Fontos tudnivalók - előzd meg a hőártalmakat
Címlap / Otthon / Fontos tudnivalók - előzd meg a hőártalmakat

Fontos tudnivalók - előzd meg a hőártalmakat

Forrás: Dr. Info
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az ember, mint melegvérű élőlény, szűk határok között (37+/- 1-2 Celsius fok) tartja testhőmérsékletét a külső hőmérséklet nagy ingadozásai ellenére. Ha ebből a tartományból kimozdul, hőártalmak lépnek fel, amelyet a túlzott hőtermelés vagy az elégtelen hőleadás okozza. A hőség okozta nagyfokú verejtékezés kimeríti a szervezet víz- és sótartalmát (az elektrolitokat), ami alacsony vérnyomáshoz és fájdalmas izom-összehúzódásokhoz vezethet. A víz- és sóveszteség mértékétől függ az, hogy a hőártalmak melyik fajtája jelenik meg. A hőgörcs enyhe vagy közepes vesztés eredménye, a hőkimerülés közepes vagy súlyos vesztés, míg a hőguta, mely a legsúlyosabb mind közül, általában súlyos veszteség következtében alakul ki. 

A szervezet a hőtermelés és hőleadás kiegyenlítésével szabályozza saját hőmérsékletét, mely egy bonyolult mechanizmus, többek között a metabolizmus, a testmozgás, a hőkisugárzás és a verejtékezés a főbb összetevői.  A szervezet a hő leadásával hűti magát, leginkább a hőkisugárzás és verejtékezés segítségével.  A verejtékezés pedig – melyben a verejtékmirigyek által termelt nedvesség párolog el, és hűti a bőrfelszínt – melegebb külső hőmérséklet esetén, illetve fizikai munka során jelenti a hőleadás fő útját. A magas páratartalom lassítja a párolgást, csökkenti  a verejtékezés hatásosságát. Emiatt meleg és fülledt időben a hőleadás nehezítetté válik.

A megfelelő hőleadást és verejtékezést nehezíthetik továbbá bizonyos gyógyszerek, némely, a bőrt érintő betegség (pl. cisztás fibrózis, szkleroderma, pszoriázis, ekcéma), a súlyos leégés, és az alkoholfogyasztás. A túlsúly szintén korlátozza a verejtékezést, mivel a nagyobb munkára bírt szívnek kevesebb a tartaléka, hogy a verejtékezéshez megfelelően növelje a kipumpált vér mennyiségét. Ráadásul a vastag zsírréteg lelassítja a belső szervek hőleadását, mely hozzájárul a tartós hőhatás okozta károsodásokhoz. Túlzott hőtermelést leggyakrabban láz, pajzsmirigy túlműködés, extrém fizikai munka és némely stimulálószer, például kokain és amfetaminok okoznak. Kimerítő izommunka szándékosan kiváltott vagy éppen bizonyos kóros állapotok miatt fordul elő, például görcsroham, nagyfokú izgatottság, alkohol- vagy gyógyszermegvonás során.

Megnő a hőártalom esélye, amikor a hőhatás hirtelen éri az egyént, például amikor forró nyári napon kisgyermeket hagynak a lezárt gépkocsiban, de köztudottan az idősebbek is lassabban és rosszabbul alkalmazkodnak a magasabb hőmérséklethez.

A cukorbetegség szintén egy olyan tényező, amelynek megléte esetén célszerű a lehető legkevesebb időt tölteni a tűző napon.

A cukorbetegek nem képesek normál mértékben izzadni, ami hajlamosabbá teszi őket a hőgutára, és ugyanezt a veszélyt hordozza magában az, ha a magas vércukorszintet nem tartják kordában, illetve nem ellenőrzik rendszeresen.

A szakemberek szerint létfontosságú, hogy ezek a betegek magukkal vigyék a gyógyszereiket és a vércukorszint mérésére használt készülékeiket akkor is, ha szabadtéri elfoglaltságot terveznek, távol az otthonuktól és a nyári időszakban fokozottan betartsák orvosuk utasításait.



Milyen hőártalmak léteznek és milyen tünetekkel járnak?
  • Hőduzzanat
A kezekben és lábakban egyaránt előfordulhat, magas hőmérsékletű környezetben hosszasan tartó ülés vagy állás következtében.

  • Hiperventilláció (hiperventillatio) vagy hőstressz
Hatására ún. respiratorikus alkalózis jön létre, az arteriás szénmonoxid szint csökken, ettől az agyban érösszehúzódás alakul ki, melynek agyi oxigénhiány és annak tünetei a következménye. Hisztériások gyakran hyperventillálnak, pánikbetegségben is előfordul. Hyperventillatio esetén nemcsak a légzésszám, hanem általában a légzés mélysége is nő. Gyakran panaszkodnak mellkasi fájdalomról is.

A hyperventillatio következtében tetániás görcsök, száj körüli- és végtagzsibbadás, érzészavar, szédülés és rövid ideig tartó eszméletvesztés is kialakulhat, de nem jelent életveszélyt. Veszélyes csupán az lehet, ha a rövid eszméletvesztés során rosszul esik, és például koponyaalapi törést szenved.

Szorongásos légzészavar esetén nyugtató mellett a papír vagy műanyag zacskóba lélegeztetés segíthet.

  • Fájdalmas görcsök a hőség miatt: a hőgörcs
Hőgörcs alatt súlyos izomgörcsöket értünk, mely a hosszantartó testmozgás, erős verejtékezés és túlzott vízfogyasztás együttes következménye.

A verejtékezés során só (elektrolitok) és víz vész el, de a nagy mennyiségben ivott víz felhígítja a sókat, ezáltal görcsöket okoz. Erős verejtékezés inkább meleg napokon fordul elő, főleg megerőltető testmozgás alkalmával. A hőgörcs fizikai munkát végzőkben, üzemi munkásokban, acélkohászokban, tetőfedőkben, bányászokban fordul elő. Sportolókban is kialakulhat, jellegzetesen hegymászókban és síelőkben, akiknek többrétegű ruházata megakadályozza az erős verejtékezés észlelését. A hőgörcs gyakori teniszezőkben és futókban, akik nem szánnak időt a verejtékezés útján elvesztett só pótlására.

A hőgörcs során a kézfej, a lábszár, a lábfej, a comb vagy a kar izmainak ritmusos, akaratlan összehúzódása következik be. Az összehúzódás következtében az izmok megkeményednek, feszessé és fájdalmassá válnak.

Enyhe hőgörcs sótartalmú italok vagy sós ételek fogyasztásával kezelhető. Súlyos hőgörcs ellátása intravénás folyadék- és sóellátással történik.

Kiket veszélyeztet?
Akik extrém magas hőmérsékleten dolgoznak és ez még nem megszokott munkakörülmény számukra. Különösen az első napok jelentenek veszélyt rájuk nézve.

A fokozottan verejtékezőket, akik nagy mennyiségű vizet vagy egyéb, elektrolitokat nem tartalmazó folyadékot fogyasztanak.

A hőgörcs valódi oka egyelőre nem teljesen tisztázott, feltehetően az elektrolit-háztartás felborulásával függ össze. Az alapvető ásványok, mint a kálium, a nátrium és a magnézium rendkívül fontos elektrolit-elemek, kiegyenlített arányuk szintén lényeges.A verejték nagy adag nátriumot tartalmaz, és ha a folyadék illetve a táplálék alacsony nátriumtartalmú, komoly működészavarokat okozó állapot – hyponatrémia – állhat elő. A cégek gyakran úgy óvják dolgozóik egészségét, hogy nátriumban gazdag folyadékot adnak nekik védőitalként.

A hőgörcs meglehetősen fájdalmas izomösszehúzásokkal jár. Amennyiben az izomgörcsök nem enyhülnek a pihenésre, valamint  folyadék- és elektrolitpótlásra sem, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Az alábbi tünetek esetén nem szabad halogatni a segítségkérést:
  • ha hányinger és hányás miatt nem lehetséges a folyadékpótlás – ilyenkor sóoldatos, infúziós folyadékpótlás válhat szükségessé
  • ritkán, a hőgörcsöket  hőkimerülés is kísérheti. Amennyiben így van, azonnal orvoshoz kell fordulni.
  • súlyosabb tünetek (szédülés, levertség, hányás, fejfájás, légszomj, illetve 40 Celsius foknál magasabb testhőmérséklet) jelentkezésekor

A hőgörcsök olykor elmúlhatnak otthoni kezelés hatására is. Hideg helyiségben történő pihenés, sós folyadék fogyasztása gyakran elegendő a görcsök elmulasztására.

Mit igyunk ilyenkor?
Egy liter vízben oldjunk fel negyed-fél teáskanálnyi sót – ez máris fogyasztható.  A kereskedelemben kapható elektrolit-tartalmú folyadékok szintén megfelelőek. Viszont  sótabletta lenyelése nem ajánlott, irritálja a gyomrot és nem pótlódik vele a folyadék!


A meleg okozta túlzott só- (elektrolit-) és folyadékveszteséggel jár, csökkent vértérfogathoz vezet, mely többféle tünetet okoz, köztük ájulást, eszméletvesztést. Ez a hőkimerülés, amely súlyosabb állapot, mint a hőgörcs. Nagyobb a folyadék- és sóveszteség, és a tünetek is súlyosabbak.

Panaszok, tünetek
Szédülés, bizonytalanság, gyengeség, kimerültség, fejfájás, homályos látás, izomfájdalmak vagy hányinger jellemzi, felléphet hányás is. Álló helyzetben az illető rosszul van, és el is ájulhat. Gyakori a szakadó verejtékezés. Enyhe zavartság léphet fel. A szívfrekvencia és légzésszám megnő; a vérnyomás lezuhanhat. A testhőmérséklet normális vagy magas, de maximum 40 °C. A hőkimerülés általában a tünetek alapján, illetve a megelőző hőhatás ismeretében kórismézhető.

Kezelés
A kezelés magában foglalja a folyadékpótlást (rehidrációt), a sópótlást és az illető eltávolítását a meleg környezetből. Ha a tünetek enyhék, elegendő percenként néhány korty hűs és enyhén sós ital. A ruházat levétele vagy meglazítása illetve nedves ruhával vagy jéggel való borogatás szintén segíti a lehűlést.

Ha tünetként eszméletvesztés, zavartság, gyors légzés vagy szívverés, alacsony vérnyomás jelentkezik, intravénásan kell folyadékot adni. A folyadékpótlás után az illető általában gyorsan és maradéktalanul felépül. Kezelés nélkül viszont a hőkimerülés hőgutához vezethet.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4175 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x