Méhek és majmok mozgásáról ...
Címlap / Őrület / Méhek és majmok mozgásáról ...

Méhek és majmok mozgásáról ...

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-05-28

Méhek és majmok mozgásáról modellezendő gépi rendszerek. Tucker Balch projektjei : A Georgia Tech kutatói számítógépes képelemző-rendszerrel tanulmányozzák a méhek, illetve a hangyák mozgását. A csoportot vezető Tucker Balch részt vesz egy másik, hasonló jellegű, a majmok megfigyelését célzó kezdeményezésben is.  

 

Az elegendőnek számító 81,5 százalék pontosságú automatizált elemzési módszertől azonban nemcsak az állatok viselkedésére vonatkozó stúdiumok felgyorsulását várják. Az eredmények kiindulási pontként szolgálhatnak a biológiailag inspirált computerek és robotok tervezésekor. Az emberrel hatékonyan együttműködő leendő robotokat dinamikus, zajos és többé-kevésbé ismeretlen környezetben, például a hadászatban óhajtják alkalmazni.


Rovarok, robotok
A mozgásanalízis része az atlantai Georgia Technológiai Intézet BioTracking projektjének, szervesen kapcsolódik az utóbbi esztendők szociális rovarokat – hangyákat, méheket – mintául használó, a biológiai kutatásokra is megtermékenyítő hatású ágensalapú kísérleteihez (Rodney Brooks, Ronald Arkin, Randall Beer a robotikában, vagy Eric Bonabeau, Marc Dorigo a hálózati rendszerek optimalizálásakor). A vizsgálódásoknak az Intézet Számítástechnikai Kollégiumának nevével a Star Trek előtt tisztelgő, multiágens rendszerekre fókuszáló Borg Laboratóriuma ad otthont. A filmes utalás a kollektív – lokális és globális – intelligenciára, az elosztott érzékelésre, a magunkon hordozható computerekre és szenzorokra vonatkozik, ám erőteljesen hangsúlyozzák céljaik eredendően más, pozitív természetét

videóra vesszük a hosszasan megfigyelt méheket, megtanuljuk, majd egy roboton lefuttatjuk a ’programjukat’” – nyilatkozta a Carnegie Mellon Egyetem Robotikai Intézetében is dolgozó Balch. A minták, a matematikai és algoritmikus modellek az együttműködő csoportok szervezéséhez/szerveződéséhez adnak ötleteket. Azt viszont még nem tudják, miként kezeljék a robotok és a rovarok motorikus és érzékelő képességei közötti különbségeket.

Mozgáselemzés és szimuláció
A kutatócsoport által fejlesztett számítógépes látó- és képelemző-rendszer a folyamatos mozgást, mozgásszekvenciákat, s a beléjük kódolt (méhek esetében például a távoli táplálékforrás helyszínére vonatkozó) információt tanulmányozza. A módszer a raj élénk színű, piros és/vagy zöld festékkel megjelölt egyedeinek szimultán megfigyelése mellett a „közönséges” példányok nyomon követésére szintén alkalmas.

A mozgáselemzés több részből áll. Először tizenöt perces videófelvételt készítenek a méhekről. Második lépésben a szoftver x és y koordinátás helymeghatározó információvá konvertálja a kiválasztott (jellel ellátott) rovarokat megörökítő részeket: mindenegyes képkockát, mindenegyes állatról. A későbbiekben az automatizált elemző-rendszernek mozgás-példákként szolgáló adat-szegmentumokat a kutatók kézileg címkézik fel.
Balch és kollégái a közeljövőben viselkedési mintákból tanuló, kivitelezhető modelleket elsajátító szisztémát terveznek. A modellek pontosságáról szimuláció során győződnek majd meg. Noha bizonytalanok abban, hogy az élővilágból ellesett jelenségeken – ezúttal rajintelligencián – alapuló programok jobbak lesznek az eddigieknél, Dorigo hálózati útválasztó algoritmusa (network routing algorithm) bizakodásra ad okot.

Majommemóriák
Balch az ugyancsak atlantai illetőségű Emory Egyetem Yerkes Nemzeti Főemlős-kutató Központ Kim Wallen professzor által vezetett, a majmokat egy hasonló vizuális rendszerrel vizsgáló projektjében szintén részt vesz. Számítógépkódok kidolgozása, robotikai fejlesztések során hasznosítható viselkedésmodelleket tanulmányoznak. Egyelőre az állatok térbeli memóriájára, egymás közötti interakcióikra összpontosítanak, a későbbiekben viszont hatvan-nyolcvanfős csoportokkal kísérleteznek.

A bekerített területen élő majmok eldugott nyalánkságok után kutatnak. A rendszer képes követni egy-egy példány nyomozását, s az eddigiekből azt a következtetést vonták le, hogy a hímek és a nőstények térbeli memóriája jócskán különbözik egymástól. Míg az előbbiek emlékezetükben tartják a fizikai távolságokat, addig az utóbbiak tájékozódási pontokhoz alkalmazkodnak.
„Pontosan mérjük, merre mennek, és mennyi ideig tart, amíg megtalálják a táplálékot” – magyarázza Balch. „A kísérletekből leszűrt információt a térbeli memóriára vonatkozó hipotézisek tesztelésére használjuk. Elsősorban az állatok közötti társadalmi kapcsolatok rendszerével foglalkozunk, viszont ahhoz, hogy 3D-ben követhessük őket nélkülözhetetlen ezen alapvető adottságuk ismerete.”
Azaz, még az első lépéseknél tartanak.
Agent

 
 
[ 685 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x