A világ legismertebb széke
Címlap / Otthon / A világ legismertebb széke

A világ legismertebb széke

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Bizonyára Ön is ült már élete során Michael Thonet székeinek egyikén, valószínűleg épp egy hangulatos kávéházban. Csak talán nem is tudott róla. Pedig a 14-es számú Thonet szék több millió példányban készült el, és lett a kávéházak nélkülözhetetlen bútordarabja. 

Az asztalosmester
A német származású Michael Thonet, 1819-ben nyitotta meg saját épület-és bútorasztalos műhelyét. Kezdetektől fogva izgatta, miként lehetne a fát meghajlítani, s egyedi technológiájának köszönhetően 1830-tól elegáns, könnyed és rugalmas székek, kanapék és ágyak kerülhettek ki műhelyéből, ráadásul gyorsan és több példányban is.
Az 1859-ben tervezett 14-es számú széke 1930-ig ötvenmillió példányban készült el, és eljutott a világ majd minden kávéházába.

A szerencsés találkozás
Jókor volt jó helyen- a mondás kiválóan példázza Thonet esetét, aki 1841-ben találkozott Metternich herceggel, aki rögvest meg is hívja Bécsbe, és támogatásáról is biztosítja a mestert. A bécsi bemutatkozás oly annyira jól sikerült, hogy a következő esztendőben már meg is kapta a jogot (magától a császári udvartól) a hajlítottbútor-gyártásra.

Saját műhely
1849-től már fiaival alapítja meg saját műhelyét a császári városban, ahol is tömör, hengeres farúd hajlításával való kísérletezéseinek köszönhetően már belefoghat bútorai sorozatgyártásába. A gépeket illetve a szükséges sablonokat Thonet maga tervezte.
Székeiből nagy példányszámban szállítottak egy bécsi kávéháznak, sőt Pestre is az Angol Királynő Szállóba.

Az igazi áttörés
Az 1851-es londoni világkiállítás hozta meg az igazi sikert Thonet számára, hiszen itt bronzérmet nyert gőzölt, hajlított bükkfa székeivel, és a világ is megismerhette nevét valamint a vele fémjelzett bútorokat is.1853-tól Thonet Testvérek néven be is jegyezték új cégét, melyet fiaira bízott. Sorra nyíltak európai üzletházai, ahol a klasszikus székek mellett, hintaszékeket, asztalokat, gyermekbútorokat lehetett megvásárolni.

Ebben az időben fél Európa Thonet székeken ült és a márka eggyéforrt a polgári életformával, az írók-költők kávéházi találkahelyeivel.

A tömeggyártás méretére utal, hogy 1896-ra hatvan gyárban készítik a mester székeit, és volt olyan széktípusa, amelyből 1911-ig több mint ötvenmillió darabot készítettek. (A cikk nem ért véget. Lapozzon tovább!)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 2510 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x