Miért bántják a családtagjaikat az emberek?
Címlap / Otthon / Miért bántják a családtagjaikat az emberek?

Miért bántják a családtagjaikat az emberek?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Még mindig sokan vannak, akik elképzelni sem tudják, mi visz rá egy embert a hozzá legközelebb állók fizikai vagy szexuális bántalmazására. Pedig sajnos a tagadás, a szemellenzős hozzáállás, a téma tabusítása, az áldozatok további megszégyenítése is hozzájárul a kialakult áldatlan állapotokhoz. 

Miért bántják szeretteiket az emberek?
Hát kin tölthetnék ki tehetetlen bosszújukat saját bűneikért, lustaságukért, gondatlanságukért, tehetetlenségükért? Ha a férfi már nagyon unja a feleségét, de nincs pénze prostituáltra, a szomszédasszony se akar durva kívánságának eleget tenni, végülis ott van a lakásban egy fiatal lány, akit rávehet, hogy fogadjon szót neki. Ha másképpen nem, legalább veréssel. Mégiscsak a férfi az erősebb!

Elképzelhetjük, mi vitte rá a férfit, hogy agyonverje saját fiát. Közben a mostohaanya nézte a halálos verést, nem lépett közbe, nem hívta ki a rendőrséget, talán még biztatta is a férfit – és talán röhögött is: „most legalább megkapod, ami neked jár”. És a férfi arcát, a mostohát és a vendéget nem láttuk a tévében, sőt az újságokban sem. Mert ez nálunk, Magyarországon nem akkora bűn, mint a közös vagyon eltulajdonítása.

Halálra verte kisfiát Dunaharasztiban

A kórházban belehalt sérüléseibe az a tíz év körüli kisfiú, akit apja bántalmazott dunaharaszti otthonukban.” Ennyit tudunk róluk. A neve sehol. Legközelebb örökbefogadnak egy másik gyereket, és azt is halálra verik. Miért nem látjuk a férfi fényképét?

Valahol meg kell húzni a határt!
Erre való a bíróság. Négyezer éve kimondta a Törvény: Ne ölj! Szörnyű határ, a végső határ. Ennél nagyobb gonoszságot már nem lehet csinálni, hiszen ezzel minden lehetőséget elzárunk a másik elől. Itt már nincs több bocsánat. De hát mégis ölünk négyezer éve. Még egy másik országba, másik kontinensre is elmegyünk ölni. Ezt az állat már nem csinálná, tehát rosszabbak vagyunk mi, emberek, mint az állat. Miért ne kínozná valaki a saját családtagjait, ha erre nincs is törvény? Végre szabad teret engedhet hatalmaskodásának.

Áldozatok

A családon belüli erőszakra nincs törvény, csak akkor szól bele a végrehajtó hatalom, ha már az egyik fél megölte a másikat. Ez a határ. Ha a gyerek kék-zöld foltokkal megy iskolába, vagy eltörték a karját otthon, kimegy hozzájuk egy kedves néni, és elbeszélget a vadállattal, hogy máskor vigyázzanak jobban a gyerekre, ne engedjék fáramászni. Márpedig a vadállattal érdemes beszélni, másnap még jobban összeveri a gyereket vagy az asszonyt.

Menekülni, de hová?
Hová menekülhetne a megalázott? Kinn a társadalomban ugyanolyan farkastörvények uralkodnak. Az intézetben hasonló sorsú gyerekek fogják kínozni, ott is hamar kialakul a hierarchia. Talán ha a gyerek egész nap a könyvtárban ülne, ott esetleg nem bántanák. Hiszen a többi gyerek is hasonló családból jött, ugyanazt látta, tanulta otthon: ha problémád van, üss! Üss előre, mert nem biztos, hogy másodszorra tudsz még ütni! Sőt még a tanár is kénytelen durva hangot használni, mert már csak ezt értik a gyerekek.

Vágd pofán!
Egy kedves nagypapa szokta ezt mondani imádott fiának és fiúunokájának. Szerencsére a nagymama a megtestesült jóság, és saját testével lép a durva férfi és áldozata közé. Így aztán ritkán kerül sor a gyerek megverésére, a gyerek maga mosolyog a nagypapa tehetetlenségén, de a nagymama gyakran élvezheti goromba férjének dühét.

Legyen-e törvény a családon belüli erőszak ellen?

A családon belüli erőszak áldozataiért való népi kezdeményezést Halász Pálma indította el 2010 tavaszán. A nyugati országokban természetes, hogy feljelentik azt a szülőt, aki nyilvánosan bántja, megalázza gyermekét. Más gyerekéhez pedig hozzányúlni se szabad senkinek, még a tanítónak sem, mert a felnőtt mindig megmagyarázza a maga igazát és jogosnak vélt dühét. A gyengébbnek sosincs igaza, őt nem védi senki. Legfőképpen nem védi maga a társadalom. A szomszédok elzárkóznak, azt mondják, hogy sohasem hallották a gyereket vagy az asszonyt sírni, a tanítók nem látták a kék foltokat, s ha az asszony elmenekül durva férje elől, akkor még őt hibáztatják, mondván elhagyta a családját. Mert az anyát ütni nagyon érdekes dolog. Ezt tanulja meg a gyerek, mint egykor Oroszországban Nagy Péter korában.

Miért nincs törvényi szabályozás?

Ősrégi minták szerte a világban

„Mit lát a gyerek otthon és a társadalomban? Az angol férfi megbecsüli társát, az orosz férfi ütheti, megalázhatja feleségét, s ha az asszony ezt nem tűri, beássák nyakig a földbe, egy katona őrzi, és szégyenszemre mindenki gúnyolhatja, amíg meg nem hal.” Ezt tanulja az orosz gyerek az orosz társadalomban. (Alekszej Tolsztoj: Első Péter)

Ha a kocsmában megvetően elfordulnának attól, aki megütötte a feleségét, a falu kitaszítaná magából a durva embert, egy évszázad alatt talán megváltozna a felfogás. Ma még gyakran dicsekszik társainak a részeg férfi azzal, hogyan alázza meg a családját.
A nagypapáról, aki rendszeresen megerőszakolta az unokáját, az egész falu jó véleménnyel volt. „Nem is gondolták volna róla”, amikor elvezették a rendőrök. Talán az egész falu vérfertőző? A tévében is eltakarják az arcát, nehogy felismerje a közösség, és iszonyodva forduljon el tőle.

Nem láttuk-e több újságban is az osztrák férfit, aki Natascha Kampuscht szexuális fogdában tartotta? Nem kellene-e minden gonosz embert nyilvánosan megalázni a tévé közönsége előtt? De mi ítélkezünk a gyilkos lány fölött is, akit szülei a pokolig aláztak – egyik azzal, hogy csinálta, a másik azzal, hogy nem akart tudomást venni róla –, mintha tényleg Lev Tolsztoj világában élnénk, a Feltámadásban, ahol a földesúr által felcsinált lány kerül Szibériába száműzetésbe.

Törvényt a családon belüli erőszak ellen!
Nem állítom, hogy halált érdemelnének a gyermekek bántalmazói. De lássuk nyilvánosan az arcukat, és lássuk azt, mi lesz a büntetése az elkövetőnek! P. Gál Judit: Ördögök ügyvédjei, A gyilkos nők című könyvében a bántalmazottakat illeti megvetéssel. Maga a könyv tartalma azonban felmenti őket az olvasó előtt, hiszen az ügyvédek megkeresik a tett okát, és az olvasó maga is is ott ül a bírói székben, és eldöntheti, ki lesz a vádlott, és ki lesz felmentve. Ez azonban még nem törvény, csupán valamivel közelebb visz a társadalmi igazságossághoz.

Ha valakit megütök, a Törvény szabja rám a büntetést, hiszen Gárdonyi Géza szerint "az ember arca isten arca”, az emberre mért pofonnal Istent aláztam meg, megérdemlem a méltó büntetést. A tett előtt kell lefogni a bántalmazó kezét, hogy tudja, a társadalom kiveti magából.

Dobosy Ildikó

A témáról 2010. szeptember 18-án szombaton este 19. órától előadás és beszélgetés lesz a Soter Klubban.

Képek forrása: piqs.de
volke88: Gina
Lazy Lightning
Bob Lee: Desire

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4122 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x