Hol egy ember, aki meghallgatna?
Címlap / Psziché / Hol egy ember, aki meghallgatna?

Hol egy ember, aki meghallgatna?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Hallottam egy nőről, aki egy táblát tett maga mellé a városi parkban egy padon ülve: Gyere, beszélgessünk! És mit ad Isten, erre a szokatlan felhívásra sokan reagáltak úgy, hogy leültek mellé, és elkezdték mondani, mi az, ami foglalkoztatja őket, vagy mi az, ami fáj nekik. 

Ez az idős hölgy, felismerte, mekkora igény van arra, hogy az embert meghallgassa valaki, és mennyire nem tudjuk ezt a vágyunkat kielégíteni. Mennyire hiányzik a meghallgató ember!

És mennyire hiányzik egy olyan ember, aki a gyászolót meghallgatná! 

Én magam, gyásztanácsadó lévén, amolyan meghallgató ember vagyok, és naponta átélem azt, amit ez a hölgy is felismert: mekkora szükség van arra, hogy szeretetteljes, elfogadó emberek meghallgassanak bennünket! Az elmúlt hetekben, amikor találkoztam olyan házaspárokkal, akik elveszítették a gyermeküket, asszonyokkal, akik a férjüket, gyerekekkel, akik az édesanyjukat, és azt láttam, hogy sok óra elteltével sem csökken a vágyuk a szomorúságuk kifejezésére, akkor megfogalmazódott bennem: misszióként kellene gyászolók meghallgatásával foglalkozni. Ahogyan sok területen vannak önkéntesek, milyen áldásos lenne, ha lennének olyanok is, akik kifejezetten gyászolókat hallgatnának meg. Nem szakemberként, nem tanácsokat adva, hanem laikusként, csupán szeretettel és együttérzéssel. 


Ha lenne egy agilis ember −  mondjuk egy olyan gyászoló, aki már kilábalt a fájdalmából − és szervezne egy önkéntes csapatot, milyen nagyszerű lenne! 

Ezeken töprengtem és álmodoztam az elmúlt napokban. (Egyelőre nincs ilyen szervezés, bár szerencsére van egy nagyon hatékony segítséget nyújtó lehetőség. Díjtalan szolgáltatás a Budapest Hospice Házban minden ősszel induló gyászfeldolgozó csoport, ahol a gyászolók sorstársak között lehetnek, és megoszthatják egymás közt a gyász terheit.)

A gyász ugyanis egy olyan dupla fenekű teher, ami nem elég, hogy a veszteség fájdalmával sújt bennünket, de még ráadásul korunkban leplezni is illik, eltitkolni, mintha szégyen lenne a szomorúság. Így aztán a gyászoló még el is szigetelődik, sőt, még szégyenkezik is, hogy nem sikerül neki hamar túllépnie a fájdalmán. Ha mindenki együttérzéssel fordulna feléjük, talán soha nem jutott volna eszembe, hogy külön erre szakosodott önkéntes csoport megszületéséről álmodozzam. Elsősorban tehát azt kívánom, mindenek előtt a gyászoló közvetlen környezete legyen megértő, elfogadó, türelmes, és kapja meg mindenki, aki elveszítette a szeretett hozzátartozóját, azt a szeretetteljes támogatást, amely nem hagyja elsüllyedni a fájdalom tengerében. 

Singer Magdolna

Kép:
piqs.de: Eden Keller - Dead Love
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4334 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x