Fenntartható szerelmes együttlét
Címlap / Őrület / Fenntartható szerelmes együttlét

Fenntartható szerelmes együttlét

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Valentin napján a szerelmi vallomások özönében nem árt arra is gondolni, hogy egy igazi kapcsolat minden hétköznapja ünnep és csak rajtunk áll, hogy azzá tesszük-e.  

Az együttlét örömeit és nehézségeit azonban mindenkinek meg kell tanulnia. Ezt segíti az a nemzetközi "tankönyv", amelyben 80 pszichológus mondja el véleményét a párkapcsolatokról, arról, hogy miként kezelje a férfi a nőt és fordítva.

Vannak, akik szerint a férfit szigorúan pórázon kell tartani. Mások szerint jó, ha egy "jól nevelt lány" megtanul pimasznak lenni. Megint mások szerint a nagy szívtiprók mutassák magukat törékenynek. De adnak egészen konkrét tanácsokat bizonyos élethelyzetre. Például a veszekedések ügyében. Kifejezetten ellenjavalt az ordítozás és tárgyak hajigálása. Úgy kell viselkednünk vétkesnek gondolt párunkkal, mint a bíróságon: megilleti őt az ártatlanság vélelme. Kerüljük az ilyen kijelentéseket, mint "csak magadra gondolsz", vagy "ezt direkt csináltad". Lonnie Barbach és David Geisinger San Franciscói pszichológusok, nem is mellesleg élettársak, nagyon fontosnak tartják, hogy a veszekedés közben is mélyen, nyugodtan lélegezzünk és mindig nézzünk egymás szemébe.

Steven Stosny, a szociális mentálhigiénével foglalkozó washingtoni szervezet, a Compassion Power alapítója felhívja a figyelmet arra, hogy gyakran dühvel vezetjük le fáradtságunkat, éhségünket, betegségünket, szorongásunkat, félelmünket. Inkább ezeket kell megfelelő koncentrációval leküzdeni, mint társukban bűnbakot keresni.

Stephen Deutsch, a Human Development Company alapítójának vezéreszméje a "feltétel nélküli szeretet". Ez nem a szerelem első látásra élményét jelenti, hanem azt, hogy a párkapcsolatot folyamatosan ápolni kell, mint egy virágot, a másik elfogadásával, tiszteletével, az iránta való türelemmel és gyengédséggel. "Adni kell, hogy kapjunk" – mondja.

William Doherty a Minnesotai Egyetemről fontosnak tartja, hogy a szerelmesek listát készítsenek arról, hogy mit szeretnek együtt csinálni, és minél gyakrabban műveljék azokat a dolgokat.
"Azok a párok, akik együtt játszanak, együtt maradnak" – hívja a figyelmet Tami Kulbastski, a torontói Centre For Positive Psychology igazgatója. E játéknak pedig fontos részei a közös rituálék, legyen az a reggeli ébredést követő ölelés, a közös étkezések, a találkozások és elválások szeretett mozdulatai.

Jól tudjuk, hogy a csábítás tele van "metanyelvi kommunikációkkal", és ahhoz, hogy Párunkat ne csak a "vak szerelem" időszakában bűvöljük el, ahhoz folyamatosan táplálni kell a megértés, a vágy, a közös lét iránt érzett hála érzését – vallja Cloé Madanes családterapeuta. Végül a német Bert Hellinger egyenesen a Miatyánkot írja át: "Életem kedves Társa, nevem a Te neved lesz, jöjjön el a Te országod, a Te sorsod, legyen meg a Te akaratod az enyémmel együtt".

Végül pedig jön a hálószoba, ahol soha, semmilyen körülmények között nem szabad megkérdezni párunktól: "Ezt meg hol tanultad?"

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2016 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x