Majoránna az ablakban
Címlap / Otthon / Majoránna az ablakban

Majoránna az ablakban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Amikor a fűszerpolcon hiába kerestem a majoránnát, megmakacsoltam magam. Ugyan őseim már rég kivágták mind a hét szilvafát, nekem most itt, a főváros közepén igenis lesz egy apró kis fűszerkertem! Nem csak majoránnáért mentem le, hanem a kertem hozzávalóit is azon melegében beszereztem. Most már jöhet hozzám a szomszédasszony! 

Amikor a fűszerpolcon hiába kerestem a majoránnát, megmakacsoltam magam. Ugyan őseim már rég kivágták mind a hét szilvafát, nekem most itt, a főváros közepén igenis lesz egy apró kis fűszerkertem! Nem csak majoránnáért mentem le, hanem a kertem hozzávalóit is azon melegében beszereztem. Most már jöhet hozzám a szomszédasszony!

Nálunk, főleg a nagyobb városokban és a fővárosban hamar megkívánja az ember a természetet. Ha nem tudunk hirtelen balkont varázsolni magunknak, mégis van lehetőségünk arra, hogy ne csak díszként, hanem hasznosításra is neveljünk növényeket a lakásban. Én a konyhát - a konyhaablakot - választottam.

Az ember szívesebben csipeget egy-két levélke bazsalikomot az ablakban termű bazsalikompalántáról, mint rohan el ugyanezért a bevásárlóközpontba. Ráadásul az otthon, szeretettel nevelt növények – főleg ha a gyerekek is gondozhatják – sokkal finomabbak, mert örömet adnak. Azon kívül persze kiélhetjük kertészkedési hajlamunkat, - már ha van ilyenünk.

Csírák minden családtagnak!
Gyorsan csírázó fűszernövényeket nevelhetünk vízkultúrában is; ehhez akár készen is vásárolhatunk csíráztató tálkákat. A tálkához tartozik egy eltávolítható szűrő rész, amelyre egyenletesen elhintjük a magokat. A szűrő pontosan a víztükör felszínén tartja a magvakat. Ha a víz párolog, és az edényben csökken a vízszint, akkor utána kell töltenünk, nehogy kiszáradjanak az érzékeny csírák. Néhány nap alatt kicsíráznak a magvak, és egy-két hét elteltével elérik a pár cm-es nagyságot. Ha már kifejlődtek az első leveleik, akkor egy ollóval óvatosan megkezdhetjük az aratást. Van rá esélyünk, hogy a visszavágás után a magvak tovább hajtanak, és folyamatosan takaríthatjuk be az apró növényeket.

A csírák, például a retek, a hagyma, vagy a mindenki által nagyon jól ismert teljes értékű táplálkozásunk alapját nyújtó (un. tápegész) búza csíra nem csak „leszüretelve”, hanem teljes valójában fogyasztható kenyér mellé, vagy salátákba rakva. Kis kedvenceink, cica, kutyus, madár és a rágcsálók is boldogok, ha rendszeresen kapnak csírákat.

A zsázsának, amelyik az egyik legfürgébben csírázó növény, elsősorban fűszer értéke van, így leginkább szendvicsek díszítésére használhatjuk. A citromfű például nem csak fűszernek, hanem főzetnek, teának is alkalmas, enyha nyugtató hatása miatt gyerekeink este is ihatják, nem túl nagy koncentrátumban.

A legérdekesebb vízkultúrás tálakat úgy alakíthatjuk ki, hogy vegyesen vetjük bele a magvakat. Figyeljünk arra, hogy hasonló csírázási sebességű és növekedési erélyű fajokat vessünk csak azonos csíráztató tálba. (Példák: Zsázsa, majoránna, citromfű, fodormenta, borsikafű, kakukkfű)

Én kiskertet kerteltem ...
Ha egy jókora, lapos cserepet, vagy ládát is beszerzünk, (legyen körülbelül 8- 10 cm magas, és 50-100 cm átmérőjű) zseniális konyhai „zöld sarkot” készíthetünk a konyhaablak alá. Azért ide, mert itt kap elegendő fényt. Ha olyan helyen élünk, akár ki is tehetjük a gangra, vagy az ablak előtti részre. A láda hátsó részébe ültessünk 10-15 szem babot, ennek tegyünk egy „futópályát” néhány meghajlított drótból. Ezek óvják kiskertünket a túlzott naptól, széltől és finom friss bableves készülhet termésükből. Eléjük ültethetjük a petrezselymet, lestyánt, majd jöhetnek méretarányosan a fűszernövények. A cserép, vagy láda elejére kerülhetnek a „fűfélék”, amik gyorsan sarjadnak, és amiket gyakran szüretelünk, mint a búzafű és a snidling. A „kiskertet” elegendő két-háromnaponta locsolni.

Ebbe a munkába vonjuk be a gyerekeket és engedjük meg nekik is, hogy a friss leveleket ők szedjék le az ételekhez, így könnyen megtanulják mindegyiknek a nevét.

Néhány növény a gangra, ablakba, balkonra:
· kerti zsázsa
· majoránna
· citromfű
· fodormenta - borsmenta
· bazsalikom
· borsikafű
· keskenylevelű kakukkfű
· búzafű
· Petrezselyem
· Lestyán
· Babfélék

Harmonet tippek:
A friss bazsalikom a fehér sajtok kiváló kiegészítője lehet. Minden salátába nagyon jól illik. A kakukkfű a paradicsomos ételek szinte mindegyikébe belecsempészhető. A nyári melegben a húsos, vagy sült zöldséges ételek mellé kínáljunk egy csipetnyi fokhagymával, őrölt fehér borssal és frissen leszedett borsmentával ízesített joghurtot.

Bucher Katalin

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 2120 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x