Adj esélyt az ételeknek!
Címlap / Otthon / Adj esélyt az ételeknek!

Adj esélyt az ételeknek!

Forrás: HUMUSZ
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-07-25

Magyarországon becslések szerint évente 400 ezer tonna a lakossági élelmiszerhulladék. A kidobott élelmiszer amellett, hogy kidobott pénz, komoly károkat okoz a környezetünknek, egyúttal növeli a világ éhezőinek számát is. Az Élelmiszerbank szemléletformáló programot indított a témában. 


Rendezvénynaptár
A legfrissebb felmérések szerint jelenleg világszerte az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek egyharmada, körülbelül évi 1,3 milliárd tonna kerül kidobásra. Európában és Észak-Amerikában csak a lakossági fogyasztás során keletkező élelmiszer-hulladék fejenként átlagosan körülbelül 100 kg. Magyarországon évente összesen körülbelül 1,86 millió tonna élelmiszer nem kerül emberi fogyasztásra, ebből 400 ezer tonnányi a lakossági élelmiszer hulladék, ez háztartásonként átlagosan 100 kg-ot jelent.


A lakossági élelmiszerek hulladékká válásának megfékezéséhez minden egyes emberre és családra szükség van. Csak akkor lehet jelentős mértékben csökkenteni a pazarlást, és ezáltal visszaszorítani az élelmiszerárak növekedését, az éhezést és a környezeti ártalmakat, ha saját háztartásunkban valamennyien törekszünk az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentésére.


A világon keletkező élelmiszerfeleslegnek már a fele is elegendő lenne az összes éhező ellátásához. Az Élelmiszerbankok világszerte azért küzdenek, hogy a kidobásra kerülő élelmiszerek mennyisége jelentősen csökkenjen, a rászorulók élelmezése pedig biztosított legyen.


A Magyar Élelmiszerbank Egyesület a témában „Esélyt az Ételnek” címmel szemléletformáló programot indított el, melynek anyagai a www.eselytazetelnek.hu oldalon érhetőek el. Az oldalon élelmiszerpazarlás hátterével kapcsolatos információk mellett hasznos tippeket is olvashatunk arról, hogy mit tehetünk mi magunk az ügy érdekében. Az információk mellett hasznos alkalmazásokat  is találunk, mint például a bevásárló lista készítő vagy recept kereső maradék alapanyagokból, és aki szeretné, egy kis játékban is kipróbálhatja magát.


A projekt az Európai Unió támogatásával, az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programja (KEOP) keretein belül valósul meg.


www.elelmiszerbank.hu

Forrás: Humusz

Képek: www.eselytazetelnek.hu
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 2967 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x