Hülyének néz a hipermarket! Ne dőlj be, figyelj!
Címlap / Psziché / Hülyének néz a hipermarket! Ne dőlj be, figyelj!

Hülyének néz a hipermarket! Ne dőlj be, figyelj!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Még a kínai piacon is tudják a szabályt: Ketto occobb! Ety daab vagy kajtón? - kérdezi a kínai árus és az ár ettől függően kedvezőbb. Vajon a hipermarketekben és diszkontokban miért drágább, ha többet veszel? Mert a nagy láncoknál mostanában ez a divat! Figyelj oda! 

Évek alatt rászoktatták az embereket arra, hogy a nagyobb kiszerelésű termékeket érdemes odahaza raktározni, többet vásárolni egyszerre, mert úgy olcsóbb. Kutya legyek, ha szeretek egy ötliteres étolajos üveggel súlyzózni minden rántotta sütéskor. Ám meggyőztek róla, hogy érdemes a többet megvennem, mert ez így:
  1. olcsóbb
  2. környezetkímélőbb
  3. időt takarítok meg vele (kevesebbszer kell bevásárolni mennem)
Az első attribútum azonban megdőlni látszik, s így már a másik kettőt is könnyedén magával sodorhatja.

Pénz csapda

Drágább, ha több, drágább a nagyobb! - Viszlát, gazdaságos kiszerelés!
Légy résen, ha a nagy áruházakban jársz és kapd elő a telefonod számológép funkcióját, ha fejben nem megy a négy alapművelet! Egyre gyakoribb, hogy a nagy kiszerelésű termékek ára fajlagosan több, mintha ugyanabból a termékből kettő kicsit vásárolsz. Mivel a nagy adagos csomagolás, az utántöltő vásárlása mindenképpen környezetkímélő, így tedd szóvá a boltban, ha azt látod, hogy a nagy kiszerelés drágább, mint a több szemetet termelő kis kiszerelésű termék! Írj akár a panaszkönyvbe, hogy ez helytelen gyakorlat. Elvben ennek illene olcsóbbnak lennie, de ha már éppen ugyanannyiba kerül is, legalább drágább ne legyen!

Kis diszkont matek háziasszonyok számára:
1. Nézd meg az árat kilóra/literre! A legtöbb boltban ki kell írni, hogy egy kiló az adott termékből mennyibe kerül. Sokkal könnyebb így megállapítani, melyik az olcsóbb. Két azonos minőségű termék esetén megkönnyíti a döntést.

A csapda: Olcsóbbnak tűnik az egy kilós kávé, ha a kisebb kiszerelés például nem fél kilós, csak 45 dekás. Valóságban lehet, hogy ugyanannyiba kerül, vagy drágább! Ha ugyanannyiba kerül, akkor is becsapnak, mert a nagyobb csomagolóanyag valószínűleg olcsóbb, mint a több kicsi, de még akkor is megéri a nagyobbat venni, ha környezettudatos vagy!

2. Nézd meg az összetevőket!
– Vannak olyan termékek, melyeknek jó része víz. Például a folyékony mosószerek esetében minek cipeled haza a vizet és a zselésítő anyagot? Ez csupán marketingfogás nem javítja a termék minőségét! Ráadásul erősen környezetszennyező. Az ilyesmit célszerű a polcon hagyni.
Vannak olyan termékek, melyek látszólag olcsóbbnak tűnnek ugyan, de az összetevők vizsgálata alapján kiderül, hogy az a dolog, amit venni szerettél volna valójában kevesebb százalékban van benne, mint egy minőségi termékben. Érdemes a jobbat venni, mert a magasabb ár látszat.

Pénz

3. Olcsóbb-e az utántöltés? Győződj meg róla! A környezettudatosság szempontjából biztosan igen – ám a jól szoktatott vásárlót itt is gyakran becsapják. Nézd meg az árak és a mennyiségek közötti különbséget.

Mit nem érdemes megvenni?
  • A multi-pakkot akkor, ha az árában nem kapod vissza a csomagolás és tárolás során felszabadult pénzt.
  • Az utántöltőt akkor, ha az alaptermék ugyanannyiba kerül, vagy olcsóbb.
  • A nagyon híg és olcsó termékeket (felfújt alacsony grammsúlyú „akciós” pékáru, bármilyen termék, ami nem az ami, csak olyan jellegű. Pl. kakaó jellegű ital, vagy sajt jellegű tejkészítmény…)
  • Az előre pácolt húsokat, hacsak nem azonnal akarod megsütni. A páchoz felhasznált dolgok többnyire egészségtelenek, ugyanakkor a termék drágább lesz tőle. A pácoláshoz jobbára elég félóra, (persze jobb, ha több..) ennyi a legtöbb főzésbe belefér.
A vásárlás során sokat lehet spórolni, ha tudatosan és figyelemmel vesszük le a termékeket a polcokról. Téged hol vágtak át? Vajon te is láttad, hogy a 25 teafilter olcsóbb, mint ugyanabból 50 darab? Te hogyan spórolsz a vásárlásod során? Mondd el hozzászólásodban!

(Knipsermann - Geldfalle, die wundersame geldschmelze)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5402 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x