Hogy a házi kedvenc ne biológiai fegyver legyen
Címlap / Otthon / Hogy a házi kedvenc ne biológiai fegyver legyen

Hogy a házi kedvenc ne biológiai fegyver legyen

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-07-12

Komoly veszélyt jelentenek a felelőtlen állattartás miatt túlszaporodott házimacskák a hazai védett madarak állományára. Mi az, amit tehetünk a madarak és a cicák együttes megóvása érdekében? 

 

Védett madarak százezrei esnek áldozatul hazánkban a túlszaporodott házi macskáknak. Első hallásra talán jelentéktelen ténynek tűnik, hiszen a madarak mindig is szerepeltek a macskák "étlapján", azonban a probléma az elmúlt évtizedben súlyos méreteket öltött. Míg a Magyarországon is őshonos vadmacska állománysűrűsége 100-500 hektáronként pár egyedre korlátozódik, a felelőtlen állattartás miatt házi macskából hektáronként több százat is találhatunk egyes városrészekben, de a lakott területeken kívül is meghaladják a kívánt egyedszámot.  A madárvédelemhez az etetésen és odú kihelyezésen túl a természetes ragadozóarány fenntartása is hozzátartozik.


A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) egyre több bejelentés érkezik, főleg télen a madáretetési időszakban és tavasszal a fiókák világrajövetelekor, a macskák pusztításával kapcsolatban. Sajnos a problémát hagyományos természetvédelmi eszközökkel nem lehet kezelni. A macskák rendkívüli érzékszerveiknek, reflexeiknek ugróképességüknek köszönhetően nemcsak a földön táplálkozó, de a felrebbenő és alacsonyan repülő madarakat - akár a fejük felett elsuhanó fecskéket -  is el tudják kapni. Tűhegyes karmaik a vastag tollazaton is képesek áthatolni.

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a házi macska a szó szoros értelmében vett biológiai fegyver, amit az emberiség évezredek óta alkalmaz a rágcsálók féken tartására. Sajnos nem először fordul elő, hogy a kártevők számának csökkentése érdekében betelepített vagy tenyésztett ragadozók létszámát az ember már nem tudja kontrollálni. A házi macskának nálunk nincs jelentős állományszabályozást végző természetes ellensége, nagyobb ragadozómadarak (parlagi sas, héja) a lakott területeken kívül elkap ugyan egyet-egyet, de nem képes az egyedszám féken tartására.


A magas túlélési siker akkor válik kritikus tényezővé, ha a macskatartók nem ivartalanítják kedvenceiket, ugyanakkor mérték nélkül etetik a gazdátlan kóbor állatokat. A településeken a szinte korlátlan táplálékutánpótlás következtében a legtöbb kismacska életben marad és egy év elteltével már saját almot nevelnek. A felelősségteljes magatartásnak egyik központi eleme az lenne, hogy csak annyi utód jöjjön a világra, amennyi gondoskodó gazdához kerülhet. Ha nem így járunk el, a senkinek sem kellő kölykök az utcára kerülnek, ahol elősegítik a kórokozók terjedését, betegségek és üldöztetés vár rájuk. Az MME, természetvédő szervezetként elkötelezett a felelős macskatartás mellett és a lakosság segítségét kéri, hogy a macskákra továbbra is az ember társaként, házi kedvencként gondolhassunk.

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Képek:
piqs.de: DaveKing - Starren für Profis II
piqs.de: Dwight - You know, I think the large trees are easier.

 
 
[ 3045 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x