Brutális! Műanyagszemét a fiókák gyomrában - nemsokára...
Címlap / Őrület / Brutális! Műanyagszemét a fiókák gyomrában - nemsokára mi jövünk?

Brutális! Műanyagszemét a fiókák gyomrában - nemsokára mi jövünk?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A Csendes-óceánon lebeg a világ legnagyobb szemét szigete, amely nagyobb, mint Magyarország, és tíz méter vastag! Az állatvilágot már megtizedelte, és nemsokára rajtunk a sor. Nem kéne tenni valamit?! 

Nagyon keveset tudnak a szakemberek az óriási szeméttenger méretéről, kiterjedéséről. Nagyméretű, a hajó fedélzetéről jól látható szemétdarab alig-alig van. A szemét többsége kicsiny műanyaghulladék-szemcse a víz felszínén vagy közvetlenül alatta, repülőgépről vagy műholdról szinte észrevehetetlen. A szeméttenger több ezer kilométert is mozog északra illetve délre szezonálisan, sőt az óceánok vizének melegedését hozó El Nino jelenség uralkodása idején jóval délebbre is lehúzódik a Csendes-óceán térségében.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint körülbelül 13 ezer darab műanyagszemét lebeg az óceán minden egyes négyzetkilométerén, ám a probléma öt óceánrészen, közülük is a Csendes-óceán északi vidékén a legsúlyosabb. A sűrű méregleves veszélyezteti az óceán élővilágát és a madarakat, valamint jelentős része mérgező vegyi anyagokat is tartalmaz. Az utóbbi hatvan évben az ázsiai országok és az Egyesült Államok által az óceánba hajigált műanyaghulladékokat a nap sugarai lassan apró részecskékre bontják le, amelyek egy Texas területénél mintegy kétszer nagyobb hulladéktakaróvá összesűrűsödve azóta is ott lebegnek a Csendes-óceán közvetlen felszíne alatt. A "keleti szemétfoltnak" is nevezett jelenség az Egyesült Államok nyugati partjaitól mintegy ötszáz tengeri mérföldre, nemzetközi vizeken található.


A sziget méretű, tíz méter vastag, összefüggő hulladékszigetek nem látszanak a műholdképekről. "Az elsősorban műanyagot tartalmazó, több száz kilométer átmérőjű képződmény jéghegy módjára viselkedik" - mondta Curtis Ebbesmeyer amerikai tengerbiológus, aki szerint tíz év alatt megduplázódhat a két szemétfolyam mérete. "Focilabdák, kajakok, legódarabkák és reklámszatyrok is úszkálnak a víz felszínén" - állítja Charles Moore, aki 1997-ben vitorlázás közben fedezte fel az óceán felszínén is megfigyelhető szennyezést. Ezt követően hozta létre az Algalita kutatóközpontot a szemétfolyam vizsgálatára és alternatív megoldási lehetőségek kidolgozására. "A szennyezés mértéke elképesztő, tíz éve napokon keresztül vitorláztam a masszív szemétfolyamban" - mondta Moore. A hulladékszigeteket az óceáni áramlások mozgatják, és egy esetleges áramlatváltozás súlyos következményekkel járhat. "A keleti szemétfolyam jelenleg a Hawaii-szigetek felé sodródik, és elképzelhető, hogy nekiütközik a szárazföldnek" - figyelmeztet Ebbesmayer, aki szerint a katasztrófa következményei kiszámíthatatlanok. "A becsapódáskor konfettiként hullik majd a szemét a hawaii tengerpartra!"


A szennyezés következtében 100 ezer tengeri emlős és több millió vízimadár pusztul el évente. Az elhullott madarak gyomrából orvosi fecskendők, öngyújtók és fogkefék kerültek elő. A víz felszínén úszó tárgyak megtévesztik a halra vadászó állatokat. A szennyezett óceánból a szülők által összegyűjtött műanyag darabokat a fészken ülő fiókák megeszik. A mérgező hulladék minden évben több ezer fiatalt pusztít el. "A szemétszigetek az emberi szervezetre is veszélyt jelentenek" - mondta Marcus Eriksen, az Algalita munkatársa, aki szerint ezek a vegyipari anyagok a tengeri halak szervezetét is ugyanúgy megmérgezik. "A szennyezés pedig előbb-utóbb az étkezőasztalokra kerül."

Forrás: Greenfo
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6211 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x