Mégis mi értelme van a szelektálásnak?
Címlap / Otthon / Mégis mi értelme van a szelektálásnak?

Mégis mi értelme van a szelektálásnak?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A szelektív gyűjtés valóban nagyon fontos, hiszen a szétválogatott hulladékot eltérítjük a lerakóktól, kevésbé terhelve a környezetet, az újrahasznosítás pedig sokaknak munkát ad. A hulladékpiacra is átterjedő gazdasági válság a hulladék árzuhanását eredményezte. Előfordul az is, hogy a hulladékátvevő helyett az fizet, aki meg akar szabadulni a szelektíven gyűjtött hulladéktól. A rendszer tehát eléggé instabil, a szelektív gyűjtés pedig önmagában nem lehet a hulladékkezelésre adott egyetlen válasz. 

A gyűjtőszigetes szelektálás hatékonysága meglehetősen alacsony
A tapasztalat szerint a Magyarországon elterjedt gyűjtőszigetes szelektálás hatékonysága meglehetősen alacsony. A hazai és a külföldi statisztikák is azt igazolják, hogy ebbe a rendszerbe legfeljebb az összes háztartási hulladék 30%-át lehet becsatornázni. Ennél jóval hatékonyabb a házhoz menő szelektív gyűjtés, ahol egyenesen a társasházak kukatárolóiban állítják fel a szelektív gyűjtőket, illetve a kertes házas övezetekben a zsákokban külön gyűjtött hulladékokat fajtánként szállítja el a kukásautó. Ezzel a rendszerrel akár a hulladék 60 százalékát is újra lehet hasznosítani. Számos iskolában, közintézményben, vállalatnál és irodaházakban működik már az intézményi szelektív gyűjtés, amelynek további kiterjesztése is kulcsfontosságú. Egy hazai találmánynak köszönhetően még a panelházak ledobórendszerét is alkalmassá lehet tenni a szelektív gyűjtésre.

Tipp: Rengeteg olyan közösség van, ahol meg lehetne szervezni a szelektív gyűjtést. Kezdeményezzük a rendszeres szelektálást és az alkalmi gyűjtőakciókat a munkahelyünkön és a lakóhelyünkön is!



A betétdíjas rendszer szinte eltűnt

Európa számos országában elterjedt a termékcsomagolásokra vonatkozó betétdíjas rendszer. Itthon visszaváltható csomagolások gyakorlatilag nincsenek, kivéve a visszaváltható, betétdíjas üvegeket, amelyeket drasztikusan visszaszorítottak a műanyagpalackok, a kombinált és az alumíniumdobozos üdítők. A betétdíjas csomagolások térnyerése Nyugaton folyamatos, ezzel szemben nálunk évről évre csökken az arányuk, pedig ezek kombinálása a házhoz menő szelektív gyűjtéssel 90%-ra is feltornázhatja a hasznosított hulladék arányát.

Tipp:
Vásároljunk üveges szószokat konzervek és tasakos öntetek helyett. Az alumíniumdobozban árult üdítő egyébként is káros az egészségre, akár Alzheimer-kórt is okozhat – vegyünk helyette például ásványvizet vagy jegesteát.

Mi van a szelektív szigeteken túl – avagy mit kell még külön gyűjteni?

Nem árt tudatosítani magunkban azt sem, hogy nem csak a sárga-kék-fehér-zöld-szürke tartályok szerint lehet vagy kell szelektíven gyűjteni. A lakossági hulladékudvarokon, illetve az önkormányzatok által szervezett begyűjtéseken szabályosan adhatjuk le az elektronikai hulladékainkat, háztartási gépeinket, az akkumulátorokat és elemeket, a használt zsírt és sütőolajat, a maradék vegyszereket, festékeket, a fénycsöveket és a tartós égőket. Ma már nemcsak az elemeket, hanem sok helyen a tartós izzókat is bedobhatjuk a kihelyezett gyűjtőedényekbe.

Tipp: A lejárt szavatosságú gyógyszereket bármelyik patikába visszavihetjük, ahol kötelesek azokat ingyen visszavenni.



A vásárlásnál dől el minden

A begyűjtött termékekből rengeteg hasznos holmi készül, néhány a teljesség igénye nélkül: a papírból tojástartó, egészségügyi papír, rajzlap, a műanyagból építőipari szerelvények, virágládák, fűnyírók, a PET palackból műszál, a gumiabroncsokból futópálya stb. Sajnos a gyártók sokszor nem is tüntetik fel, hogy újrahasznosított, ilyen értelemben környezetbarát terméket készítenek.
 
Tipp: Keressük a nagy kiszerelésű (4-5 l-es) gyümölcsleveket és ásványvizeket – ezek ugyan nem betétdíjasak, de legalább kevesebb a visszamaradó csomagolási hulladék.

Adjunk értelmet a szelektív gyűjtésnek!

Rajtunk áll, hogy a szelektív gyűjtésnek értelmet adjunk azzal, hogy az újrahasznosított anyagból készült termékeket választjuk az elsődleges nyersanyagból gyártottakkal szemben.
Az anyagok körforgásban tartásának fontos része az is, hogy ha nincs is újrahasznosított alternatíva egy-egy áru esetében, akkor is vegyük figyelembe, hogy maga a termék és a csomagolása szelektíven gyűjthető legyen.

Tipp: Írjunk újrapapírból gyártott füzetbe, vásároljunk újrapapír zsebkendőt, toalettpapírt és csomagolópapírt.

Forrás: Hulladék Munkaszövetség

Képek:
piqs.de: strawberryfray - what’s there?
piqs.de: grünland - Sylvesterrest
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2668 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x