Góól! Készíts célbarúgó táblát saját kezűleg!
hirdetés
Címlap / Otthon / Góól! Készíts célbarúgó táblát saját kezűleg!

Góól! Készíts célbarúgó táblát saját kezűleg!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-22

Az ősz beköszöntével elmúltak a kánikulai napok, így szabad az út a kerti sportolás előtt. A Bosch most a futballrajongók számára szolgál egy igazi klasszikussal: útmutatójával célbarúgó táblát készíthetsz el lépésről lépésre. Hívd meg barátaidat egy felejthetetlen kerti partira, és amíg a grillen a vacsora elkészül, rúgjatok célba az egyedi, saját készítésű célbarúgó táblán. 


Rendezvénynaptár
A modell stabil nyírfa multiplex anyagból készült, amely szétszerelhető és a használat után helytakarékosan tárolható a garázsban vagy a pincében.Szükséges eszközök és anyagjegyzék:
 • Szúrófűrész
 • Csiszolók
 • Fúrógép
 • Akkus csavarozó
 • Fémfűrész
 • Festékszóró rendszer
 • Multiplex lemez, nyírfa, 21 mm
 • Fafúró készlet (6 vagy 8 mm, 10 mm fúrásmélységhez)
 • Csiszolópapír, 120-180-as szemcsézet
 • Ragasztószalag
 • Colstok, puha ceruza, radír, hegyező
 • 2 pillanatszorító
 • Vágókés
 • Villáskulcs
 • Takarófólia
 • Négyszög keresztmetszetű alátétfák, kb. 2000 x 50 x 60 mm
 • Kartonpapír, kb. 1000 x 1000 mm a sablonhoz
 • Maradék fadarab, kb. 550 x 40 x 21 mm körzőnek

A következő szerelési leírás 21 mm vastagságú nyírfa multiplex anyaghoz alkalmas. Ha más anyagot vagy vastagságot választasz, ahhoz kell igazítani az alkatrészjegyzéket.

1. lépés - A lyukak kifűrészelése és a sablon kivágása a festéshez
Jelöld be a lyukak középpontját a célbarúgó tábla előre levágott lemezein.


A körzőt a lyukak felrajzolásához egy maradék fadarabból is elkészíthete: csavarozz be a léc végére a középvonal mentén egy süllyesztett fejű csavart, amely a körző beszúrható hegyeként fog szolgálni. 225 mm távolságra ettől a ponttól fúrj a lécbe egy akkora átmérőjű furatot, mint a ceruzája – és már kész is a körző! Szúrd a körző hegyét a lyuk középpontjába, és rajzolj egy kört a behelyezett ceruza segítségével. A másik lemeznél ugyanígy járj el.

Ahhoz, hogy a lyukat ki tudd vágni a szúrófűrésszel, szükséged lesz egy kis nyílásra, amelyen keresztül nekikezdhetsz a fűrészelésnek, hogy az minél pontosabb legyen. Fúrj egy lyukat a fúrógéppel, és ehhez egy 10 mm-es fa fúrószárat használj, a körön belül, szorosan a ceruzával felrajzolt kör mellett. Most precízen végigfűrészelhetsz a szúrófűrésszel a vonal mentén, amíg ki nem esik a kerek lemez. Ismételd meg a folyamatot a második lemeznél.

Ahhoz, hogy a lyuk szegélye fehérre legyen festve, körző segítségével készítsd el a festést segítő kartonpapír sablont. Ez a kör 650 mm átmérőjű, ezért a körzőlécére mérj fel egy második, 325 mm-es rádiuszt és fúrj ott egy második lyukat a ceruza számára. Rajzold fel a kört a fentiek szerint, majd gondosan vágd ki a kört egy szőnyegvágó késsel.

2. lépés – A feszítőkötél rögzítésének felszerelése
Vágj le a fémfűrész lappal a menetszálból két, egyenként 40 mm-es darabot, és négy, egyenként 120 mm-es darabot. A 40 mm-es darabok kötik össze a gyűrűs anyákat a célbarúgó tábla lemezeiben, a 120 mm-es darabok tartják a gyűrűs anyákat a talpakban. Fúrj a gyűrűs anya rögzítéséhez egy 6 mm-es lyukat fafúróval a rajz méretadatai szerint mindkét célbarúgó táblába. Ebbe kell behelyezni a gyűrűs anyákat a drótkötéllel történő megfeszítéshez. Dugd át a rövid menetszálakat a célbarúgó táblákban előre kifúrt lyukakon keresztül, majd csavarozd fel mindkét oldalról a gyűrűs anyákat.

3. lépés - Az összekötő léc felcsavarozása

Az összekötő léc egy olyan falemez, amely a célbarúgó tábla két felét a hátoldalukon összefogja. Csavarozd össze a célbarúgó tábla egyik felével szilárdan. A célbarúgó tábla másik felét csak a festés után, illetve a célbarúgó tábla felépítésénél rögzítsd. Fúrd elő az összekötő lécet egy 4,5 mm-es fa fúrószárral, majd szereld fel kilenc 4 x 40 mm-es süllyesztett fejű csavarral a célbarúgó tábla egyik felére.


4. lépés – A talpak összeszerelése

Először helyezd a talpgerendákat a felső oldalukkal lefelé a munkafelületre. Tegyél a talpgerendák közé egy maradék fadarabot, amely ugyanolyan vastag, mint a célbarúgó tábla. Ez biztosítja, hogy a célbarúgó tábla beférjen a két gerenda közé. Ezután állítsd be a talp összekötőléceit, majd rögzítsd őket 2-2 facsavarral (4,5 x 60 mm) és a talplemezeket a végükön  4-4 facsavarral.

Most rögzítsd a gyűrűs anyát a talphoz. Ehhez fúrd át az egész talpgerendát és az összekötő talpléceket 8 vagy 10 mm-es átmérőjű fa fúrószárral. Csavarozz egy-egy anyát a hosszú menetszálakra, helyezz fel egy alátétet, majd dugd át a menetszálat alulról az előbb kifúrt lyukon. Tartsd az anyát a villáskulccsal és csavarozz fel erősen egy anyát a menetszál felső végére.


5. lépés – A keretlécek előkészítése

A hosszmenti keretlécekbe öt, a keresztben futó keretlécekbe négy lyukat kell fúrni a felcsavarozáshoz. Fúrd elő a léceket a 4,5 mm-es fa fúrószárral, majd süllyeszd be a furatokat a keretlécek külső oldalán. A célbarúgó táblára csak akkor csavarozd fel a keretléceket, miután elvégezted a felület-megmunkálást is.6. lépés – Fafelület csiszolása és a festék felhordása

Mivel a célbarúgó tábla két felének más színe van, mint a talpaknak, a tábla összeszerelése előtt végezd el a talpak megmunkálását, vagy a festés előtt szereld le őket ismét.

Először csiszold le az összes élt 120-as vagy 180-as csiszolópapírral 45°-os szögben úgy, hogy egy kis letörés jöjjön létre.

A csiszolás után a festést kezdd az alapszínek felhordásával. Biztonsági okokból mindig maszkkal, védőszemüveggel és kesztyűben dolgozz.


Keverd össze a festéket a gyártó előírásai szerint, majd töltsd a keveréket a festékszóró rendszer festéktartályába. Állítsd be egy próbalapon a fúvókán a porlasztott sugarat és az állítókeréken a festékmennyiséget. A porlasztott sugarat a szórásiránytól függően állítsd be, felületeknél vízszintesre, illetve függőlegesre, és az éleknél kúp alakúra.

Hordj fel egy vékony festékréteget a felületre. Párhuzamosan futó vonalakban végezd a szórást, körülbelül négy centiméter átfedéssel, amíg a szín egyenletes nem lesz. Ismételd meg a festék felhordását a célbarúgó tábla másik felénél, majd később, a száradás után még egyszer a hátoldalakon. A keret részeinél és a talpaknál hasonlóan járj el.

Még hiányoznak a fehér szegélyek a lyukak körül. Ehhez először ragaszd az előre elkészített kartonpapír sablont ragasztószalaggal a (teljesen megszáradt!) célbarúgó táblára. A festékszórásnál feltétlenül ügyelj arra, hogy ne kerüljön festék a papír alá. Ha minden megszáradt, újra összeszerelheted a keretléceket és a gyűrűs anyákat, majd ezután felcsavarozhatod a keretléceket.7. lépés – A célbarúgó tábla felállítása

Húzd át a méretre vágott drótkötelek egy-egy végét a talp gyűrűs anyáján, majd biztosítsd őket egy kötélszorítóval. Kösd össze a másik végét hasonló módon egy kötélfeszítővel. Ezt ismételd meg, amíg mindkét lábon, azaz mind a négy gyűrűs anyán nem lógnak a kötelek a kötélfeszítőkkel.


Állítsd a célbarúgó tábla elemeit a talpgerendák közé a talpakba. Csavarozd össze a kötélfeszítőket, de csak enyhe feszítéssel. Ha mindkét elem áll, csavarozd őket össze az összekötő léccel a hátoldalon. Ehhez használd a fennmaradó kilenc 4 x 40 mm-es süllyesztett fejű csavart, amihez előtte fúrd ki a léc másik felét is. A kötélfeszítők segítségével még erősebben kimerevítheted a célbarúgó táblát. Önmagában ez a konstrukció igen stabil. A felborulás ellen azonban javasoljuk, hogy rögzítsd le horgonnyal a talajhoz.


Részletes anyagjegyzék és tervrajz: www.bosch-do-it.hu 
 
[ 2944 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x