Bakelit - A magyar rockzene története lemezborítókon
Címlap / Showbiznisz / Bakelit - A magyar rockzene története lemezborítókon

Bakelit - A magyar rockzene története lemezborítókon

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-09

A "Bakelit. A magyar rockzene története lemezborítókon" címmel nyílik kiállítás október 8-án, szerdán 16 óra 30 perckor a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlat anyagát egy magángyűjtő, Arató Mátyás bakelit lemezgyűjteménye adja. A férfi kollekciója közel kilencszáz darabból áll, a mostani kiállításon ebből láthatnak az érdeklődők egy válogatást. 

 

Magyarországon is gyakran kapnak kölcsön és mutatnak be múzeumok magángyűjteményeket, de a rendezés többnyire a múzeumi szakemberek elképzelései szerint történik. Nyugat-Európában már gyakorlat, hogy maga a gyűjtő is részt vesz a kiállítás megrendezésében. Ez történik most a Móra-múzeum bakelit tárlatán is. A tulajdonos gyűjtő, Arató Mátyás és Mód László, múzeumi néprajzos közösen dolgoztak a kiállítás előkészítésén.

A tárlaton nemcsak egyszerűen felvonultatják a régi lemezborítókat, a többi között Deák Bill Gyula, a Hungária, az Illés, a Karthago, a  Pokolgép és a VHK bakelitjeinek borítóit, összesen körülbelül 40 darabot, hanem azokat úgy válogatták össze, hogy elmondják az egész kor történetét. Az egyik cél az volt, hogy megjelenítsék a 60-as évektől a rendszerváltásig terjedő időszak mindennapjait. Ezzel együtt azt is, hogyan avatkozott bele a hatalom még a zene világába is. Emellett a rendezők szeretnék a rockzene történetét is kronologikusan bemutatni, a ma – a technika fejlődésével - már szinte műtárgynak számító bakelit lemezekkel együtt.


A gyűjtő bevonása a rendezésbe újítása mellett a szervezők szeretnék átírni a hagyományos múzeum-fogalmat is. Az ember azt gondolná még ma is, hogy egy múzeumban csak a magas művészet alkotásai kapnak helyet, ennek a kiállításnak a kitalálói az „egyszerű lemezborítók" bemutatásával ezt meg szeretnék cáfolni. A tárlatot Pleskonics András nyitja meg. A kiállítás 2009. február 8-ig látható.

 
 
[ 1033 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x