Jógaoktatás mint lehetőség az Önfejlesztésre ?
hirdetés
Címlap / Otthon / Jógaoktatás mint lehetőség az Önfejlesztésre ?

Jógaoktatás mint lehetőség az Önfejlesztésre ?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-12

A jógát úgy is szokták nevezni, mint az önismeret tudományát. S nem véletlenül. Az egyik legősibb szellemi ösvény, mely az önismerethez vezet, amelynek mélyebb szintjén gyakorlati tapasztalattá válik az, amelyről oly sok ember olvas manapság, mégis oly kevesen élik át: az Egység megtapasztalása.  


Rendezvénynaptár
Természetesen ez nem megy egyik napról a másikra, hanem egy folyamat eredménye.
Több szakasz létezik a szellemi és lelki fejlődésben, s az a különleges, hogy mindegyiknek megvan a maga szépsége és sajátossága. A legtöbben, akik gyakorló szinten foglalkoznak a jógával, a különböző jógairányzatok heti néhány alkalommal történő látogatásával, már valószínű, hogy átéltek bizonyos élményeket. A kitartó gyakorlás áldásos hatásairól (egészségmegőrzés, relaxáció, harmónia) már többször írtam. A rugalmasabb test, az ellazultság állapota, a stressz könnyedebb kezelése mind olyan eredmények, melyek néhány hónap aktív jógázás után megtapasztalhatóak. Ezek azonban mindössze csak egy kis részét képezik annak, amit a jóga nyújthat.


Az évtizedes jógázói múltam és a később jógaoktatóként szerzett tapasztalataim alapján nyugodtan elárulhatom, hogy a jógaoktatónak a jóga tanfolyamokon és órákon sajnos korlátozott lehetőségei vannak, hogy a jóga mélyebb értelméről és összefüggéseiről beszéljen. Ahhoz azonban, hogy valaki mélyebben megértse a jóga fontosságát, hatásmechanizmusait, s ezáltal szélesebb sávban jelenjenek meg a hatások az életében, sokkal több kellene, mint heti egy két óra. Hiszen annak megtapasztaláshoz, amit a jóga valóban nyújthat, ismerni kell, azt a szemléletmódot, amelyet összefoglalva jógafilozófiának nevezünk. Meg kell ismernünk a saját testünk fizikai (anatómia) és energetikai (csakrák, mantrák hatásai, stb.) összetevőit és működését. A jóga oktatás módszertanának átlátása pedig segíthet pedagógiai, pszichológiai képességeink fejlődésében.  Mindezekre egy egyszerű gyakorló óra vagy tanfolyam keretei között sajnos nem sok idő marad. A lelkiismeretes oktatók persze megpróbálják – több-kevesebb sikerrel - a tananyagba becsempészni, de akkor a gyakorlástól veszik el az időt.
Ezért szoktam mondani, hogy nem csak akkor érdemes jógaoktatói képzésen részt venni, ha mindenképpen tanítani akarjuk a képzés elvégzése során. Egyszerűen ott már elegendő idő van arra, hogy a jóga nyújtotta lehetőségeket megismerje, elsajátítsa az illető.  Ezen túlmenően a hosszabb és tartalmasabb képzés megadja a megfelelő keretet ahhoz a változáshoz, ami a valódi önfejlesztéshez elengedhetetlen, de a hétköznapokban erre kevés idő jut. A legjobb befektetés mindig önmagunkba, saját tudásunk gyarapításába fektetni. Különösen akkor, ha nem csak technikai tudást (pl. a jógaoktatás módszertani részét) hanem egy örökérvényű, időtlen szemléletmódot sajátíthatunk el – a jógafilozófia révén.


Vannak olyan emberek, akikben megjelenik bizonyos nehezen szavakba önthető vágy önmaguk és a valóság mélyebb megismerésére. Nem biztos, hogy ők akarták, az egyszer csak ott volt. Ilyenkor mindig megjelenik egy nagyfokú kíváncsiság az élet nagy kérdései iránt, melyet jó esetben nem fojt el magában az ember, mindenféle mindennapi problémára való hivatkozással. Elkezd keresni, és azt látja, hogy nagyon sokféle szellemi út és rendszer kínálja a fejlődési lehetőséget. Vannak újabbak és régiek, egyszerűbbek és összetettebbek, a lelki szintre vagy éppen a testi szintre koncentrálók. A jógában az a különleges, hogy mindezek egyesülnek benne, s csak a gyakorlón múlik, mit vesz észre és használ fel belőle.
Az ilyen embereknek érdemes a jógát egy új minőségben megismerni, mert ily módon megkaphatják a saját válaszaikat a számukra fontos kérdésekre. A Hatha és Kvantum Jógaoktatói képzés nekik lett létrehozva. Nem kiüresedett kliséket, sablonokat és dogmákat ad, hanem tökéletesen alkalmas a saját válaszok megtalálására. Ez teszi különlegessé. Az ősi jógafilozófia a modern kvantumszemlélettel kiegészítve, (s annak gyakorlati felhasználásával: a kvantumgyógyítás alapjainak megismerésével) segít a fejlődésben és átalakulásban. Ehhez jön még az anatómia különleges megközelítése, mely a legújabb biológiai szemlélet szerint mutatja meg az emberi test és elme csodálatos és kölcsönös egymásra hatását.



A teljes képzés a leendő oktatók önfejlesztésének felgyorsítására lett tervezve. S ami talán a legfontosabb, hogy: egy olyan integrált szemléletet ismer meg a résztvevő, amely egyesíti magában a jóga évezredes bölcsességét, a modern kvantumszemléletet lehetőségeit, és a tudatosodás útját. S ez lehet mindenki számára a valódi kiteljesedés ösvénye: tanítva tanulni és közösen fejlődni.

A jógaoktatóvá válás tehát egy lehetőség mindkét oldalnak. Annak is, aki jógaoktató lesz az egy éves képzésen, hiszen ráébred a jóga mélységeinek végtelenségére, s a hatások egy teljesen új körét ismeri meg. S természetesen annak is, aki oktatja, hiszen az óriási öröm, amikor lehetőség van egy mélyebb, valódi átalakulást eredményező tudás átadására.


 
 
[ 2308 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x