Miért nem tudom kitenni a gyereket a hitvesi ágyból?
Címlap / Otthon / Miért nem tudom kitenni a gyereket a hitvesi ágyból?

Benke Edina

Miért nem tudom kitenni a gyereket a hitvesi ágyból?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Nem túl régen keresett fel egy anyuka (Rita), mert 4 éves kisfiuk (Bence) még minden éjjel apa és közte alszik. Van saját szobája, benne saját gyerekágya, de a külön alvás rendszerint alkudozással kezdődik, majd sírásba vagy hisztibe torkollik. Napközben a kisfiú élénk, barátságos, az oviban gond nélkül alszik, de az este, az valami egészen más.  

Rita bevallja, hogy igazából ő is kedveli a kisfia testközelségét, olyankor úgy érzi, minden rendben van. Ugyanakkor már ő és férje is szeretnék “visszakapni” végre a hitvesi ágyat.
 
Az első gondolatom az volt, hogy vajon mi lehet az oka, hogy nem érzi magát biztonságban a gyerkőc? Mindjárt a második pedig az, hogy mi az, amit anya pótolni szeretne az együtt alvással? Mi lehet a közös történetük?
 

Rosszul sikerült kezdetek
Visszamentünk egészen a várandósság, a születés pillanatáig a beszélgetésben. Bence tervezett, nagyon vágyott babaként érkezett a várandósság is kiegyensúlyozott és boldog volt. A születés/szülés közben azonban váratlan komplikációk adódtak. Egy hosszú vajúdás után a kisfiú végül császármetszéssel jött a világra. A kicsi születése a hajnali órákban történt és azonnal elvitték őt az édesanyjától. Bence nagyjából a császármetszés időpontjában általában felriad, vagy forgolódva és nyugtalanul alszik. Látszik, hogy születésének fájdalmas emléke ott szunnyad a lelkében, sejtjeiben. 
 
A gyerek fájdalma
Lelkében szinte minden éjjel ismétlődik a pillanat, amikor elvesztette a biztonságát: elveszettnek hihette az édesanyját. Egy újszülött csecsemő számára örökkévalóság az az idő, amit az édesanyától távol tölt el.“Anya elhagyott engem, bármit teszek, sírok, nyöszörgök, üvöltök nincs itt senki! Teljesen egyedül maradtam.” Valami, ami eddig volt, az a biztonságos, a puha és meleg ölelés örökre elveszett. Helyette “hideg” fények, éles hangok, idegen érintések, magány.
 
 
 
 
Gyakran ég be örökre: 
“Nem fejezem ki az igényeimet, úgysem reagál rá senki, mindent egyedül kell megoldanom.”
 
Később persze már ott van anya, de ez az első biztonság vesztés már akkor is örökre ott marad. Olyan, mintha anya és köztem egy áthatolhatatlan üvegfal lenne. Látjuk egymást, de nem tudunk igazán megérkezni egymáshoz. 
 
Elvették a szülésemet
Minden nő, akár tud találkozni ezzel az érzéssel, akár nem, természetes úton szeretné világra hozni a babáját. Olyan ez, mint ha anyaként a születés ajándékát adhatnám a gyermekemnek. Eközben pedig megélhetem az anyaságot, azt, hogy a női testem képes szülni, életet adni. Amikor ez valamilyen oknál fogva mégsem sikerül, akkor folyamatosan adni szeretnék valamit a gyerekemnek. Magam sem tudom, hogy mit és miért, de valami ott hátul működik bennem. Próbálom tudattalanul kompenzálni azt, ami elmúlt, amit nem sikerült megadnom a babám számára. Valami ott elveszett, elvesztettem a szülésem lehetőségét!
Rita elmondta, hogy mindig nehéz szívvel gondolt a szülésére, nagyon szerette volna, ha kisfia természetes úton jön a világra.
 
 
 
 
Az újra születés és szülés
Ritával megbeszéltük, hogy a következő gyengéd születés csoportban találkozunk és “újraszülheti” kisfiát. Kicsit kétkedve fogadja javaslatomat, de végül igent mondott. Szeretné, ha a gyerkőccel végre minden rendben lenne és a zavartalan intimitást újra visszakaphatnák férjével. A születésmodellezés során Rita újra átélte a szülés élményét, ezúttal azonban háborítatlan körülmények között, természetes módon szülhette meg kisbabáját. Amikor végre újra a kezében tarthatta a kisfiút, csak szó nélkül nézték egymást és csendben folyt a könny az arcukon. 
 
Megbeszéltük, hogy most csak várjanak türelmesen. Minden este megágyaznak Bence számára a szobájában, de nem kerül szóba a különalvás.
“A születésmodellezés után nagyjából három nappal Bence este odabújt hozzánk az ágyba egy rövid időre, megpuszilt minket, majd a hóna alá kapta a plüssmaciját és szó nélkül elvonult a szobájába aludni. És csak most vettem észre magamon, hogy “nem tolom túl anyaként”, már nem érzem azt, hogy folyamatosan adnom kellene valamit, vagy folyamatosan tennem kellene valamit Bencéért. Végre mindketten levegőhöz jutottunk! Hálásan köszönöm Neked!”
 
Sok baba hozza a születési élmény feldolgozatlanságából az alvási nehézségeit, vagy a folyamatos biztonság keresését. Amikor mindez feldolgozásra kerül a gyerkőc biztonsága, önbizalma erősödik és hatalmas változáson megy keresztül az anya-gyerekkapcsolat is. 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4534 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x