Szép lehet egy szép nő kopaszon?
hirdetés
Címlap / Psziché / Szép lehet egy szép nő kopaszon?

Szép lehet egy szép nő kopaszon?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-13

Csak egy fiatal lány bátorsága és barátainak nagy-nagy szeretete, a közösség megtartó ereje adhatott erőt legyőzni azt a női félelmet, hogy ha nem vagyok szép, egyedül maradok a betegségemmel - a rákkal.  


Rendezvénynaptár

A Duna-palotában tartott Mellbedobás című film vetítésén megjelentek hazánk legszebbnek nevezett hölgyei is, Oroszlán Szonja, Dobó Kata, ragyogó szőkén, illetve fénylő vörösen, és elképzeltem őket haj nélkül ugyanitt. Haj, smink, hírnév nélkül vajon mit érezhetnének itt a Duna-palotában. Én bizonyára el se mernék jönni.

Miért neveznek engem rákosnak, hiszen nem járok hátrafelé? – kérdezi a filmjében Szalai Anett mosolyogva-sírva. A Mellbevágó című filmben egyszer kacagni, másszor sírni látjuk, s nem is lehet másként, amikor egy fiatal nő megtudja, hogy rákos. A fiatalság a kacagás, a szarkasztikus humor, a betegség az elmúlással való találkozás, elképzelni azt, hogy még alig éltünk, és már mindent el kell hagyni. Mennyire sajnáljuk barátainkat, szüleinket, de még az itt hagyott tárgyakat is, a Lánchidat, a Dunát, hogy többé nem fognak látni minket. Még egy kis utcai rablótámadás is pánikba ejti az embert, pedig csak a pénzét, a mobilját veszik el, mi ahhoz képest ez az egész élet: minden nap búcsúzunk, lehet, hogy ezt is utoljára látom.

Mellbevágó
Hát, ami azt illeti, valóban az. Megjelenni 30 évesen filmen közönség előtt szép göndör hajjal, majd kopaszon, de sminkkel, sötét szemmel, piros szájjal, aztán vállalni a teljes szőrtelenedést, kiszolgáltatva feküdni operáció után a kórházi ágyban. Kik a valódi barátaim, kik maradnak mellettem, ha nem várhatnak tőlem semmit, sőt, nekik kell adni: barátságot, megértést, szeretetet, együtt érzést. Aki nem volt igazi barát, az elmaradt. Néhányan megmaradtak, de annál is többet kapott: új barátokat, sorstársakat. Sajnos, ezt nem mindenki mondhatja el magáról. Aki beletemetkezik saját fájdalmába, s még a fájdalmat is szégyelli kimutatni, az búskomor lesz,  depressziós, magát vágja el a világtól.

HarmoNet tipp: Képes leszek-e megbírkózni a sötét ellenféllel, a rákkal?>>>

Szalai Anett nem adta fel az élet-játékot.
Még a sírást, a fájdalmat is képes volt kívülről, művész szemmel nézni. Szembe nézett a saját kamerájával. Egyik pillanatban még kemoterápiában reménykedő beteg volt, a másikban az, aki a kamera másik oldaláról nézi a beteget. Operatőr és főszereplő egyben. Nem naplót írt, mint Karinthy a saját koponyájáról, hanem filmet készített, hiszen ennek a kornak naplója a film. A filmet azok is megnézhetik, akik nem tudnak olvasni – sokan vannak ilyenek hazánkban, akiknek a szeme a harmadik olvasott mondatnál már lecsukódik -, s aki tévét is úgy néznek, hogy beszélgetnek közben. Nincs is azzal semmi probléma, mindenről van az embernek saját véleménye. Az igazi megrázó jelenetek amúgy is felébresztik a szunnyadókat.

2008. évi Filmszemle
„Kérjetek, és megadatik.” Az elszánt művész társakra lelt Bencs Zsófia és Pesty László operatőrben. Olyannyira, hogy ők maguk is megjelennek a filmben, szubjektív véleményt mondanak az alkotásról, a betegségről és ezeknek emberformáló hatásáról. A film úttörő lett a hazai filmgyártásban: szubjektív film, melynek nyugaton már hagyománya van. Kovács Ákos és David Yengibarjan zenéjével emelte a művészi hatást. A televízióban már többször bemutatták, kaptak banki támogatást és egy nagy cég is felvállalta az anyagi terheket. Előbb volt meg tehát a gondolat, a stáb, és aztán jelentkezett az anyagi megoldás is, és így létrejött a mű mások okulására. Érdemes felvállalni a sorsunkat, de mint Odysszeusz, mindig okosan megfigyelőként, átélve, ugyanakkor kilépve az adott dimenzióból a látó helyébe lép.

Egészség Hídja Összefogás
Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövet asszony lépett az asztalunkhoz a filmbemutató utáni fogadáson. Megértve, hogy a mellrák ellen társadalmi összefogással kell fellépni, ő kezdeményezte az Egészség Hídja Összefogást hazánkban 2002-ben. Az egyesület tagjai orvosok, civilek, művészek, nagyvállalatok és egészségügyi szervek. Mint a film is bizonyította, ha idejében felfedezik a mellrákot, jelentősen csökkenhet a halálos megbetegedések száma. Másrészt mindenütt népszerűsíteni kell az egészséges életmódot, az Egyesület minden évben sétát szervez a Lánchídon, mellyel bátorítani kívánja az asszonyokat – s mint látjuk a lányokat is – hogy vegyenek részt a rákszűrő vizsgálatokon. Ha pedig az egészségügy nem képes ennek anyagi fedezetét vállalni, szükség van a nagyvállalatok és a bankok segítségére is.

Szalai Anett filmje így lett egy széles társadalmi összefogás szimbóluma. Méltó keret volt a bemutatóhoz a Duna-palota épülete, a gyönyörű színházterem, és a hideg-meleg-tálas fogadóterem, ahol Anett személyesen találkozhatott a közönséggel.

Dobosy Ildikó


 
 
 
[ 7700 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x