Deák Ferenc arcképe, avagy egy érdekes kérdés
Címlap / Őrület / Deák Ferenc arcképe, avagy egy érdekes kérdés

Deák Ferenc arcképe, avagy egy érdekes kérdés

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-20

Az alábbi írás egy jogi problémáról szól, amely a maga módján talán mégis több egyszerű jogi kérdésnél. A kérdés pedig az, hogy kell-e a Magyar Nemzeti Banknak a húszezer forintosra nyomtatott Deák Ferenc arcmás miatt fizetnie egy fiú árvaháznak? 

 

Az 1860-as évektől a pesti fiú árvaház, a Josephinum nagyon sokat köszönhetett Deák Ferencnek, mert ő azzal gyarapította az intézet fenntartásához szükséges pénzforrásokat, hogy arcképének sokszorosítási és forgalmazási jogát az árvaházra ruházta.

Ennek a fotografálásnak külön története van. Deákról mindenki tudta, hogy nem hagyja lefényképeztetni magát. 1861-ben mégis engedett Rottenbiller polgármester unszolásának, de a város fejéhez intézett levelében kikötötte, hogy amennyiben arcképét kiadják, illetve sokszorosítják, a bevételeket csak jótékony célra fordíthatják.

Ennek most 150 éve. Meg is nevezte a fiú árvaházat, amelyre az arckép terjesztésének kizárólagos jogát később jegyzőkönyvileg is ráruházta. Az arckép egyedárusítási joga 1861 és 1891 között 8.948 akkori forinttal gazdagította a Josephinumot.

Deák Ferenc emlékét az országgyűlés egy, a halála után hozott 1876-os törvénybe iktatta, a törvény a mai napig hatályban van. Képmását 2004-ben a Nemzeti Bank kinyomtatta a húszezer forintos bankjegyen.

Ennek nyomán több érdekes kérdés adódik jogászok és kíváncsiskodók számára; így például, van-e a Josephinumnak jogutódja? A jogutód jogosult-e még az arcképpel kapcsolatban bármilyen díjra? Hányszor nyomtatták ki a húszezer forintosra az arcképet? Átszámítva mai pénzre mekkora lenne ez az összeg?

Vajon mennyit fizetett az arckép sokszorosítása miatt a pesti fiú árvaház jogutódjának a Magyar Nemzeti Bank Deák Ferenc arcképének meglehetősen sokszori kinyomtatásáért?

László József
A Deák Nemzetség Egyesület első elnöke

Forrás: vilagtudomany.hu

 
 
[ 3587 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x