Egy lázadó borász birodalma
Címlap / Otthon / Egy lázadó borász birodalma

Egy lázadó borász birodalma

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A Demeter Pincészet Eger egyik legpatinásabb pincesorán, a 150 pincéből álló Kőlyuk pincesoron helyezkedik el. Különlegessége a hazánkban csak erre a tájra és részben még Tokaj városában megtalálható tufakőbe vájt pincerendszer. A pincészet borait a hagyomány, az igazi egri borok ereje és a precíz, kézműves borászatot jellemző eljárások fémjelzik. 

A Demeter Pincészer históriája
Demeter Csaba egy egri bortermelő dinasztia ötödik generációs tagja. Már gyermekként a pincében és nagyszülei szőlőjében munkálkodott, igaz akkor még nem nagy kedvvel. Később alakult ki benne a borászat szeretete, amikor egy új hordóban, barátai örömére, elkészítette saját borát. Ez az ifjúkori emlék indította el az úton, s mára életét szentelte ennek a hivatásnak és őrzi a szőlészet s a borkészítés családi hagyományait.

A pincészet múltja egészen az 1800-as évekre nyúlik vissza, mikor Demeter Csaba ükapja a Mészhegyen szőlőt ültetett. A boraikat közvetlenül értékesítették barátaik, ismerőseik, kereskedők megelégedésére. Azonban Demeter Csaba többet akart: úgy döntött, életét a szőlészetnek és borászatnak szenteli. Bővítették a pincét, hordókat vásároltak, elindultak a jövőbe vezető úton. A családi hagyomány mellett az ifjú borász egyre többet tanult. A budafoki Soós Borászati Technikum mellett jó céhlegény módjára járta Franciaországot, és Bordeaux-i, Bourgonge-i borászoktól kapott segítséget. Ellesve, amit lehetett, hozzátéve, amit maga gondolt, megszületett a ’99-es évjárat, ami ma már muzeális bornak számít. A növekedő családi pince és a gyarapodó tervek életre hívták a Demeter Pincészetet 2000-ben.

A pincészet

A Demeter Pincészet Eger egyik legpatinásabb pincesorán, a 150 pincéből álló Kőlyuk pincesoron helyezkedik el. Különlegessége a hazánkban csak erre a tájra és részben még Tokaj városában megtalálható tufakőbe vájt pincerendszer, mely az 1920-as években alakult ki, és a mai napig őrzi egykori hangulatát. Ehhez köthető az egyre ismertebbé vált ’város a város alatt’ kifejezés, mely csak Egerre jellemző, és már Az egri csillagokból is jól ismert titokzatos, több száz kilométeres pincerendszerre utal.
A Demeter pincészet különleges élményt nyújtó, három ágból álló, több mint 300 m hosszú pincerendszert – mely 2001-ben elnyerte az Eger legszebb pincészete díjat – előzetes egyeztetés alapján a borkóstolókon bárki körbejárhatja. A borkóstolás mellett a látogatók megtekinthetik a három pinceágat, és végigkövethetik a bor életét a szőlő megérkezésétől egészen a palackba kerülésig.  A látogatás különlegessége, hogy a vendégeknek lehetősége van hordóból is kóstolni.

Pince 

Demeter Csaba, a lázadó borász

A Demeter Pincészet mindig törekedett a hagyományok megőrzésére. Ez nem azt jelenti, hogy elzárkóznak az újítások elől, sőt évről-évre újabb s újabb borokat készítenek, de nem feltétlenül követik az éppen aktuális trendnek megfelelő vezérfonalat. Innen ered a ’lázadó borász’ cím, mely tükrözi a trendekkel szemben való ellenállást. Demeter Csaba hisz a hagyomány, az igazi egri borok erejében és a precíz, kézműves borászatot jellemző eljárásokban. Erre kiváló példa, hogy kizárólag fahordóban zajlik az erjesztés és a nedű tárolása, akár két éven keresztül is. Minden egyes folyamatot a legjobb kezek végzik, ahogy a szőlőben, úgy a pincében is. A legfontosabb a borkészítésnél maga a szőlő, a cél pedig a legjobb magyar fajta létrehozása. A Demeter-borok természetesek, adalékanyagok és egyéb segédanyagok felhasználása nélkül, kizárólag természetes módon készülnek.

A borok
Az egri hagyományokon alapulva a pincészet egyik fő bora a Bikavér. A Bikavéren kívül két jelentős vörösbora van a Demeter Pincészetnek: az XY, mely Cabernet Franc (40%), Merlot (40%) és Kékfrankos (20%) alapokon nyugszik és a Demeter névre hallgató bor, amely Kékfrankos (40%), Pinot Noir (40%) és Menoir (20%) alapú. Ezen kívül készítenek siller bort, aminek szintén több száz éves hagyománya van e borvidéken és fehér borokat pl. Eger Csillaga vagy az IQ, amelyek minden évben öt különböző fehér fajta házasításából készülnek. A vörösborokat héjon erjesztéssel, csömöszöléssel, a fehéreket fahordós erjesztéssel és érleléssel, száz éve szinte változatlan módon készítik. A borok 80%-a új, hagyományos magyar tölgyfahordóban érlelődik, melyet több szelekció követ. Kétévesen kerülnek palackba, végül egyéves palackos érlelés után a borkedvelők poharaiba.

XYXY, a csúcsbor.

A Demeter Pincészet legjava egy palackban. Tökéletes választás az ünnepnapokra, vagy ha épp egy átlagos napunkból szeretnénk ünnepnapot varázsolni. Szenvedélyt, meleget hoz a hideg, téli estéinkhez, éjszakáinkhoz, ünnepi vacsorákhoz kiváló választás.
Ha étkekről van szó, párban jár például az áfonyás szarvasborjú combbal, borban konfitált, sült almával és házi krokettel, utolérhetetlen a vargányás őzgerinccel, angolosan, fenyőmaggal sütve, angol fánk társaságában.


Illatában a vörös gyümölcsök után rögtön lenyűgöző fűszeráradat, minden, ami bors, sőt csili, majd fekete csokoládé, pörkölt kakaóbab, kávé, karamell és dohány, finom szivar. Ritka, hogy egy vörösbor illata ennyire sokatmondó, mégsem túlzó, ízében ugyanis mindezt szépen hozza, illő, de megint nem túlzó szárazsággal, kellemes krémességgel, épp annyi tanninnal, hogy a férfiasság csorbítatlan legyen.

Képek: piqs.de
JürgenWald: Herbstfarben
marbli_de: Weinkeller
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3102 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x