A tiltakozás ellenére maradhat a káros gombaölő szer
Címlap / Otthon / A tiltakozás ellenére maradhat a káros gombaölő szer

A tiltakozás ellenére maradhat a káros gombaölő szer

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Újabb 3 évre engedélyezték az EU-ban az emberi szaporodási szerveket károsító karbendazim használatát a gabonafélék, a kukorica és a cukorrépa természtésében. 

A Növényvédőszer Akcióhálózat Európai Tagozata (PAN Europe) és a Levegő Munkacsoport tiltakozása ellenére 2011. május 10-én újabb 3 évre engedélyezték az Európai Unióban a mutagén és az emberi szaporodási szerveket károsító karbendazim használatát a gabonafélék, kukorica és cukorrépa termesztésében. Az Unió új egységes növényvédőszer-rendelete szerint (1107/2009) 2011 júniusától nem lehet majd engedélyezni a mutagén és a szaporodási képességeket súlyosan károsító anyagokat. A karbendazim nevű gombaölő szer is egyike azon vegyületeknek, melyekre egészen biztosan érvényes lett volna a tiltás, hiszen szerepel az ezen anyagokat tartalmazó uniós listákon. Ám az uniós döntéshozatal három héttel az új tiltó rendelet érvénybe lépése előtt meghozva ezt a döntést, kikerülte a közelegő tiltást.

Március elején a Levegő Munkacsoport levélben kérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, hogy módosítsa a Bizottság javaslatát, és ne támogassa a karbendazim uniós felhasználásának újraengedélyezését. Ezt indokolja az is, hogy a megújítási dokumentáció több tagállam szerint részben sok éves, elavult toxicitási adatokon alapul, pedig azóta számos tudományos vizsgálat igazolta, hogy a karbendazim ártalmas az egészségre. Kutatások bizonyították, hogy roncsolja az emberi DNS-t, és a reprodukciót károsító hatásokat tapasztaltak már egyszeri kitettséget követően is.


A hazai hivatalos vegyszermaradék-vizsgálatok többször kimutattak karbendazim-szennyezést élelmiszerekben. Pedig a karbendazim már egészen alacsony koncentrációban is hátrányosan befolyásolja a magzatok fejlődését, és több kutatás is igazolja, hogy károsítja a szaporodási képességeket. Már 1982-ben állatkísérletek során a herék csökkenését és alacsonyabb spermaszámot figyeltek meg a hatásaként. Továbbá a gombaölő szerepel a hormonrendszert bizonyítottan károsító (endokrin diszruptor) anyagok uniós listáján is. Mivel nem ismert a vegyület olyan alacsony koncentrációja, ami biztonságos lenne, bármekkora karbendazim-szennyezés veszélyes lehet.

Az EU ezzel a döntéssel még további három évig veszélyezteti a lakosai egészségét.

Forrás: Levegő Munkacsoport

Kép: www.morguefile.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2651 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x