Eurovíziós Dalfesztivál: Geszti Péter öt számban érdekelt...
Címlap / Showbiznisz / Eurovíziós Dalfesztivál: Geszti Péter öt számban érdekelt

Eurovíziós Dalfesztivál: Geszti Péter öt számban érdekelt

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Öt számban érdekelt Geszti Péter az Eurovíziós Dalfesztivál most szombaton induló magyar válogatóversenyén, A Dalban: szövegíróként Rácz Gergő, Éliás Gyula és Fehér Zoltán dalait jegyzi, emellett besegített Gyurcsík Tibor és Burai Krisztián munkáiba. 

"Korábban csak egy eurovíziós érdekeltségű dalhoz írtam szöveget, Wolf Kati Szerelem miért múlsz című számához, amely a két évvel ezelőtti düsseldorfi versenyen szerepelt és sokan szerették, ma is szeretik. Most nem a magyar válogatóversenyre írtam dalszövegeket, hanem kedves zenész barátaim, kollégáim felkérésére" - mondta Geszti Péter az MTI-nek.
 
Emlékeztetett arra, hogy Fehér Zoltánnak (dalának címe: Nincs baj) mentora volt egy korábbi televíziós tehetségkutató versenyen, ugyanott dolgozott felkészítő énektanárként Éliás Gyula (Mindhalálig várni rád), Rácz Gergő (Csak állj mellém) pedig társzerzője volt Wolf Kati említett dalának.
 
"Fehér Zoli és Éliás Gyuszi dalának szövege alapvetően a szerelemről szól. Előbbi most indul a pályán, utóbbi, Éliás kilépett eddigi funkys-dzsesszes világából és olyan zenét komponált a versenyre, amely a világ egyik legsikeresebb előadója, Adele hangszerelési világát hozza, és ehhez írtuk meg egy valós és elsöprő szerelem történetét. Rácz Gergő esetében elsősorban arra gondoltam az íráskor, hogy nagyon sok hitét és perspektíváját vesztett ember van az országban. A Csak állj mellém egy kicsit a szolidaritásról, az odafigyelésről szól, arról, hogy nem csodákat kell várnunk, hanem odafordulnunk egymás felé" - fejtette ki a zenész.
 
Megjegyezte, hogy amikor szövegírásra kap valamilyen zenét, az mindig diktálja az érzést és gondolatritmust, amit magára akar venni, mint szöveg. Hozzáfűzte: figyelembe veszi az előadó személyét, mert nagyon sok függ annak népszerűségétől. "Mindig az érzelmekre kell hatni őszintén és hitelesen, nekem nagyon fontos a dalok további élete is, függetlenül attól, kijut-e valamelyik Malmőbe vagy sem" - fogalmazott a szövegíró.
 
Geszti Péter szerint az Eurovíziós Dalfesztiválon talán akkor tud igazán sikeres lenni egy produkció, ha nemcsak jó, hanem attraktív, könnyen befogadható és a nemzetközileg is "kódolható". Hozzátette: a gépzene és a kemény rock kivételével sokfajta műfaj jelenik meg a versenyen.
 
"Nemcsak a dalok versenyeznek, hanem az előadók is. A show, a produkció kiépítése nagyon sokat nyom a latban, azt kell televíziós műfajra kitalálni, így ez sok szempontból rendezői kérdés. Sokszor ugyanis mást látunk a stúdióban és mást, amikor a tévében megy a műsor" - szögezte le Geszti Péter.
 
A három dalszöveg mellett Geszti Péter két másik szám elkészítésében is közreműködött: a Gyurcsík Tibor előadásában elhangzó Örök harc című dalhoz rapbetétet írt, Burai Krisztián Született szívtiprójának szövegét pedig kicsit kiigazította néhány helyen a szerző kérésére.
 
Geszti Péter a nyolcvanas években az Első Emelet szövegírója volt, 1992 és 1994 között a Rapülők formációban rappelt, majd Jazz+Az néven egy pop-dzsessz csapattal három lemezt készített, jelenleg a Gringo Sztárral dolgozik. Dés Lászlóval közösen írta A dzsungel könyve című musicalt, dalszövegeket írt mások mellett Szulák Andreának, Oláh Ibolyának, Rúzsa Magdinak és Zsédának.
 
Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóversenyében, A Dalban a versenyben maradt 30 produkció először a február 2-i, 9-i és 16-i elődöntőben látható, az ezt követő két középdöntőből nyolc dal jut a március 2-i döntőbe, ahol kiderül, melyik képviseli Magyarországot május 14. és 18. között Malmőben.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1848 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x