Szív alakú fogamzásgátló és egyéb szívességek
Címlap / Psziché / Szív alakú fogamzásgátló és egyéb szívességek

Szív alakú fogamzásgátló és egyéb szívességek

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-01

Mi köze van a szívnek a női nemi szervhez? És vajon mi lakozik a szívben a nagy vallások, és az ezoterikus gondolkodók szerint? Szív alakú-e a szívünk? Szíves információk és érdekességek a szívről - a szív világnapja alkalmából.  

 

Szív alakú szív?
Az európai tradíció egy sajátos formát talált ki a szív ábrázolására, amely jellegzetes vörös színével a vért, az érzelmeket illetve a szenvedélyességet idézi fel. De vajon miért fest így a szív stilizált képe?
Vannak elképzelések, melyek úgy vélik, állati szívekhez hasonló e forma: felmerült a tehén és teknősbéka, és a krokodil szívével való hasonlóság, de igazából nem túl meggyőzőek ezek az elképzelések.

Ciciszív?
Természetesen itt sem maradhat el a szív-szerelem-szexualitás kapcsolatára építő asszociáció, amely szerint e szívforma púpja a férfi nemi szerv makkját mintázná meg; esetleg női szeméremdombhoz, vagy a felülről szemlélt női keblekhez hasonlatos.

A nemiséghez kötődő magyarázatot látszanak alátámasztani azok a pénzérmék is, melyek az ősi Cyrene városában voltak használatosak. Az érméken egy ma már kihalt növény, a silphium szív alakú magja és gyümölcse látható. E növényt természetes fogamzásgátló szerként használták az asszonyok, így elképzelhető, hogy a mag alakjáról nyerte el stilizált formáját a szív.

A szív szimbolikája
Az ősi kultúrák mint a tudás és intellektus lakhelyére tekintettek a szívre- olvashatjuk a Pál József és Újvári Edit által készített Szimbólumtárban. Befogadó, passzív és nőies jellegére utal, hogy például az egyiptomi hieroglifák jelrendszerében edényként ábrázolták, de ismert a vulvát jelentő lefelé fordított háromszögként való megjelenítése is.

A szív a lélek lakhelyeként is ismert.  A Bibliában és a keresztény hagyományban is így tekintenek rá, s egyúttal az érzelmek kiindulópontjának tartják, ahonnan a jó is és rossz is származik. Külön keresztény irányzat is foglalkozik vele, a "Jézus szíve társaság".

Az iszlám elképzelés szerint a szív a spiritualitás, meditáció és az emberi intellektus központja, a hinduizmusban pedig egyenesen isteni középpont, Brahma lakhelye. A buddhisták Gyémánt Szíve a tisztaság, az elpusztíthatatlanság szimbólumaként ismert.

A keresztény gondolkodásmód szerint e szerv  az emberért szenvedő és kereszthalált halt  Megváltó jelképe, a katolikus elképzelés pedig a lángoló szívre a vallásos lelkesedés és odaadást szimbólumaként tekint.

A szív ezotériája
Az ezoterikus szemléletben is az érzelmek, a szeretet központja a szív, s a hét fő energiatölcsér, a hét csakra egyikeként is kitüntetett szerepet kap e szervünk.

Az auralátók azt mondják, ha két tisztán szerető ember aurája összekapcsolódik, a két aura -ovál alakja egyetlen szív formában fonódik össze, így a szerelmes emberek aurájának alakja is szívet formáz.

Szívcsakránk (szanszkrit nyelven: anatha- vagyis örökké megújuló) a mellkas közepén helyezkedik el, összekapcsolva az alsó és felső három csakrát. A levegő elemhez kötődik, színe a zöld és a nőies rózsaszín.
Jelképe a dávid csillag, illetve archetipikus képei a szeretet és szerelem jelképei: a vörös rózsa és szív. A szívcsakra irányítása alá tartozik a szív mellett a csecsemőmirigy és a vérkeringés is.
A szívcsakra az adás- elfogadás harmonizálásának szerepét tölti be, és a megbocsátás, az életöröm, az együttérzés és szeretet képessége kötődik hozzá. Érdemes odafigyelnünk rá, hiszen hangulatunk antennájaként is funkcionál ez a hely, a nyitott szívcsakra ugyanis számtalan információ és tudás birtokosává avatja az embert. Éppen ezért a szívcsakra nyitogatásával jó pár ezoterikus iskola és irányzat foglalkozik.
A szívcsakra zavaraihoz sokféle betegség társul: például az allergia, az autoimmun betegségek és az immungyengeség, a szívpanaszok és vérkeringési problémák. Ezek hátterében fel nem dolgozott érzések, illetve a szeretet adás és kapással kapcsolatos nehézségeink állnak! És valóban ...

Ne vedd a szívedre!
Szoktuk mondani nehéz helyzetekben. De vajon, miért használjuk ezt a kijelentést? A szívünkre rossz hatással vannak a nehéz érzelmi helyzetek? Igen. Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy a szív eléggé érzékeny szervünk ahhoz, hogy a hosszú ideig tartó feszültség és stressz megbetegítse. Ha valaki vezető pozícióban dolgozik, és tartós stresszhelyzetben él, ez már komoly kockázattal jár egészségére nézve. Az agresszió, a kilátástalanság érzése vagy a felgyülemlő indulatok ugyanis szívkoszorú ereinket támadják meg, s főként pont a legaktívabb korban lévő férfiak esetében okoznak szív-és érrendszeri betegségeket.  Vagyis valóban van alapja annak, hogy ne vegyünk mindent a szívünkre. S ha már az emberi szívről ejtettünk pár szót, ne feledkezzünk meg Földünk szívcsakrájáról sem!

A Föld szívcsakrája
A hagyomány szerint a Föld szívcsakrája Magyarországon a Pilisben, egész pontosan Dobogókőn található meg, besorakozva ezzel az olyan szakrális helyek közé, mint Stonehenge vagy az egyiptomi Kheopsz piramis. Hajdanán a Dunakanyar íve és a Duna elágazásai is szív alakban fogták közre a Pilis hegységet. A szívcsakra elképzelés szerint az úgynevezett Szent György vonalak olyan találkozás és metszése, így az energiák olyan összpontosulása figyelhető meg ezen a helyen, ami egyedülállónak számít, így Dobogókő kiváló hely a feltöltődéshez és a gyógyuláshoz is.

-kv-


 
 
[ 2505 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x