Kábítószer helyett meditáció!
hirdetés
Címlap / Psziché / Kábítószer helyett meditáció!

Kábítószer helyett meditáció!

Forrás: Tminfo.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-21

Az ISM.hu honlap szerint a könnyű drogok - kannabisz-fajták - fogyasztása 2001-ben 25%-kal nőtt az előző évihez képest. Ez azt mutatja, hogy a kábítószer problémát megoldani kívánó kormányzati szervezetek nem képesek hatékony megoldást felmutatni. A Transzcendentális Meditáció igen hatékonynak mutatkozott a teljes körű drog-rehabilitáció és -megelőzés terén.. 


Rendezvénynaptár
Az ISM.hu honlap szerint a könnyű drogok - kannabisz-fajták - fogyasztása 2001-ben 25%-kal nőtt az előző évihez képest. Ez azt mutatja, hogy a kábítószer problémát megoldani kívánó kormányzati szervezetek nem képesek hatékony megoldást felmutatni. A Transzcendentális Meditáció igen hatékonynak mutatkozott a teljes körű drog-rehabilitáció és -megelőzés terén is, sőt: a "kemény" drogok esetében rendkívül nagy mértékben csökkentette a függőséget.

Az elmúlt 30 évben közel 20 nagyszabású kutatást folytattak a TM kábítószer-fogyasztásra gyakorolt hatásairól. Maharishi Mahesh Yogi meditációs technikája nem kimondottan rehabilitációs módszer. A TM eredményeképp jelentkező pszichológiai problémák enyhülése és a kábítószer-függőség csökkenése a módszer másodlagos vagy automatikus következménye. A Transzcendentális Meditáció erősíti az egyént, továbbá általános és stabil jó közérzetet eredményez, természetes módon megszüntetve a kábítószerekre való igényt és a tőlük való függőséget.

A kábítószer-függőség csökkenése az egyén általános fejlődésének természetes velejárója, függetlenül a kábítószer-fogyasztás okától és a használt kábítószer fajtájától. Ezért a TM program csökkenti az orvos által felírt nyugtatószerek, továbbá általában mind a receptre, mind a recept nélkül kapható gyógyszerek iránti igényt is.

Tudományos kutatások
1969-ben az első tudományos kutatási programok egyike azt találta, hogy 143 kísérleti alany közül, akik a TM elkezdése előtt marihuana, hallucinogének vagy "kemény drogok" rendszeres használói voltak, 119 teljesen abbahagyta, 22 pedig 50 vagy nagyobb százalékkal csökkentette a kábítószer-fogyasztást, míg mindössze 2% maradt meg továbbra is rendszeres élvezetüknél [1].

Hasonló eredményeket figyeltek meg egy átfogóbb, 1862 kísérleti alanyon végzett tanulmányban [2]. A TM megkezdése előtti hat hónapos periódus alatt a kísérleti alanyok 80%-a használt kannabiszt. Hat hónapos gyakorlás után 37% folytatta a kannabisz használatát. 21 hónap után már csak 12% folytatta továbbra is. Összehasonlítható változások történtek a hallucinogének, barbiturátumok, amphetaminok és narkotikumok használatában. Az eredmények nagy érdeklődést keltettek: számos további kutatást végeztek, amelyek megerősítették az eredetileg találtakat.

Egy 1974-ben megjelent kutatás [3] a meditálók között jelentős csökkenést tapasztalt kannabisz használata terén, míg a megfelelően kiválasztott kontrollcsoportban csekély változás következett be. A csökkenés mértéke összefüggött azzal, hogy az illetők hány hónapja gyakorolták a TM-et.

Egy prospektív tanulmányban [4] 10-10, korábbi kábítószer-fogyasztás terén megegyező kísérleti- és kontroll alany kábítószer-használatát követték nyomon három hónapos időtartamon keresztül. A kísérleti csoportban lévő alanyok, akik megtanulták a meditációs technikát, a kábítószer használatban jelentős csökkenést mutattak, míg a kontroll alanyok megtartották a magas használati szintet. Mindkét csoportot pszichológiai teszteknek vetették alá, melyek a kísérleti csoport mentális egészségének javulását jelezték a nem meditáló kontroll csoporttal összehasonlítva.

Csökkenő idegességet, valamint csökkenő kábítószer-, alkohol- és cigaretta-fogyasztást állapított meg számos tanulmány [5, 4, 6-8].

A TM megelőző hatásáról számolt be az egyik vizsgálat [9], amelyben két korra és nemre való tekintettel azonos módon összeállított diákcsoport kannabisz-fogyasztását figyelték meg egy hat hónapos időszak alatt. Az alanyok egyike sem használt egyik csoportban sem kannabiszt a kísérletet megelőzően. A kontroll csoportban (n=61) a marihuánát használó egyének száma 0-ról 30%-ra emelkedett a tanulmány hónapjaiban, míg a TM programot gyakorló csoportban (n=71) négy hónap után mindössze 6,5% használt cannabist.

Olyan intézményekben, amelyekben az emberek többsége gyakorolja a TM-et, valószínűtlenebb, hogy a kábítószer-fogyasztás problémájával szembekerülnek. Nagyszámú kutatás mutatta be, hogy amikor a népesség egy százaléka gyakorolja a TM-et, vagy az egy százalék négyzetgyöke együtt egy helyen a TM-Szidhi programot, az adott területen a bűnözés, a betegségek és balesetek aránya jelentősen csökken [10-11].

Egy egyéves prospektív tanulmány a TM egy kábítószer rehabilitációs központban való alkalmazhatóságát vizsgálta meg 76 nyilvántartott kábítószeres figyelemmel kísérésével [12]. A teljes kábítószer-fogyasztás 57,6%-kal csökkent. A kannabisz származékok használata 58,2%-kal, az amphetaminok és barbiturátok 96,3%-kal, az ópium származékok 78,1%-kal és a hallucinogének használata 90,8%-kal csökkent. Az eredmények részletes tanulmányozása során a szerzők a kábítószer-fogyasztás csökkenésében négy fázis irányvonalait fedezték fel. A magas motivációnak köszönhetően az I. fázisban a kábítószer-használatban jelentős csökkenés mutatkozott. Amikor a vizsgálati személyek a maga valóságában szembe találták magukat helyzetükkel, korábbi konfliktusaik és problémáik hatására korlátozott mértékben megint visszatértek a kábítószerhez a II. fázis-ban. A III. és IV. fázisban a kábítószer-fogyasztás ismét lecsökkent, ami a növekvő önbizalom és a problémák kezelésében szerzett gyakorlatnak volt köszönhető.

Egy a TM programot mint másodlagos kábítószer-fogyasztás megelőző módszert vizsgáló kutatás [13] eredményei azt mutatták, hogy átlagosan 19 hónapos TM gyakorlás után mindenféle szer (beleértve az orvos által felírt nyugtatókat és általában az orvos által felírt gyógyszereket) használata szignifikánsan csökkent a TM gyakorlók között, míg a kontroll csoportban nem. A meditáció gyakorlásának időtartama és a meditáció rendszeressége pozitívan korrelált a csökkent kábítószer-fogyasztással.

Ezt szintén megerősítették egy másik tanulmányban [14], ahol a kísérleti alanyok, akik a TM-et rendszeresen gyakorolták, alacsonyabb kábítószer-fogyasztási szintet mutattak, mint azok, akik rendszertelenül gyakortak, habár mindkét csoport hasonlóan magas fogyasztási szintet mutatott a technika megtanulását megelőzően.

Következtetés
Több mint 15 kutatás eredményeként úgy találták, hogy a Transzcendentális Meditáció program és különböző szerek fogyasztásának szignifikáns csökkenése összefügg. A kutatások továbbá azt mutatták, hogy a TM rendezettebb neurofiziológiai működési formát fejleszt ki, amely lehetővé teszi a meditáló számára, hogy stresszhelyzetekre hatékonyabban reagáljon.

Ezek az eredmények alátámasztják azt a hipotézist, hogy a TM program kiegyensúlyozott fiziológiai és pszichológiai működésmódot alakít ki, melynek révén a potenciálisan romboló hatású viselkedés természetesen kiküszöbölődik. Ez új reményt kelt egy olyan területen, ahol az uralkodó nézet szerint "semmi nem muködik".

A TM egyedülálló és szisztematikus jótékony hatásai megérdemlik mindazok azonnali és komoly figyelmét, akik kábítószeresek rehabilitációjával és megelőző programokkal foglalkoznak. A jótékony hatások Magyarország számára hatalmas mértékűek a korábban elvesztegetett emberi erőforrások visszanyerése tekintetében. Felhívjuk a figyelmét minden, ezen a területen működő szervezetnek, hogy használja ki e lehetőséget.

Antal Béla
www.tminfo.hu


 
 
[ 7809 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x