítás nyílt március 19-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban

Tanyavilág 2006-2008 címmel időszaki kiállítás nyílt március 19-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-19

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Fotóművészeti Tagozatának kiállításán neves fotóművészek csodálatos alkotásain keresztül pillanthatunk be a hódmezővásárhelyi tanyavilág pusztulásába, a tanyai létforma elmúlásába. A több mint 100 kép páratlan szociofotói maróan hiteles erővel mutatják be a tájon élők drámáját. 

 

Rendezvénynaptár
Az alkotók között köszönthetjük Kresz Albertet, Benkő Imrét, Dozvald Jánost, Dömötör Mihályt, Eifert Jánost, Fejér Istvánt, Gránitz Miklóst, Horváth Dávidot, Kunkovács Lászlót, Módos Gábort, Oravecz Attilát, és Siklós Pétert. A tárlat április 19-ig tekintehető meg.

„Az 1910-es népszámlálás szerint a határban a város összlakosságának még 39,3 százaléka élt, és 1945-ig közel 7000 tanyaszámot osztottak ki. 1971-ben már csak 2704 tanya volt. 2008-ban számuk 768-ra csökkent, de ezek között több volt a romos, lebontásra váró, továbbá a hobbitanya, és azok, amelyekben a belterületről, a közterhek viselése elől idemenekült, vagy elaggott, munkaképtelen emberek éltek. Olyan tanya, amely valamiképpen még részt vett az agártermelésben, jó, ha 300-400 maradt.”

„A néprajzi és gazdálkodási értékeket már hiába keresték. Amit találtak, az az életmódkutatás legújabb fejezete, pótolhatatlan szociofotók, amelyben a pusztuló, „tanyátlanodó” tájban idős, magára maradt emberek küzdenek a fönnmaradásért. Az ő attribútumuk a málló falú ház, a tanyavégén fölmeredő, magasfeszültségű áramot szállító, dróthuzalokat tartó, gigantikus vastraverzek árnyékában eltörpülő, kiapadó gödrüket kémlelő kútgémek, az udvaron a műanyag kerti székek, rozsdás vaságy, a használaton kívül, a gazba süppedő régi parasztszerszámok, és az elhagyott autógumi, vagy a kotlóborítónak használt tévékészülék üres váza.


A művészcsoport érzékeny lelkületét mélyen megérintő emberi drámát látva, Kresz Albert három éven keresztül, mintegy 30 alkalommal visszatért még erre az ősi, kihaló tájra. Lelkét a földre szorította, és hallgatta a lentről hozzá szóló, elhaló hangokat. A tájból kiindulva, kameráján keresztül láttatta e világ önfelszámolódó végvonaglását. A kocsirom, a szétvert búbos kemence, a törött bútorok, a pár nélkül maradt öregek, a lovukban társra talált emberek arcán, mint lemenő nap bakacsinba öltözött, utolsó alkonysugara fölrémlett a derűvel keretezett szomorúság, és együtt azt a világot tükrözi számunkra, amelyet az vesz észre, aki hozzájuk lehajol.”


(Az idézetek Szenti Tibor író, néprajzkutató tollából származnak.)

A kiállítás megtekinthető: 2009. március 19. - április 19-ig

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum
1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár


Web: www.mezogazdasagimuzeum.hu

Nyitva tartás: hétfő szünnap, kedd-vasárnap: 10-17 óráig

Belépőjegy árak: felnőtt: 850 Ft, gyermek: 750 Ft

 
 
[ 704 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x