Húszezren zarándokolhatnak a békéért augusztus 13-án-lapnl...
Címlap / Ajánló / Húszezren zarándokolhatnak a békéért augusztus 13-án

>

Köszönj szépen!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Hányszor halljuk ezt a mondatot fiatal szülők szájából! És hányszor látunk a mama háta mögé bújó, a papa nadrágja korca mögül kikukucskáló, vagy a nagyi kosara mellől lesütött szemmel pislogó apróságokat? Köszönni. De hogyan? De miért? Sok gyerek nem szeret idegen néniknek és bácsiknak köszönni...  

Csúnya néni! (vagy bácsi) 

A nénik - bácsik hajlamosak arra, hogy csak annyit várjanak a gyerektől, hogy az köszönjön, maguk pedig nem fogadják a köszönését. A gyerek elbizonytalanodik és egy idő után már nem köszön senkinek. Vannak olyan emberek is, akik még rá is szólnak az amúgy is félénk kicsire. Ettől a gyerek többnyire még zárkózottabbá válik. Ha a piciket kérdezzük erről, csak annyit mondanak, nem szeretem, mert csúnya. A valóságban nem a külsőségekre a valódi csúnyaságra érti, hanem a gyerekkel való viselkedésére.

Félénk vagy őszinte?

A gyerek őszinte és látja a vele szemben álló ember őszinteségét is. Ha a gyereknek nem tetszik az, akinek köszönnie kell, nem is köszön annak. Mit csinálnak az ilyen felnőttek?
- Nyájaskodnak, túlzottan kedveskednek a gyereknek. (Utyulimutyuli, jujjdecsudibudi szépséges vagy ...)
- Túl hivatalosak vele. (Kezet nyújtanak, magasról, felnőttesen beszélnek.)
- Kioktatják őt. (Az én Pistikém már ennyi idősen ...)
A gyerekek pedig ezt mind-mind utálják. A legtöbb felnőtt megkérdezi azt is, hogy hány éves a gyerek és hogy hívják, noha jól tudja, hogy a bácsi-néni tudja már a nevét. Ráadásul a híresen jól nevelt bácsik és nénik be sem szoktak mutatkozni a gyerekeknek, ami tényleg nem illedelmes dolog a felnőttől sem. A legtöbb gyerek, aki máskor egyáltalán nem félénk, nem illetlenségből, hanem az idegen emberek furcsa viselkedése, vagy a gyűlöletesnek tartott beszélgetés miatt nem szeret köszönni.

Hogy vegyem rá, hogy köszönjön?

Kérdezi Éva, akinek négyéves fia nem szeret köszönni. Egyértelmű recept nincs, de a legtöbb gyerek rávehető olyan egyességre, hogy csak azoknak a bácsiknak és néniknek kell köszönnie, akiket kedvesnek tart. A többi ilyenkor már jön magától. Éváéknál ez sikerült is. A szülőnek nagyon kellemetlen, ha a gyereke nem köszön, mert "rossz szülőnek" gondolhatják őt, aki nem tudja illemre nevelni a gyerekét. Sok anyukának sikerül, ha a gyereket egyszerűen bemutatja a felnőttnek és fordítva, valahogy így: - Szabó néni, ő az én fiam, Petike, Petikém, ő pedig Szabó néni, a nagyi szomszédja. Ilyenkor Szabó néni nem kérdezi meg, hogy hívják a kisfiút, Peti pedig a beszélgetés kockázata nélkül köszönhet.

 

Kamaszmorgás

Károlyék nagyfia 16 éves múlt és a szomszédok arra panaszkodnak, hogy nem szokott köszönni. Soha nem volt egy barátkozó fajta, de régen illedelmesebb volt. Nem értem, miért fáj az a köszönés? - kérdi levelében Károly. Feltehetőleg nem fájdalmas. A kamaszokkal sokszor valóban nehéz. Szigorúan tilos őket piszkálni a köszönés miatt, mert csak azért sem fognak köszönni. Inkább egyességet kéne kötni velük, hasonlóan az előzőhöz. Elegendő, ha csak azoknak köszön, akik fogadni szokták a köszönését. Azoknak, akik nem, azoknak már nem kell feltétlen köszönni. Kivétel persze, h polgárt pukkasztanak a haverjaikkal és mindenkinek köszönnek. Mert ez igen jó tréfa lehet. Ha a mi saját élményünket elmeséljük neki, (nem nevelő célzattal! Csak úgy, játékosan, humorosan!) lehet, hogy a kamasz gyerek is kipróbálja a köszöngetős játékot.

Szia, Jó napot, Csókolom!

A kamaszok sokszor nincsenek tisztában azzal sem, mit is illik köszönni. Ilyenkor valóban az orruk alatt morognak. Ha beszélgetünk velük erről a témáról, a közelebbi ismerősök közül válogassuk ki azokat, akiket bátran lehet tegezni, azokat, akiket magázni kell. A fennmaradó bizonytalanoknak egy egyszerű Jó napot kívánok elég. A tizenéves lányok már ne köszönjenek csókolommal, mert bután hangzik, ha a "bácsi" is így köszön vissza.


Csókolom a krisztihandját!

A kicsi gyerekeket még mindig a régies kezicsókolom, vagy csókolom köszönésre tanítják az óvodában és az iskolában is. Erről a köszönésről, amit 8-10 év alatt megtanul és megszokik a gyerek, roppant nehéz átállni más köszönési módokra. Ezért javasoljuk azt, hogy aki teheti, a kicsi gyerekét is tanítsa inkább a szia és jó napot formákra, és csak a nagyon időseknek köszönjünk csókolommal.

Mindenkit tegez!

Margit nénitől kérdezte egy nagymama, mit is kezdjen az unokájával, akit a szülei arra bíztatnak, tegezzen bátran mindenkit. A gyerek már ötéves és az öreg bácsikat is letegezi. Margit néni azt tanácsolta a nagyinak, hogy a szülőkkel beszélje meg a kérdést. A gyerek hároméves kora alatt még valóban nem tud különbséget tenni a tegező és magázó beszédmód és a felnőttek életkora között. A 20 éves és a 40 éves neki egyformán "bácsi és néni" és a 60-90 éves korosztály pedig egyformán öreg. A nagyobbak már jól különbséget tesznek a tegező és magázó beszédmodor között, sőt sokan rá is kérdeznek a felnőttektől: neked most sziát, köszönjek?

A köszönést semmiképpen nem jó erőszakolni. Az erőszak dacot szül. Beszéljük meg a gyerekkel, hogy a jól nevelt és udvarias viselkedés része, hogy köszönni kell. Azoknak az embereknek, akiktől fél a kicsi, vagy akit nem tart kellemesnek a kamasz, egyszerűen ne köszönjön, míg a kellemetlen érzése el nem múlik. Ezeket a helyzeteket pedig kezelje a szülő.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 589 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x