Építsd fel tudatosan önmagadat!
Címlap / Psziché / Építsd fel tudatosan önmagadat!

Építsd fel tudatosan önmagadat!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A természetet szemlélve azt látjuk, hogy a teremtés tökéletes. A növények, az állatok törvény szerint növekednek, mozognak, öregszenek. Csak az ember képes megrontani a saját természetét azzal, hogy enged a vágy, a harag, a tompaság kísértéseinek, s ezzel tönkreteszi önmagát és a környezetét.  

A tudatos embernek önmagán kell dolgoznia, hogy visszatérjen emberi mivoltához. Ahhoz, hogy az ember valódi lehetőségeit megismerjük, fel kell emelni a köznapiból, a profánból aktivitásunkat a szakrálishoz. Szentté emeljük magunkat és környezetünket, egyre több dolgot tudatosítunk.

Méltóságos test
Az uralkodókat gyermekkoruk óta tanították egyenes derékkal járni. Fűzők és övek tartották a nyakat, a derekat, nem hagyva helyet a pongyolaságnak, elhízásnak. A lelógatott fej az alázat jele, aki magát ehhez szoktatja, másokkal is tudatja, hogy elfogadja a befolyásoló hatásokat: lehet nekiparancsolni. Az ember is műalkotás, már tinédzser korunk óta felelősek vagyunk arcunk minden rángásáért, ráncáért. „Ne ráncold a homlokod, mert úgy maradsz!” – ijesztgetik a szülők a gyermeket, és igazuk van. Arcunkról látszanak meg gondjaink, és annak eredményeképpen bánnak velünk mások, legtöbbször ők is tudattalanul.

Japán művészetek
Müller Péter
a japán ember tudatosságára hívta fel a figyelmet előadásában, melyet a Szintézis Szabadegyetem nyílt napján tartott. Japánban művészet a harc, a kendo, a kunfu, az aikido, az íjászat, a teaszertartás, a kertrendezés: minden, amivel a világ felé fordul az ember. A No-színházban vagyont érő ruhákban lépnek fel, minden mozdulatnak üzenete van. Az egyéniség megszabja a formát, a színeket. A japán kertben nem véletlenszerűen vannak elhelyezve a kövek, minden rendezett.

Ahhoz, hogy ez a maga tökéletességében létrejöjjön, már kora gyermekkorban így kell nevelni a gyermeket. Ha az asztalhoz engedik, nem engedheti meg magának, hogy beleszóljon a felnőttek beszélgetésébe, vagy illetlen érzelmeket mutasson mások előtt. A gyermek tanuljon meg beilleszkedni a társadalomba, első tanulni valója a végtelen türelem. A társadalmi életet is művészi módon kell szabályozni.

Az etikett
Hasonlóképpen szabályozták arisztokráciánk világát is, pontos szabálya volt mindennek, hogyan kell a gyermeknek szüleihez viszonyulni. Ez azonban külső szabályozás volt, a mai tudatos embernek önmaga számára kell megalkotni a szabályokat. Minthogy ezt nem tehetjük meg az élet minden pillanatában, a művészetek segíthetnek, hogy adott időben és térben elkülönítsük a szakrálist a profántól.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 3657 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x