Halálos sorok
Címlap / Őrület / Halálos sorok

Halálos sorok

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-09-30

Érdekes módon közelíti meg Sas István a halálbüntetés kérdését új e-könyvében, aminek nem is lehetne más címe, mint Stephen Kinget parafrazálva az, hogy "Ártatlanok a halálsoron". Érdekes módon ugyanis nem a szokásos jogi-morális-valláserkölcsi kérdéseket teszi fel, nem feszegeti, van-e olyan indokolt eset, amelyben az egyik ember elveheti a másik életét, hanem sokkal gyakorlatiasabb oldalról közelíti meg a kérdést. 

 

Rendezvénynaptár
Azt vizsgálja, hány esetben végeznek ki ártatlanokat a bűnösök helyett, hányszor követnek el justizmordot, hányszor állítanak feleslegesen akasztófát. Hát bizony: megdöbbentően sokszor. És nem csak Iránban, ahol a minap kínoztak halálra egy ártatlan bloggert, pusztán a nézetei miatt. Sajnos nem az első volt, és nem is az utolsó. Nem csak Kínában, ahol a hagyományos jogstruktúra miatt olyan gyakori a halálbüntetés, mint minálunk a csúcsforgalom vagy az áramszünet. Nem kérem: a demokrácia fellegváraiban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban is elborzasztó az ártatlanul kivégzettek arányszáma.
 
Ne kerteljünk: minden hatodik kivégzett ártatlanul hal meg.
 
Oka ennek a gyors, szükségképpen hanyag, kapkodó bírósági eljárás, a kontárok által végzett nyomozás, az elégtelen bizonyítás, a közvélemény nyomása, mely a különösen brutális bűntények esetén gyors eredményt és elrettentő súlyú ítéletet követel – oka ennek még az előítélet, butaság, babona és minden, ami rossz és sötét az emberi fejekben.
 
Hiszen alig vagyunk túl egy „spontán” kampányon, melynek keretében szó szerint tömegek követelték, hogy a legborzalmasabb módon végezzék ki az asszonyt, aki bestiálisan meggyilkolta mostohafiát. Ugyan szerintem az egyik parlamenti párt állhatott a népmozgalom mögött, de az lassan el is csitult – a következő különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságig. És ha nálunk – még? – nincs is halálbüntetés, alacsonyan szállhatnak az életfogytiglanok is – azokat sem mindig a megfelelő személyek kapják. Például a móri mészárlásért ítéltek tényleges életfogytiglanra olyan bűnözőket – félreértés ne essék, ők is kemény gazemberek voltak, de rablók, nem gyilkosok – akik tökéletesen ártatlanoknak bizonyultak. Vagy ott volt Pusoma Dénes esete – de tessék inkább a kötetet elolvasni, könnyű, kellemes olvasmány.
 
Ha lehet az ilyesmi egyáltalán könnyű és kellemes.
 
Aztán tessék elgondolkodni az olvasottakon – és utána követelni az akasztást.
 
Ugye, hogy meggondolandó?
 
Szele Tamás
 

 
 
[ 1654 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x