HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-03-25
Címlap / Otthon / Szenvedélybeteg játszmák - mi van a gyerekkel?

Gelsei Bernadett

Szenvedélybeteg játszmák - mi van a gyerekkel?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-03-25

Egy családon belül nagyon gyakran előfordul, hogy harmadik szereplőként a gyerek lép be a háromszögezésbe, vagyis a gyerek is a játszma része lesz. A gyerek a következő szerepeket veheti fel: hős, bűnbak, elveszett gyerek és bohóc. 

 

A szenvedélybeteg játszmák - ahogy arról az előző részben már szót ejtettem - drámaháromszögekben csúcsosodnak ki. A legutóbbi alkalommal a felnőtt szerepeket vettük sorra, de egy családon belül nagyon gyakran előfordul, hogy harmadik szereplőként a gyerek lép be a háromszögezésbe, vagyis a gyerek is a játszma része lesz. A gyerek a következő szerepeket veheti fel: hős, bűnbak, elveszett gyerek és bohóc.

A hős gyerek szerep:
Ő az, aki a függő szülő helyére lép. Legnagyobb támasza a függő házastársának, átvesz feladatokat, felelősséget és terheket cipel magán, olyanokat, amelyek felnőtteknek is megterhelőek, nem hogy egy gyereknek. Folyamatos megfelelési kényszerben van, koravén, nagyon komoly és felnőttes, hiszen nem engedheti meg magának a játékosságot.
Szomjazik az elismerésre, ezért erején felül teljesít, akkor is, amikor senki sem várja ezt el tőle. Mindig segítőkész, szolgálatkész. Egy idő után a szeretetet és elismerést, "fontos vagyok"-érzést csak ezzel a mintázattal tudja azonosítani. 

Bűnbak gyerek szerep:
Ő a család fekete báránya, aki rossz magatartásával, tanulási nehézségeivel, esetleges fogyatékosságával hívja fel magára a figyelmet, mintegy tudat alatt elterelvén a fókuszt a függő személyről. A szülők folyamatos fejtörésként, problémaként élik meg gyereküket, és amíg vele foglalkoznak, addig sem kell a függőség kezelésével foglalkozniuk, sőt, a függő számára ez megint egy nagyszerű ok lehet a szerhasználatra. Gyakran ezek a gyerekek maguk is szerhasználóvá válnak, nem egyszer előfordul az is, hogy például saját függő apjuk ad nekik szert, esetleg együtt használnak. A pszichológiai háttérben a "figyeljetek rám", "érezzem, hogy fontos vagyok nektek" érzések kielégítése áll.


Elveszett gyerek szerep:
Az igazi jó gyerek, aki mindig csendes, visszahúzódó, mintha ott sem lenne. Nagyon alkalmazkodó, simulékony, konfliktuskerülő, bájos gyerek. Motivációja, hogy minél kevesebbet ártson, valójában mindent elkövet, hogy afelett érzett bűntudatán enyhítsen, hogy ő az oka apja alkoholizmusának vagy a családi veszekedéseknek.

Bohóc gyerek szerep:
Ő az, aki a családi konfliktusokat, veszekedéseket, feszült és durva helyzeteket enyhíti, tompítja. Vicces, humoros, mókás gyerek, aki erőn felül folyamatos készenlétben próbál mókás, pozitív hozzáállású lenni, csak hogy megússza a családi robbanást. A figyelem középpontjában lenni számára egyenlő a "nyugalom van a családban" állapottal. Legbelül félelemmel teli, magányos, "egyedül vagyok hagyva" érzésekkel teli, szomorú gyerek.

Sajnos a gyerekek nem nagyon tudják megúszni ezeket a szerepeket abban az esetben, ha a család valamelyik tagja hosszú évekig aktív szerhasználó. Ahogy a felnőttek, ők is ugrálhatnak és változtathatják szerepeiket. Felnőtt korukban jellemzően párkapcsolati elakadásaikban és probléma kezelési technikáikban jelentkezhetnek ezek a gyerekkori rossz mintázatok, amit egyéni vagy csoportos terápia során tudnak felülírni.

 
 
[6260]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x