Jó ízű evés és a szex
Címlap / Őrület / Jó ízű evés és a szex

Jó ízű evés és a szex

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az éhségérzetért és a szexuális késztetésért felelős agyi terület határozza meg azt is, hogy valaki melegszívű, érzelmes típusú ember-e. 

A tudósok nagyobb koncentrációjú agyszövetet találtak az agy bizonyos területein, melytől néhány ember túláradóbban fejezi ki az érzelmeit, jelentette az European Journal of Neuroscience."Érdekes, hogy kapcsolatba lehet hozni a személyiségünk egy bizonyos vonását és az agy egy elkülöníthető területét.” – nyilatkozta telefonos interjújában a tanulmány vezetője, Graham Murray a Cambridge Egyetemről. „Ezek az agyi területek felelősek az alapvető testi szükségletekért, mint az élelemszerzés és a szaporodás.”

A finn Oulu Egyetem csapatával együttműködő kutatók kérdőívek segítségével mérték fel a a személyiség és agyszerkezet közti kapcsolatot 41 férfi esetében. Az önkénteseket megkérdezték arról, hogy mennyire tudnak másokkal kommunikálni, miként mutatják ki az érzéseiket, és hogy szeretnek-e örömet okozni másoknak.

Több agyszövet
A kutatók agyszkenner segítségével elemezték különböző agyi területeken a szürkeállomány koncentrációját. Ez a szövet gazdag agyi sejtekben, azaz neuronokban. Azoknak, akik a kérdőív alapján barátságosnak bizonyultak, több az agyszövetük az orbitofrontális kéregben – a szemek fölött elhelyezkedő külső agyi részben és az agy központi részében, az úgynevezett ventriális striátumban.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy két terület játszik fontos szerepet abban, hogy az agy miként állítja elő az adott élvezeti érzést, mint például az édes ízt, vagy a szexuális vágyat. „A társas hajlam és az érzelmi melegség nagyon komplex összetevői a személyiségnek.” – mondta Murray. „Ez a kutatás segít megérteni biológiai szinten, hogy miért térnek el az emberek a jellemvonások kifejezésének mértékében.”

Pszichiátriai zavarok
Murray szerint kulturális eltérések is lehetnek a háttérben. Példának hozta fel az amerikaiakat, akik magasabb pontszámot értek el a személyiségteszten, mint a skandinávok. Elmondta, hogy az eredmények megmutathatják, miként alakult ki az emberi agy, és betekintést engedhetnek a társas kapcsolatokkal összefüggő pszichiátriai zavarokba, mint pl. az autizmus vagy a skizofrénia.

"Lehet, hogy a társas interakciókat támogató agyi struktúrák az alapvető szükségletekért felelős területekből alakultak ki. A további kutatások ’ajtót nyithatnak’ a pszichiátriai betegek bizonyos problémáinak megértéséhez is.”

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2491 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x