Mit szabad a gyereknek?
Címlap / Otthon / Mit szabad a gyereknek?

Mit szabad a gyereknek?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-08-08

1989. november 20-án fogadta el az ENSZ közgyűlése a gyermekek jogairól szóló egyezményt, amely egy hosszú és részletesen megfogalmazott írás. Három alapelve a részvétel, a védelem és a megelőzés. Szerencsére a legtöbbször nincs szükségünk jogi szabályozásra a gyermekeinkkel kapcsolatban, mert velük minden rendben van. De biztosan minden rendben van? Mi van, ha az egyezményben összefoglalt alapelvek nem csupán súlyos, jogi lépéseket követelő esetekben nyújthatnak segítséget? Mi volna, ha a mindennapi életben is odafigyelnél erre a 3 fontos dologra? 

 

Az első: a részvétel
Döntöttél már úgy a gyermekedről, hogy őt nem kérdezted meg? Hogyan reagált erre? Utólag visszagondolva jó döntést hoztál?
Természetesen a szülő által önkényesen meghozott döntés koronként változó hatást vált ki a gyermekből.


Egy óvodás még nem tudja eldönteni, hogy a drága vagy az olcsóbb biciklit vegyük, de ha ragaszkodik a piros zoknihoz, hadd vegye fel azt. Főleg ezekre az apró emberkékre jellemzőek azok a dolgok, amikor igenis irányítani akarják a saját életüket. Ha ő akarja becsukni az ajtót, s valaki más teszi ezt meg, hát odamegy, becsukja, és újra kinyitja. Nem kell ezt az akaratot bennük teljesen elnyomni, ha tudod, adj nekik teret! Ha dönthetnek, kérdezd meg őket! Mit szeretnél vacsorára? Melyik könyvből olvassunk? Mit csináljunk ma délelőtt? Hidd el, ez nagyon sokat jelent. Néha az is elég, ha nem is kérdezel semmit, hanem egyszerűen megengeded nekik, hogy játékból befeküdjenek a szekrény polcára, vagy ugráljanak az ágy közepén. Amikor pedig kell, természetesen döntünk helyettük, mert nekünk nagyobb a tapasztalatunk.

Nagyobb gyereknél ez már sokkal érzékenyebb téma. Ha kisebb korban valamit elrontottál, itt már sokkal óvatosabban tudod csak rendbe hozni. Az első a bizalom. Az egyik kulcs a bizalomhoz a figyelem.
Figyelj a gyerekedre! Figyelj néha csak rá! Tölts vele időt! A másik kulcs a bizalomhoz a beszélgetés. Ennek a beszélgetésnek az elsődleges célja a megismerés. Minél többet tudsz róla, annál jobban meg tudod őrizni az egyensúlyt: mikor szabd meg az útját, és mikor engedd őt magát dönteni, hogy merre induljon? Nem egyszerű, hiszen amerre ő tart, valamelyest a Te utad is arra fog vezetni. Ha teljesen külön utakon jártok, egyre távolabb kerültök egymástól.


Légy tekintettel arra, mekkora a gyereked! Az is sokat számít, milyen a gondolkodása, mennyire "érett" a felnőttes dolgokhoz, és az is, milyen a Te gondolkodásod, mennyire vagy képes elfogadni a gyermeki igazságot, ami tiszta, logikus és mentes minden előítélettől vagy politikai nézettől. Légy tekintettel mindezekre, és hagyd, hogy részt vegyen a saját életének az irányításában. Nem foghatod örökké a kezét.
Egyszer kirepül. A megoldás nem helyette dönteni, tanítsd meg inkább helyesen dönteni!

A következő alapelv a védelem. Hagyjuk most a cukros bácsit, és hasonlókat, és gondoljunk ismét a mindennapokra. Mert ezen a szinten is védened kell őt.

A gyerekedet úgy kell védened, hogy csak akkor lépj közbe, amikor szükséges. Ha butaságot csinál, tanulhat a saját kárán. Talán csak az első fogtömés vezeti rá, hogy minden este megmossa a fogát. Ez nem nagy tragédia. Talán kölcsönadja a kedvenc könyvét valakinek, és sosem kapja vissza. Annyi baj legyen.

Talán napi 8 órát ül a számítógép előtt. Talán alig jár haza. Talán csak a tanulás érdekli, és semmi más. Talán minden érdekli, csak a tanulás nem. Ezek már nem kis problémák. Ezeken elcsúszhat az élete, és Te is felelős vagy érte. Alapvetően az egész gyerekért felelős vagy, hiszen a Te döntésed, hogy létezik.


A védelem azt jelenti, ha úgy látod, kezd eltolódni az élete egy nem kívánatos irányba, akkor szelíden visszatereled egy megfelelőbb útra. Ha általad is ismeretlen utakra tévedne, menj vele, és figyelj. Ha elengedted a kezét, akkor is kövesd bizonyos távolságból. Nincs szükség padlófékre, de ha szelíden a kormányon tartod a kezed, azzal hosszú távon nagyon sokat elérhetsz. Ha kell, védd meg! Bármi legyen is az, amitől meg kell védeni.

A harmadik alapelv: a megelőzés
Ha okos vagy, nem engeded, hogy rossz irányba forduljanak a dolgok. Ha a gyerek megfelelően gondolkodik, saját maga is tudja, hol a határ. Ehhez nem elég a gyerekedet alaposan ismerned, és még az sem elég, ha tökéletes közöttetek az összhang és a harmónia. Ehhez sok mindennel tisztában kell lenned. Mi a jó és mi a rossz? Mi az, ami látszólag semleges, de egy idő múlva rossz vagy jó lesz belőle? Mi az, ami pont nem az, aminek látszik?

Tévézik a gyerek. Ez jó? Talán igen. Attól függ, mit néz, és mennyit.
Sokat tanul a gyerek. Közben minden rendben van vele?
Nem eszi meg a húst. Mit tegyek elé? Mit tegyek vele?


Ha nyitott szemmel jársz a világban, és meghallgatsz másokat is, de közben szilárd, pozitív értékrended van, akkor reális képet alkothatsz a világról, és olyan módon terelgetheted gyermeked, hogy az elé kerülő nagyobb akadályok is a fejlődését szolgálják. Lehetsz okos és előrelátó.

Ugyanakkor a logika sosem nyomhatja el az érzéseket. Nincs előre megírt eljárás, mert minden gyerek más és más. Épp ezért itt is óriási szerepe van a figyelemnek és a bizalomnak.

És persze van még egy dolog. Ez a legfontosabb dolog, és ez igazából nem egy újabb eleme ezeknek a pozitív erőforrásoknak. Ez maga az, ami értelmet ad a gyereknevelésnek. Enélkül nem érdemes próbálkozni.
Szerintem Te is tudod mi az: a szeretet.

Szűcs Tibor

 
 
[ 2736 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x