Kokárdások, óvodások, iskolások
Címlap / Otthon / Kokárdások, óvodások, iskolások

Kokárdások, óvodások, iskolások

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Amikor az óvónőképzőt végeztem, még külön pedagógiai ciklus volt a "szocialista hazafiságra nevelés". Akkoriban ugyan már bátran lehetett kokárdát rajzolni az óvodákban és ki szabadott menni a Múzeumkertbe a gyerekekkel játszani. Ez persze nem volt mindig így. Ma már minden óvoda hirdetõtábláján felhívják a kedves szülõk figyelmét, hogy az ünnep elõtti napon kokárdát és virágot kell vinni a gyerekeknek.  

Vajon mit tud egy három-hét éves gyerek erről az ünnepről? És mit tud az iskolás?
Mit érez akkor, amikor kötelező nemzetiszín szalagot viselni, és virágot vinni az emlékműhöz? Vajon ma, az Internet túlsággal is szabados világában mennyi fogalmuk lehet a sajtószabadság mibenlétéről? Számukra a szabadság megléte vagy hiánya is jobbára az óvó néni utasításaiban lelhető fel? Biztosan boldogság, hogy gyermekeink Mickey Mouse-os dzsekijükre feltűzhetik a kokárdát, s legalább ezen az egy napon az is tudatosul bennük, hogy magyarnak lenni más: több is, kevesebb is, mintha csak úgy van az ember.

De mit mondjon el a szülő, ha magyarnak akarja nevelni a gyermekét, Magyarnak, úgy, hogy közben a Világ Polgárának, és Embernek is kell nevelnie. Miért fontos, hogy magyarságát kincsként, értékként éreztessük a gyermekünkkel? Mit tegyen ilyenkor a szülő? Mi biztos, az nem csak annyi, hogy öltöztesse fel csemetéjét a legszebb ruhájába, adjon a kezébe egy szál virágot, tűzzék ki a közösen elkészített kokárdát, - például a mama a gyerekre, a gyerek a mamára - és ha teheti menjen el vele ünnepelni, bizakodó lélekkel.

Mást nem tehetünk?
Dehogyisnem! Beszélgessünk vele mindarról az értékről amit a szabadság jelent az ember számára. A harcosság eszméjéről akár úgy is oktathatjuk, hogy egy spirituális harcművészeti iskolába járatjuk. A magyar harcos nemzet. A harcos lét pedig a gyermek számára – aki karmikus feladatainak, Földi tudatának elején jár – pedig igen fontos eszmény. Minden kisfiú szívesen játszik katonásdit, és minden kislány szívesen veszi, ha ő a megmentett királykisasszony. Ne állítsuk le ezeket a játékokat, mert szükség van rájuk a teljes emberré váláshoz. Adjunk fiaink kezébe magyaros harci szerszámokat, látogassunk el olyan múzeumokba, ahol a magyarság valódi ősi értékeit mutatják be. Mesék, mondák szintjén ismertessük meg vele a magyarok spirituális tudását, a magyaros mesék olvasásával pedig automatikusan megtanulja azt a mese és mondai világot, amiből majd később meríthet. Az óvodásoknak még nincs szüksége mélyebb magyarázatra. Pont elegendő számára a mély tisztelet, amit szüleitől lát, saját nemzeti hovatartozásuk iránt, és a mesék kincsei.

A mai ember 1848. március 15-re gondolva egyfajta pátoszt érez, legendák, mítoszok érintését. Talán némi túlzásba vitt Petőfit és "Talpra magyart", és némi furcsa büszkeséget a szíve közelében. Nem kell népnemzeti idegengyűlölőnek lenni hozzá, hogy szívünk mélyéig magyaroknak valljuk magunkat. A forradalom, a szabadság, a lelkesedés, a küzdeni akarás, az ifjúság... Hogyan emlékezik a huszonnegyedik század ifjúsága az ezredforduló küszöbén a több mint másfél százados eseményekre ?

A mai gyerekek – iskolások – így nyilatkoztak Március 15-ről:
- ,, A magyar történelem legjelesebb napja március 15. ”
- ,, A mai ifjúság kevésbé kötődik ehhez az ünnephez. ”
- ,, Óriási jelentőséggel bír ez a nap, de manapság a műsorok, az elhangzott nyilatkozatok kissé már elcsépeltté tették az ünneplést, évről évre ugyanazok a versek s idézetek hangzanak el. ”
- ,, Akkoriban a magyar nemzet nagyon egységes volt , s ezért lehetett sikeres forradalmunk, a szabadságharcban csak a cár beavatkozása miatt buktunk el. ”
- ,, Már a forradalom és szabadságharc kirobbantása is óriási dolog volt, hisz ha ez nem történik meg , Magyarország beleolvadt volna a Habsburg-birodalomba. ”

Mit jelent a forradalom jelképévé vált kokárda viselése a mai fiatalok számára ?
- ,, Magyarországunk szép szimbóluma a kokárda , s ezt büszkén kell viselnünk. ”
- ,, Én is mindig nagy büszkeséggel tűzöm fel a kokárdát, ez az , amit nem kell szégyellnünk, viseljük méltósággal ! ”
- ,, Hogy ki milyen kokárdát tűz fel , az nem jelent semmit , csak egy dolog számit : ki mit érez a szívében. ”
- ,, Minden ünnepnek megvan a jelképrendszere , és március 15. összefonódott a kokárdával. Aki csak muszájból tűzi ki , inkább ne is pazarolja rá a gombostűt , át kell éreznünk, hogy akkor mi történt, s ezzel jelezzük, hogy tisztelgünk a forradalom résztvevői és a szabadságharc hősei előtt. ”

Tóth Zsuzsanna
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 9585 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x