Amit elhiszel, az van - amiben nem bízol, az nincs
Címlap / Otthon / Amit elhiszel, az van - amiben nem bízol, az nincs

Amit elhiszel, az van - amiben nem bízol, az nincs

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Önbizalomhiányos gyerekek - vajon ki a hibás a nevelésükért, a tétovaságukért, az önállótlanságukért, avagy hogyan alakítjuk ki észrevétlenül a nevelés révén az önbizalomhiányt? Hogyan örökítjük tovább tudattalanul a régi mintákat? 

"Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását."
/William James/


Először is kicsit mesélek a hollandokról, arról, ahogyan én látom őket. Nem jobb vagy rosszabb az élet Hollandiában, csak egyszerűen más.

A gyereknevelés minden kultúrában különböző

A holland felnőttek  és gyerekek önbizalommal teli, kiegyensúlyozott emberek. Hűvösnek tűnnek (unalmasnak?), mert nem úgy buliznak, veszekednek, főznek,  ahogy mi, magyarok. Cserébe nem is mennek olyan mélyen a búbánatos mélységekbe ...

Mi azt tanultuk a szüleinktől, nagyszüleinktől - ezért azt hisszük -, hogy a gyerekeket babusgatunk kell és nem engedjük el őket. Agyonféltjük, nem hagyjuk őket önállósodni! Majd én megmondom, mi a jó Neked és megmondja az apád, a nagyapád, a doktornéni, az óvónéni, a tanítónéni ... "Vigyázz, mert fájni fog! Vigyázz, mert … hú mi lesz!” Pár év múlva pedig azon csodálkozunk, hogy miért nincs önbizalma, miért nem olyan bátor az a gyerek, mint amilyennek szeretnénk.

Amikor kicsi volt, még bátor volt, még meg merte csinálni, ki akarta próbálni. Hova lett a bátorsága? A túlzott szülői aggodalom az önbizalmát rombolja, a készen kapott megoldások aláássák az önállóságát. A félelmeket, aggodalmakat átveszi, mert elhiszi és utána már nem is próbálkozik annyira, fél és meg akar felelni a szüleinek…



A hollandok miért kiegyensúlyozottabbak?

A hollandok már az egészen pici gyerekeket is hagyják önállósodni! Tudják, hogy képes megcsinálni. Ezek után persze, hogy sikerül, mert nem neveltek bele félelmeket, görcsöket. Bíznak benne! A sikerélménytől nő az önbizalma és még bátrabban oldja meg a feladatait.

A játszótereken az anyukák nyugodtan üldögélnek és beszélgetnek, csak fél szemmel figyelik a gyerekeket. Egyik holland barátnőm mondása: "Ahova fel tud mászni, onnan le is tud jönni." Tényleg így van és csak akkor segítenek, ha feltétlenül szükséges. A gyerekeket jóval előbb elengedik egyedül a játszótérre, suliba ...

Nézzünk körül egy magyar játszótéren. Mennyi aggódó anyuka! Rohangálnak a  gyerekek nyomában. „Ezt nem szabad, azt nem szabad…!"  Felteszik a mászóka tetejére a kis kétévest ... ”Vigyázz, mert leesel! Majd én leveszlek!”  Minek felrakni oda, ahonnan biztosan leesik ? Ha azt mondja, hogy fel tudok mászni, higgyük el neki. Sőt biztathatjuk is! A fiaim villámgyorsan megtanultak felmászni mindenhova és le is jöttek - ha mégsem, akkor segítségért kiabáltak.

A holland oviban (iskola-előkészítő van 4 éves kortól, mindössze egy felnőtt  20-25 gyerekkel) egyedül mennek vécézni és ha segítség kell, akkor a négyévest kikíséri egy hatéves. A mosdóban van egy doboz váltóruha, ha bepisilt, semmi gond, keres magának egy másik nacit: önállóan megoldja! A gyerekek nagyon ügyesek.

Azért bíznak benne, hogy a gyerekek önállóan képesek rá, mert a szüleik is így nevelték őket. A holland felfogás szerint mindenki lehet önálló, önbizalommal teli, kiegyensúlyozott, boldog.

Vigyázz, mert megfázol!
Az is egy tipikus magyar hiedelem, hogy ha nem öltözöl fel rendesen, megfázol. „Vigyázz mert megfázol! Vedd fel még ezt is." és amikor egy gyerek azt mondja, hogy "Nem kell, melegem van.", elhisszük neki?

Az egyik fiam utálja a téli sapkákat, legfeljebb a kabát kapucniját húzza a fejére a legnagyobb hidegben is. Neki ez így jó. Szólt a tanító néni, hogy miért nincs sapkája. Az utcán (a hőmérséklettől függetlenül, még a márciusi napsütésben is) megszóltak az idős nénik, hogy miért nem ad arra a szegény gyerekre egy jó meleg sapkát? Azért, mert én nem hiszem, hogy mindenkinek szükséges sapkát hordani. - Még mindig emlékszem, hogy gyerekként vastag kötött sapkában izzadva, fejet vakargatva, rosszulléttel küszködtem haza magamat a suliból. Már régóta nem hordok sapkát én sem.

A szomszéd kisfiú még jobban bírja a hideget, szülei beszéltek a tanító nénivel. Azóta kimehet az udvarra pulcsiban, amikor az egész osztálynak kabátot kell felvenni.

Az északi gyerekek nincsenek sapkában, nincsenek beöltöztetve, a lakás 19 fokos és mezítláb rohangálnak. Az uszodában nem szoktak hajat szárítani, még télen is hazamennek vizes fejjel! Csodák csodája mégsem betegek. Mert náluk nincs az a közkeletű hiedelem, hogy megfázol!

A hollandok szerint, ha pulcsi, sapka, zokni nélkül mész ki a téli hidegbe, nem történik semmi különös. Ők ebben hisznek.

A betegségektől sem félnek annyira, a háziorvoshoz láz esetén csak a 3-4. nap után viszik a gyereket. A holland háziorvosunk azt mondta, hogy először mindig várjunk. Hagyjuk, hogy a láz dolgozzon, elégesse, amit tud. Csak akkor vegyünk be lázcsillapítót, ha nagyon magasra felszökik a láz. Ha vírusfertőzés, akkor 3-4 nap után jobban leszünk. Ha még 4 nap után sem leszünk jobban, akkor menjünk el hozzá. Ez tényleg jól bevált, az immunrendszer megerősödik. A gyerekek szinte semmi gyógyszert nem kapnak, néha homeopátiás szereket. Ha kimerülnek az iskolától vagy az óvodától, akkor pár napot otthon maradnak, így előzik meg a betegségeket.



Hiedelmek, hitrendszerek

A saját régen berögződött félelmeink, aggodalmaink olyan szorosan az életünk részévé váltak, hogy természetesnek vesszük őket. Szeretnénk szabadon, boldogan élni és nem megy, de vajon miért? Annyi minden miatt aggódunk feleslegesen, hogy észre sem vesszük, mennyire lekorlátozzuk így saját magunkat.

Családi hitrendszerek
A fenti példákkal, azt próbáltam bemutatni, hogy bármit is tanultunk a szüleinktől, bármennyire is meggyőződésünk, hogy egy bizonyos dolog csakis egyféleképpen működhet (mert így szoktuk), lehetséges, hogy csak pár száz kilométert utazunk és kiderül, hogy az ellenkezője is tökéletesen működik (ők úgy szokták).  És akkor rádöbbenünk, hogy választhatjuk azt is.

Ugyanilyen keményen belénk rögzülnek a családi hiedelmek is. Látjuk, hogy más családok egészen másképp működnek, mint a miénk, sokszor mégis meggyőződésünk, hogy mi csak egyféleképpen élhetünk. Sőt, gyakran azt érezzük, hogy nincs választási lehetőségünk.

Feloldás
Az életbe vetett hitünket és bizalmunkat megerősíthetjük, a minket gátló blokkokat feloldhatjuk és élhetjük a saját életünket.

Minden alkalommal, amikor azt érezzük, hogy nincs választási lehetőségünk – ezt így szoktuk, ennek így kell lennie, ez van – álljunk meg egy kicsit.

Mindig van másik út, lehet, hogy még nem látjuk, de ha hiszünk benne, akkor előbb vagy utóbb felbukkan az is.

Számomra a kineziológia és a családállítás segített megtalálni olyan utakat, lehetőségeket, amelyekről álmomban sem hittem volna, hogy léteznek.

Kívánom, hogy találd meg önmagad !


Szabó Katalin
06 30/577-1650
stresszoldas.blogspot.hu

Képek: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5039 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x