Megkezdődött a Filmszemle
hirdetés
Címlap / Showbiznisz / Megkezdődött a Filmszemle

Megkezdődött a Filmszemle

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-20

Megkezdődött a 41. Magyar Filmszemle; a kedd esti megnyitó eltért a korábban megszokottól, hiszen a program a "szigorúan mozi" mottó jegyében nélkülözte az ünnepélyes külsőségeket. 


Rendezvénynaptár
"Mondják, meghalt a film. Hát akkor éljen a film! A 41. Magyar Filmszemlét megnyitom" - ezekkel a szavakkal nyitotta meg Garas Dezső színművész kedden este a filmes mustrát a fővárosi Palace MOM Park moziban. Az esemény rendhagyó jellegének megfelelően ráadásul nem élőben, hanem felvételről hangzott el - több teremben egyszerre - ez a pár mondat.

A megnyitón rövid összeállítással emlékeztek meg az elmúlt egy évben elhunyt filmes személyiségekről, köztük Bacsó Péterről, Bujtor Istvánról, Dargay Attiláról, Horváth Teriről, Iglódi Istvánról, Kishonti Ildikóról.


Szintén filmfelvételről mutatták be a szemle idei életműdíjasait, Révész Gittát, a Magyar Filmlaboratórium produkciós vezetőjét, Nagy Anna színésznőt, Szoboszlay Péter animációsfilm-rendezőt, Zsombolyai János operatőr-rendezőt, Pásztor József gyártásvezetőt és Djoko Rosic szerb-bolgár színészt.

A Magyar Mozgókép Mestere díj két idei kitüntetettje közül Rózsa János Kossuth-díjas rendező munkásságát is bemutatták rövid bejátszások segítségével. A másik díjazott, Grunwalsky Ferenc Kossuth-díjas operatőr-rendező kedden jelezte: az elismerést majd akkor kívánja átvenni, amikor lemondása a Magyar Mozgókép Közalapítvány éléről jogi értelemben is hivatalossá válik.

A kitüntetéseket - szintén rendhagyó módon - a szemle legjobb alkotásainak díjaival együtt a február 8-iki záróünnepségén adják át.


A megnyitón egy rövid filmmel Balázs Béláról is megemlékeztek. Mint elhangzott, idén a világhírű filmesztéta emlékének szentelik a Magyar Filmszemlét.

Az összeállításokat és Garas Dezső megnyitó mondatait követően Jancsó Miklós Oda az igazság című történelmi drámáját, a szemle nyitófilmjét egyszerre hat teremben kezdték vetíteni.

A megnyitót egyébként tánc- és zenei fellépések is kísérték, ennek keretében műsort adott a Frenák Pál Társulat mozgásszínháza, a Honvéd Táncegyüttes (amelynek tagjai a MOM Park közösségi termeiből a MOM moziba táncoltak át a Muzsikás együttes kíséretével), játszott a Sebő együttes, késő este pedig a Mitsoura együttes koncertje zárja a programot.

A 41. Magyar Filmszemlén öt kategóriában 95 alkotás száll versenybe. Az idei mustra, amelynek másik helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, a korábbi éveknél egy nappal rövidebb lesz. A rendezvény költségvetése idén 160 millió forintra rúg.
 


 
 
[ 1338 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x